Uz Viļakas ezera salas uzstādīts jauns viduslaiku pils makets

2020.gada 9.oktobrī tika atklāts garākais pontona tilts Latvijā un skatu tornis uz Viļakas ezera salu, kas jau ir piedzīvojis fantastiski lielu tūrisma plūsmu priekš mazpilsētas, pašā Krievijas pierobežā. Cilvēkus vienmēr ir interesējis, kā šī pils varēja izskatīties un tagad tas ir iespējams, jo uz salas ir uzstādīts pils makets.

Pils maketam ir gan informatīvā, gan mākslinieciskā vērtība.  Maketa izgatavošanai ir izmantoti atbilstoši vides materiāli, kā arī ir izveidots paskaidrojošais teksts lāzergriezumā, blakus tekstam lāzergravēts QR kods ar saiti uz pašvaldības mājas lapu. Makets izgatavots no nerūsējošā tērauda loksnēm un uz tā nostiprināts alumīnija salas reljefs. Uz reljefa izvietots simbolisks pils makets granītā ar raupjo virsmu, līdz ar to makets domāts arī kā taktils uzskates līdzeklis, cilvēkiem, kas sliktāk redz, to varēs arī aptaustīt. Starp nerūsējošā tērauda un alumīnija plāksnēm izvietota caurspīdīga organiskā stikla loksne ar tajā iestrādātām LED gaismas diodēm, kuras saslēgtas ar saules baterijas paneli. Iestājoties tumsai, makets tiek apgaismots uz 3h.

Viļakas ezera sala ar pilsdrupām ir unikāls dabas un kultūrvēsturiskais mantojums. Tā ir vienīgā ezerpils Latgalē, kā arī Viļakas ezera sala ar savām pilsdrupām ir nozīmīgs Viļakas novada identitātes simbols. Kādreiz uz salas 13.gs tika uzbūvēta Marienhauzenas (Viļakas pils), kuru nocietināja 16.gs. Pils bija tā laika sabiedrības un sociālais centrs, kad pamazām ap salu ezera krastos sāka attīstīties Viļakas miests, laika gaitā kļūstot par pilsētu. Viļakas pilsdrupas ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, savukārt Viļakas pils arheoloģijas piemineklis.

Maketa arhitekts A.Lapiņš, dizainers G.Jansons (Sia “Arhitektoniskās izpētes grupa”), realizācija J.Vaivods (Sia “Kalums”), tēlnieks K.Alainis.

Pils makets tapa īstenojot  Lauku atbalsta dienesta Leader konkursa atbalstīto projektu “Viļakas viduslaiku pils maketa izgatavošana”, rīcības grupā 2.1. Vietējās teritorijas, ieskaitot dabas un kultūras mantojuma objektus, sakārtošana pakalpojumu pieejamībai, kvalitātei un sasniedzamībai.

Vairāk par Viļakas ezera pastaigas taku iespējams uzzināt visitvilaka - Viļakas ezera salas pastaigu taka

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
Latvija 12 EUR
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Ludzas novada TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.85650802sec.