TŪRISMA BIZNESS | Resto restarts

Viesmīlības nozare ar Saeimas deputātu kandidātiem diskutē par nozares attīstību

2022.gada 19. septembrī, Latvijas Restorānu biedrības (LRB), Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA), Latvijas Tūrisma Aģentu un Operatoru Asociācijas (ALTA), kā arī Latvijas Kongresu birojs biedri tikās ar 14. Saeimas deputātu kandidātiem, lai diskutētu par ēdināšanas, viesmīlības un tūrisma nozarei akūtiem jautājumiem – pazeminātā PVN piemērošanu, energoresursu pieejamību, darbaspēka trūkumu un tūristu piesaisti u.c. Diskusiju ievadīja Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) finanšu un nodokļu eksperta Jāņa Hermaņa prezentācija par aktuālo situāciju nozarē.

Diskusijā piedalījās Ints Dālderis (“Jaunā Vienotība”), Raimonds Lazdiņš ( “Katram un Katrai”), Juris Pūce (“Attīstībai/Par!”), Ainārs Šlesers (“Latvija pirmajā vietā”), Gatis Eglītis (“Konservatīvie”), Ļubova Švecova (“Suverēnā vara”), Skaidrīte Ābrama (“Progresīvie”), Artūrs Butāns (“Nacionālā apvienība”, Kaspars Ģirģens (Partija "Republika") Normunds Audzišs (“Zaļo un Zemnieku savienība”) un Igors Pimenovs (Sociāldemokrātiskā partija "Saskaņa“).

Diskusijas laikā lielākā daļa politiķu atzina, ka, lai Latvija nākotnē saglabātu savu konkurētspēju vismaz Baltijas līmenī, mums būs jāpārskata darba spēka nodokļi, tāpat jau tuvākajā laikā politiskajā dienaskārtībā neizbēgami varētu nonākt jautājums par energoresursu cenu nofiksēšanu un kompensācijas mehānismiem uzņēmējiem, kā arī pazeminātā PVN piemērošanu viesmīlības un ēdināšanas nozarei. Tāpat diskusijā lielākā daļa dalībnieku sliecās piekrist viedoklim, ka, neraugoties uz Covid klātesamību, vairs nedrīkst ieviest tik drastiskus ierobežojumus, kas draud ar masveida uzņēmēju bankrotiem.

Kā savā prezentācijā norādīja Jānis Hermanis - nozares īpatsvars līdz pandēmijai sasniedza 2% no IKP, bet pēc tam – strauji samazinājās. Pērn tas atkrita uz pagājušā gadsimta 90.to gadu līmeni. Saskaņā ar pēdējiem VID datiem nozarē pašreiz strādā (saņem darba ienākumus) apmēram 27 tūkstoši cilvēku, kas ir par 5 tūkstošiem mazāk nekā attiecīgajā mēnesī pirms pandēmijas. Neraugoties uz to viesmīlības nozare nodokļos spējusi maksāt līdz 200 milj. EUR gadā. Pandēmijas laikā šī summa bijusi ~120 milj. EUR gadā, kas ir vairāk nekā valsts sniegtais atbalsts. Lielākā daļa no šiem maksājumiem ir darba nodokļi.
Ēdināšana, viesu izmitināšana un tūrisms ir to nozaru starpā, kuras ir visvairāk cietušas tieši no Covid-19 pandēmijas laikā noteiktajiem ierobežojumiem. Aktuālais izaicinājums ir arī Krievijas – Ukrainas karš, kas būtiski skar nozari. Vienlaikus eksperti atzīmē, ka nozares potenciāls joprojām ir ļoti liels - tiešo un netiešo eksporta ieņēmumu potenciāls ~1 miljards eiro.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
Latvija 12 EUR
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.56412506sec.