110. jubilejā godinās ievērojamo trimdas kultūras darbinieku Miķeli Bukšu

2022. gada 1. jūnijā Balvu novadā ar piemiņas pasākumu 110. jubilejā tiks godināts literatūras un kultūras vēsturnieks, valodnieks un publicists Miķelis Bukšs (1912–1977), viens no ievērojamākajiem latgaliešu (latgaļu) trimdas kultūras darbiniekiem. Ar piemiņas brīdi un bērnu folkloras kopu un kapelu koncertu Bukšs tiks godināts savā dzimtajā pusē – Šķilbēnu pagasta Plešovas ciemā.  

Ievērojamais latgaliešu (latgaļu) trimdas kultūras darbinieks – literatūras un kultūras vēsturnieks, valodnieks un publicists Miķelis Bukšs dzimis 1912. gada 1. jūnijā Balvu novada Šķilbēnu pagasta Plešovā. Dzīvojis un mācījies Baltinavā un Rēzeknē, strādājis Aglonā, Rēzeknē un Daugavpilī, bet 1944. gadā devies bēgļu gaitās uz Zviedriju, kur vadījis tālāko dzīvi. Dzīvodams Zviedrijā, Bukšs aktīvi darbojās trimdinieku sabiedriski politiskās organizācijās, viņš bija viens no latgaliešu organizāciju dibināšanas iniciatoriem un vadītājiem. Kā zinātnieks pētījis latgaliešu kultūras un literatūras vēsturi un valodu, sarakstījis nozīmīgus pētījumus Latgales kultūrvēsturē. Mūžībā devies 1977. gadā un apbedīts Stokholmā, atdusas vietā uzstādīts piemiņas akmens ar uzrakstu “Latgolas dvēseles tulks”. Miķeļa Bukša devuma godināšanai pieminekļi uzstādīti arī Rēzeknē un viņa dzimtajā Plešovā.

1. jūnijā Miķeļa Bukša dzimšanas diena tiks svinēta Balvu novadā – plkst. 12.00 ar pulcēšanos piemiņas brīdim Baltinavas pagasta Merkuzīnes kapos, kur apglabāti Bukša vecāki, bet plkst. 13.00 Šķilbēnu pagasta Plešovā pie Bukša dzimtajām mājām notiks svētku satikšanās pasākums ar Upītes, Baltinavas, Rekovas, Viļakas un Viduču bērnu folkloras kopām un kapelām.

Miķeļa Bukša godināšanas pasākuma rīkotājs, Nemateriālās kultūras mantojuma centra “Upīte” direktors Andris Slišāns stāsta: “Man no bērnības, kad vēl mācījos Upītes pamatskolā, Miķeļa Bukša dzimšanas diena palikusi atmiņā ar pirmo skolēnu brīvlaika dienu, sauli, dančiem un rotaļām Plešovā. Mēs ar vecākiem, Ontonu un Irēnu Slišāniem, katru gadu 1. jūnijā turp braucām. Tagad, pašam pieaugot, man ir lepnums, ka dzīvoju tajā pašā novadā un pagastā, kur dzimis izcilais Latgales zinātnieks. Tādēļ šogad svētkus svinēsim kopā ar novada bērniem.”

Jau februārī, 110 dienas pirms jubilejas, sākot domāt par Bukša dzimšanas dienu un aicinot Latgales kultūras darbiniekus, iestādes un citus interesentus dalīties ar stāstiem un atmiņām par Miķeli Bukšu, interneta akciju #SazavasalojarMikeliBukšu iesāka Balvu Centrālā bibliotēka, šos stāstus publicējot savā profilā sociālajā tīklā “Facebook”. Akcijas idejas autore, bibliotēkas vadītāja Ruta Cibule saka: “Domāju, ka Miķelis Bukšs šopavasar var justies laimīgs! Viņa un viņa dzīvesbiedres Janīnas Bukšs devumu Latgales izzināšanā un latgaliešu pašapziņas veidošanā sākām daudzināt jau 110 dienas pirms Miķeļa lielās jubilejas. Izskatās, ka ar to esam kļuvuši par lielu savējo pulku, kuri nespēj dzīvot bez Miķeļa rakstītā. Tādēļ 1. jūnijā visus, kuru sirdis dzīvo Latgalei, aicinu pulcēties Merkuzīnes kapos un Plešovā, lai kopā lustētu un runātu par Miķeli!”

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 23.03.2024 Laivošanas sezona sākusies Madonas TIC
Ieplāno brīvdienu izbraucienu ar ģimeni vai draugiem un nobrauc kādu posmu pa upi pie Madonas! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.03.2024 - 23.03.2024 CAURSTAIGĀJAMĀ GUĻAMISTABA | Tukumā Tukuma TIC
Nāc uz izrādi "Caurstaigājamā guļamistaba" Tukuma pilsētas Kultūras namā 23.martā pulksten 19:00. Ieeja 15; 18; 20 un 25 EUR. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.02.2024 - 20.03.2024 Ar vilcienu uz Gulbeni Gulbenes novada TIC
Kāpiet vilcienā un dodieties uz Vidzemes ziemeļaustrumiem– uz Gulbeni, kur sagaidīs aizrautīgi tūrisma speciālisti un uzņēmēji, ļaujot izbaudīt | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50069499sec.