AKCIJAS & SVĒTKI | Diena vēsturē | Vecgads & Jaungads

Uzzini, kur Jaunais gads iestāsies vispirms un kā to svin citās pasaules valstīs

Jau pavisam drīz pasauli pāršalks Jaunā gada svinību gaviles, laimes vēlējumi un šampānieša plūdi. Pirotehnikas ornamenti virzīsies no austrumiem uz rietumiem, pirmie Jauno gadu sagaidīs Samoa valsts iedzīvotāji, kam sekos Austrālija un Jaunzēlande, bet ASV austrumu krasts Jauno gadu sagaidīs, kad Latvijā būs jau pulksten septiņi no rīta. Pasaulē tiks svinēta Jaunā gada pienākšana. Travelnews.lv piedāvā ieskatu, kā Jauno gadu svin dažādās valstīs visā pasaulē. Vismaz parasti svin, jo šogad, iespējams, daudzviet svinības izpaliks vai būs krietni pieticīgākas.

Austrālieši ir vieni no pirmajiem, kas sagaida Jauno gadu, viņi to ieskandina ar dažādām skaņām - svilpēm, grabulīšiem, automašīnu taurēm un baznīcu zvaniem. Austrālijā Jaunā gada svinības notiek brīvā dabā, populāri ir atpūsties pludmalē, rīkot piknikus, sērfošanas karnevālus vai vērot rodeo sacensības.

Ķīniešu Jaunais gads katru gadu datums mainās, iekrītot periodā no 21. janvāra līdz 21. februārim. Šo svētku laiku ķīnieši izmanto, lai apciemotu draugus un radus, pilsētās notiek iespaidīgi gājieni. Svinības vairo laimi, veselību, veiksmi un bagātību. Ķīnieši tic, ka ļaunos garus spēj aizbiedēt skaļi trokšņi, tāpēc dekorē savas mājas ar plastmasas petardēm.

Šrilankā Jaunais gads tiek svinēs agrā pavasarī pēc Hindu kalendāra. Šrilankieši pirms Jaunā gada iestāšanās tīra savus mājokļus, citi pat veic remontdarbus un krāso mājas. Sagaidot Jauno gadu, šrilankieši apciemo radus un draugus, spēlē spēles, kā Gudu, kas ir līdzīga kriketam vai spēlē kokosriekstu spēli, kur jāmēģina saplēst otra kokosrieksts.

Armēņu bērni Vecgada vakarā staigā apkārt ciemam, dzied dziesmas un vēl laba vēlējumus saviem kaimiņiem, bet kaimiņi bērniem parasti dāvina augļus vai dāvanas. Tradīcija ir apmainīties ar dāvanām, bet sieva Armēnijā nekad nesaņems dāvanu no vīra, tas tiek uzskatīts par negodu. Vecgada vakarā galdā tiek celti dažādu veidu kaltētie augļi, rieksti, rozīnes, smalkmaizītes, kūkas.

Vācieši met ūdenī izkausēta svina gabaliņus un vēro, kādu formu tas veidos. Sirds vai apļa forma nozīmē tuvojošās kāzas, ceļojumu ar kuģi un pārticību visa gada garumā.

Kad pulkstenis sit divpadsmit, gan portugāļi, gan spāņi apēd 12 vīnogas, tas tiek darīts, lai nodrošinātu 12 laimīgus mēnešus nākamajā gadā. Brazīlieši Jaungada dienā ēd lēcu zupu vai lēcas ar rīsiem, jo lēcas simbolizē bagātību.

Ja Jauno gadu sagaidīsiet ārpus Latvijas, tad iegaumējiet, ka "Laimīgu Jauno gadu" turku valodā - Yeni Yiliniz Kutlu Olsun, holandiešu valodā - Gelukkig Nieuwjaar, franciski - Bonne Annee, portugāliski - Feliz Ano Novo, itāliski - Buon Capodanno, ķīniski - Chu Shen Tan, somiski - Onnellista Uutta Vuotta.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Augšdaugavas novadā. TAKA
Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15664721sec.