18.jūnijā – divas pastaigas pļavu iepazīšanai Salacgrīvā un Svētciemā

Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar Latvijas Universitātes projektu LIFE FOR SPECIES 18.jūnijā aicina doties divās pastaigās “Pļavas augu daudzveidība un dažādība” Salacgrīvā un Svētciemā, lai kopā ar ekspertu Ansi Opmani iepazītu pļavu augus, kas derīgi zāļu tējām, vainagu vīšanai, kā arī ir nozīmīgi kukaiņiem un lielākiem dzīvniekiem.

“Esam izvēlējušies pašu labāko laiku pļavas iepazīšanai – tuvojas vasaras saulgrieži, daba ir savā spēka pilnbriedā. Pļavas ir arī dažādu jāņuzāļu pilnas, taču tikai retais no mums tās visas pazīst. Šoreiz vairāk gribam iepazīstināt ar visiem pļavas augiem, mazāk uzmanības vēršot uz aizsargājamiem,” atklāj viena no pasākuma idejas autorēm, Dabas aizsardzības pārvaldes speciāliste Inta Soma.

18.jūnijā notiks divas pļavu iepazīšanas pastaigas: plkst. 10.00 Salacgrīvā (tikšanās pie TOP veikala) un plkst. 11.40 Svētciemā (tikšanās pie šosejas A1, braucot no Salacgrīvas puses, vecās Rīga-Tallina šosejas sākumā). Pastaigām var pieteikties līdz 17.jūnijam, zvanot pa tālruni 26329412 vai rakstot e-pastu inta.soma@daba.gov.lv. Nepieciešams pastaigai dabā un laika apstākļiem piemērots apģērbs un apavi.

Latvijā seno dabisko pļavu paliek arvien mazāk. Tādēļ, piemēram, Salacgrīvā dabisko pļavu pļauj tikai augustā, lai tajā var attīstīties dažādas augu sugas. Eksperti uzskata, ka mūsdienās tikai 1% no Latvijas teritorijas aizņem pļavas, kurās ir daudz vērtīgu augu sugu – aizsargājamo augu, ārstniecības augu, lopbarībā izmantojamo augu, kopumā gandrīz 400 paparžaugu un ziedaugu sugu, un tā ir trešā daļa no visas augu valsts Latvijā. Dabiskās pļavas ir mājvieta ne tikai augiem, bet arī kukaiņiem, abiniekiem un zīdītājiem. Pļavās savas ligzdas vij un dziesmas skandina daudz un dažādi putni.

Pļavās ir raksturīgi stāvi, piemēram, augstais stāvs ar augsto dižauzu, parasto kamolzāli, pļavas auzeni, pūkaino pļavauzīti. Vidējā stāvā var saskatīt parasto smaržzāli, sarkano auzeni, balto madaru, vanagu vīķi, parasto smilgu un sarkano āboliņu. Pieliecoties pavizam zemu var saskatīt augus, kuri aug zemajā stāvā – mataino vēlpieni, pļavas kosu, apiņu lucernu, lauku zemzālīti un šaurlapu ceļteku.

Pasākums tiek organizēts ar Eiropas Komisijas LIFE programmas un Valsts reģionālās attīstības aģentūras līdzfinansētā Vides apakšprogrammas projekta LIFE FOR SPECIES – “Apdraudētas sugas Latvijā: uzlabotas zināšanas un kapacitāte, informācijas aprite un izpratne” (LIFE19 GIE/LV/000857) finansiālu atbalstu. Projekta ietvaros Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātā (ZBR) šogad iecerēti vēl divi pasākumi – 22.jūlijā kopā ar ekspertu Nikolaju Savenkovu Salacgrīvā varēs iepazīt nakts kukaiņus, bet 1.oktobrī Salacā par zivīm Salacas upē stāstīs Jānis Bajinskis.

Šis ir ZBR 25. izveides gads, kas ar dažādiem pasākumiem tiek atzīmēts visu gadu. Arī šis izaicinājums ir daļa no kopīgiem svētkiem, atzīmējot teritorijas izveidi un tās unikalitāti. Aicinām sekot līdzi aktualitātēm tīmekļa vietnē www.daba.gov.lv un Facebook profilā: https://www.facebook.com/Ziemelvidzeme.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Latvija
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.65721798sec.