2. martā pirmo reizi Latvijas vēsturē tiks atzīmēta Nacionālo partizānu bruņotās pretestības atceres diena

Šī gada 2.martā pirmo reizi Latvijas vēsturē tiks atzīmēta Nacionālo partizānu bruņotās pretestības atceres diena. Tās ietvaros Balvu novada pašvaldība organizē vairākus pasākumus ar Valsts prezidenta, kā arī aizsardzības, tieslietu un zemkopības ministru līdzdalību.

Atceres diena sāksies ar svinīgu ziedu nolikšanu Balvos pie pieminekļa Latgales partizānu pulka kritušajiem karavīriem. Savukārt turpinājumā, Balvu Kultūras un atpūtas centrā, norisināsies diskusija “Stompaku nacionālo partizānu nometne kā patriotisma simbols un vietas potenciāls nākotnē”. Diskusijā piedalīsies:  Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards, Aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Tieslietu ministrs Jānis Bordāns, Balvu novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs, Balvu novada domes deputāts Aldis Bukšs, AS “Latvijas valsts meži” Ziemeļlatgales reģiona Mežkopības vadītājs Viktors Reblis, vēsturnieks Zigmārs Turčinskis, Jaunsargu pārstāvis Valentīns Keišs, diskusiju vadīs Mārtiņš Kaprāns, un to būs iespējams vērot tiešraidē Balvu novada pašvaldības mājas lapā www.balvi.lv vai https://www.facebook.com/balvunovadapasvaldiba.

Dienas otrā pusē Stompaku nometnes teritorijā Balvu novada Susāju pagastā norisināsies svētbrīdis un svinīgs pasākums, kura laikā tiks atklāts rekonstruētais bunkurs-baznīca, kā arī piemiņas zīme Stompakos apglabātajiem nacionālajiem partizāniem.

Bunkura-baznīcas rekonstrukcija tika uzsākta 2021.gadā pateicoties Zemkopības ministrijas un VAS “Latvijas valsts meži” atbalstam.

Par Nacionālo partizānu bruņotās pretošanās atceres dienu ir noteikts 2. marts, jo 1945. gadā 2. martā Viļakas (bijušā Abrenes) apriņķa Stompaku purva salās notika lielākā kauja Latvijas nacionālo partizānu kara vēsturē. Toreiz ap 350 Latgales mežabrāļu izcīnīja smagu kauju ar uzbrūkošā čekas karaspēka skaitlisko pārspēku, paliekot nesakauti un organizēti atkāpjoties, izvairījās no draudošā aplenkuma un papildu zaudējumiem.

Dabas liegums “Stompaku purvi” ir unikāla teritorija ar dabas bagātībām un kultūrvēsturisko mantojumu. Purva austrumu daļas salās 2. Pasaules kara laikā bija ierīkota partizānu apmetne, kura bija lielākā Baltijā un Ziemeļeiropā. Tajā bija 24 bunkuri un vairākas virszemes būves. Uz Nacionālo partizānu mītnēm dabas liegumā “Stompaku purvi” ved marķēta taka, mitrākajās purva vietās ierīkotas laipas. Izstaigājot dabas taku, iespējams uzzināt arī par teritorijā mītošajiem putniem, dzīvniekiem un augiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 19.04.2024 Ar vilcienu uz Gulbeni Gulbenes novada TIC
Kāpiet vilcienā un dodieties uz Vidzemes ziemeļaustrumiem– uz Gulbeni, kur sagaidīs aizrautīgi tūrisma speciālisti un uzņēmēji, ļaujot izbaudīt | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.53603101sec.