LATVIJA | Bauska

Rundāles pils un kultūrtelpa «Mežotnes baznīca» aicina uz gaismas un skaņu uzvedumu «Lai šoziem pavasaris tuvu!»

Rundāles pils un atjaunotā kultūrtelpa “Mežotnes baznīca”, režisors Kārlis Anitens un gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš gadumijas cēlienā no 17. decembra līdz 8. janvārim piedāvā oriģināli veidotu ziemas ceļojumu Zemgalē “Lai šoziem pavasaris tuvu!”, kas vienā vakarā ietver divus savstarpēji saistītus notikumus: gaismas un skaņas izrādi kultūrtelpā “Mežotnes baznīca” un lustru, ēnu un meditatīvas mūzikas saspēli greznajās Rundāles pils zālēs. Celtnes viena no otras atrodas četru kilometru attālumā.

“Lai šoziem pavasaris tuvu!” ir vienots gaismas un skaņu uzvedums divos cēlienos divās norises vietās vienā vakarā. Šajā izrādē nav aktieru un teksta, bet galvenais varonis ir pats apmeklētājs. Nonākot gaismas un skaņu saspēles centrā, apmeklētājs piedzīvo pavasara atnākšanu ne tikai dabā, bet arī savā apziņā.

Tieši no šāda skatpunkta iestudējumu veidojis idejas autors un režisors Kārlis Anitens: “Ko es šoziem gribu? Es gribu, lai šoziem pavasaris tuvu! Man patīk ziema, bet es vēlos, lai šajā cilvēcei sarežģītajā ziemā būtu emocionāla sajūta, ka pavasaris ir tuvumā. Es gribu ticēt, ka cilvēces pavasaris ir tepat aiz kalna - lai pārtrauktu stindzinošās kara šausmas; lai atlaistu trakās krīžu važas; lai iedotu gaismu, kur virzīties tālāk. Ir būtiski nostiprināt šo ticību emocionālam cilvēces pavasarim. Mūsu uzveduma iedvesmas avots un centrālā ass ir latviešu dzejnieces Annas Brodeles dzejoļa “Egles zieds” sākuma panti, kuros egle ir tā, kas pirmā sajūt, ka pavasaris ir tuvu, un tāpēc tā Ziemsvētkos košas ugunis dedz. Mums vajag šo egles gaismu iedegt arī sevī, novilkt taisni caur dabas pavasari uz cilvēces pavasari. Ģeometrijā ir aksioma, kas teic, ka caur diviem punktiem var novilkt tikai vienu taisni, tāpēc uzvedums vienlaikus notiek divās atšķirīgās vietās. Tā ir mūsu aksioma par pavasara taisni.”

Septembrī atklātās un savu pavasari gaidošās kultūrtelpas “Mežotnes baznīca” cēliens ir gaismas, skaņu un akustisku atbalsu izrāde par paralēli starp Brodeles egles ziedu un cilvēka sirdsbalsi. Savukārt uzveduma Rundāles pils cēliens veidots kā pastaiga pa pils zālēm, vērojot greznās lustras, kuras iedegtas ir redzējis vien retais. Lustru gaisma, uzvedumam radītu ēnu spēles uz pavasarīgajiem zāles rotājumiem, meditatīva mūzika, kurā klasiskās Ziemassvētku melodijas savijas kopā ar meditācijas skaņdarbiem un pavasara skaņām, ļaus atskārst, ka pavasaris ir tepat blakus. Katra apmeklētāja ziņā paliek intuitīva vai praktiska izvēle, kuru no pavasara taisnes cēlieniem apmeklēt pirmo, jo iestudējums baudāms abos virzienos un biļete nosaka tikai konkrētu sākuma laiku uzvedumam kultūrtelpā "Mežotnes baznīca".

Kārlis Anitens un Oskars Pauliņš gaismas un skaņas uzvedumu veidošanā sadarbojušies vairākkārt un lielākoties projektos ārpus galvaspilsētas. 2020. gada vasarā abi kopā radījuši vienu no Latvijas vērienīgākajiem gaismas un skaņas uzvedumiem “Teiksma par gaismas bruņinieku” Smiltenē; 2022. gada pavasarī Mālpilī veidojuši aktierim Valentīnam Skulmem veltītu uzvedumu; strādājuši kopā arī koncertuzvedumu un izrāžu veidošanā. Katrs individuāli veidojuši daudzus pasākumus, uzvedumus un izrādes. Kārlis Anitens ir viens no Latvijā zināmākajiem pasākumu režisoriem, bet Oskars Pauliņš ir pieprasītākais gaismu mākslinieks Latvijas teātros.

PRAKTISKA INFORMĀCIJA

Biļetes cena EUR 20.00. Pirmsskolas vecuma bērniem biļetes nav jāiegādājas.

Vienota biļete uzveduma apmeklējumam kultūrtelpā “Mežotnes baznīca” un Rundāles pilī nopērkama Biļešu paradīzes kasēs un bilesuparadize.lv. Uz biļetes norādīts uzveduma seansa sākuma laiks kultūrtelpā “Mežotnes baznīca”. Iegādātā biļete ieejai Rundāles pils uzvedumā derīga konkrētajā dienā starp plkst. 16.30 un 20.30, izņemot 22., 24., 31. decembri un 1. janvāri. Biļetes cenā iekļauts arī kultūrtelpas “Mežotnes baznīca” torņa ekspozīcijas apmeklējums. Iegādātā biļete jāuzrāda gan pie ieejas kultūrtelpā “Mežotnes baznīca”, gan pie ieejas Rundāles pilī. Seansa ilgums kultūrtelpā “Mežotnes baznīca” 20 minūtes. Apmeklējuma ilgums kultūrtelpas “Mežotnes baznīca” tornī neierobežots laikposmā no 15.30 līdz 22.00. Apmeklējuma ilgums uzvedumam Rundāles pilī neierobežots laikposmā no 16.30 līdz 21.00. Rundāles pilī uzveduma laikā darbosies kafejnīca.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
20.aprīlī 12 - 17 ikviens aicināts uz aktīvās tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu Dzīvesziņas un arodu sētā. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 20.04.2024 Radi Tukku Magi TALKA TUKUMĀ Tukuma TIC
20. aprīlī aktīvie tukumnieki un viesi aicināti uz Tukku Magi pagalma sakopšanas talku no pulksten 9:00 Pasta ielā 26. | Skatīt vairāk
UFO stāstīs jokus Tukumā Tukuma TIC
Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu! | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.88560319sec.