Jauni tūrisma objekti, kas 2022.gadā tapuši Preiļu novadā

Mūsu latgaliešu sīkstums un sirsnība mūs padara stiprus un ar to mēs varam aizraut un pārsteigt citu novadu iedzīvotājus, tūristus no citām valstīm.

Preiļos “Pliča sātā” pateicoties Igoram Pličam  (fotogrāfs – ainavists, viens no retajiem fototehnologiem Latvijā, vairāku foto grāmatu izdevējs, smalks estēts, šarmants stāstnieks) tika izveidots fotogrāfijas muzejs un izcilā latviešu fotogrāfa, cilvēka - leģendas Jāņa Gleizda piemiņas istaba. Pēc  Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja iniciatīvas tapa piemiņas sienu Ukrainas atbalstam.

    • 2022. gada 31. decembrī noslēdzās Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020. gadam projekts LLI-539 “Amatu prasmes tūrisma telpā/ Tour de Crafts”. Preiļu novada pašvaldība veica infrastruktūras uzlabošanas darbus Preiļu pilī, kur izremontētās telpās ir izvietota unikāla 5D ekspozīcija par amatniekiem. Jau 2023. gada pavasarī Preiļu pilī varēs vērot dažādiem sajūtu efektiem piepildītu interaktīvu izstādi par amatniecību ar inovatīvu 5 dimensiju atveidi. Interaktīvajā izstādē varēs izbaudīt kādu no 12 stāstiem par Latgales amatniekiem. Ekspozīcijā būs skatāms, kā amatu prasmes no pagātnes ir attīstījušās līdz mūsdienām. Ūdens smidzināšana, vējš, siltais gaiss, dūmi un smaržas, kas caurvijoties stāstam, būs mazā video ceļojuma pavadoņi.

    • Upmalas pagasts ir par vienu aktīvās atpūtas vietu bagātāks, pateicoties saimniekam Jurim Solam.

    • Patīkamas ziņas ir ziemas sporta mīļotājiem, entuziastiem. 2022. gada nogalē Aglonas nūjošanas - slēpošanas trasē tika ierīkots apgaismojums. Projekta ietvaros tika apgaismots aptuveni 1,5 km garš posms.

Preiļu novada pašvaldība, sadarbībā ar Latvijas Valsts mežiem, Dabas aizsardzības pārvaldi,  Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju,  Latgales Plānošanas reģionu,  mūsu novadā ir izveidojusi 3 jaunus dabas objektus.  

    • Skatu torni un atpūtas vietas jaunbūvi Salmeja ezera krastā, Rušonas pagastā, kas ir jauns objekts tūrisma un dabas izziņas infrastruktūras izveidei īpaši aizsargājamo ainavu apvidū “Kaučers”. Projekta rezultātā uzbūvēts 28 m augsts skatu tornis ar skatu platformu, koka kāpnes līdz ezeram, 12 m laipa ar laivu piestātni un skatu platformu, lapene ar soliem, ugunskura vieta, uzstādītas atkritumu urnas, tualete un informatīvie stendi.

    • Apmeklējiet izveidoto Pelēču purva taku. No skatu torņa paveras plašāks skats uz pārpurvojušos Pelēču ezeru. Šeit ir iespēja baudīt klusumu un skaistu ainavu. Brīvdienu māja pie Pelēču ezera “Duni” piedāvā izbraucienu ar plostu  un gida pakalpojumus.

    • Labiekārtota atpūtas vieta Geļenovas parkā. Geļenovas parks atrodas Rušonas pagasta Bicānu ezera krastā. Vasaras sezonā tas ir bieži apmeklēts. Parkā ir pieejama labiekārtota peldvieta, pontonu tilts, piknika vieta, nojume un tagad būs pieejams labiekārtots stūrītis bērniem. Tas ir ainavisks parks ar 23 eksotisku koku un krūmu sugām, tā platība ir 8 hektāri. Parkā sastopami tādi Latvijai netipiski koki, kā Veimutpriede, Holandes liepa, Japānas lapegle, sarkanais ozols, pelēkais riekstkoks, Kanādas papele, Tatārijas kļava. Parka vēsture aizsākās 19.gs.90.gadu beigās, tas ir piederējis muižkungam, kurš parku ierīkojis par godu savai meitai Helēnai. Agrāk parks tā arī saucies - Helenovas parks. Parka teritorijā bija muižas ēka un tai pieguļošas būves. Muiža bija renesanses stila atdarinājums, līdz mūsdienām saglabājušiies tikai pamati un dažas būves. Muižas ēku atliekas nojauktas 1990.gadā. Geļenovas parks ir dabas piemineklis, kurš atrodas valsts aizsardzībā no 1957.gada.

      Esam gandarītas, ka garo pārgājienu taka “Ezertaka” ir veiksmīgi marķēta dabā. Šajā gadā aicināsim jūs izkustināt kājas, lai izstaigātu Preiļu novadu, izbaudītu dabu un veidotu savu dzīvesveidu aktīvāku.

Maršruts pieejams te: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1DVjyXRFLci9J7u6Kp2QaKXPgalPN1IbA&ll=56.41704756191039%2C26.913410066190057&z=8

Maršruta informācija: https://latgale.travel/ezertaka/

    • Ezertakas posmi Preiļu novadā.

    1. Višķi-Daniševka-Veirūgnas ezers-Pelēču ezers 24 km

    2. Pelēču ezers-Aizkalne-Preiļi 22 km

    3. Preiļi-Stupāni-Kategrade-Rušona ezers 26 km

    4. Rušona ezers-Kirkilišķi-Muša-Geraņimova-Geraņimivas Ildza ezers 21 km

    5. Hatki-Sopri-Makarovka-Stabulnieki 18 km

    6. Stabulnieki-Pastari-Polkorona-Galēni-Radopole-Ugrinieki-Viļāni 26 km

    • Šogad Aglonā tika atvērtas 2 ēdināšanas vietas- kafejnīca “Somersēta” un terase “Egle”, par kurām saņemam daudz pozitīvas atsauksmes un ierakstus sociālajos tīklos no tūristiem un vietējiem iedzīvotājiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē! Cēsu TIC
Aicinām pieteikties atraktīvajam Lielās piektdienas pārgājienam caur Līgatnes mežiem! Gaidāmi pārsteigumi un atrakcijas! | Skatīt vairāk
3 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"  Tukuma TIC
Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne". | Skatīt vairāk
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.11418009sec.