LATVIJA | Jelgava

Jelgavas Vecpilsētas mājas ekspozīcijas atklāšanas dienās apmeklējumam pieteikušies 180 interesenti

11.novembrī, noslēdzoties restaurācijas procesam un interaktīvās ekspozīcijas izveidei, durvis apmeklētājiem ver Jelgavas Vecpilsētas māja un Zemgales restaurācijas centrs. Tas ir viens no jaunajiem Jelgavas pilsētvides apskates objektiem – ēkas vienā spārnā ikviens interesents varēs izzināt Jelgavas koka arhitektūras nianses un pašas mājas atjaunošanas procesu, savukārt otrā spārnā darbosies Zemgales Restaurācijas centrs, kas īstenos nopietnu kultūras mantojuma atjaunošanas procesu, darbnīcās sniedzot metāla, stikla, porcelāna, keramikas, tekstila restaurācijas pakalpojumus.

Atklāšanas svētku ietvaros, 11. un 12. novembrī noteiktos laikos, interesentiem, iepriekš piesakoties, ir iespēja doties bezmaksas ekskursijā tūrisma speciālista pavadībā. Interese iedzīvotāju un pilsētas viesu vidū ir liela, Jelgavas Vecpilsētas māju šajās dienās pietekošies apskatīt 180 cilvēki. Ekskursijas laikā interesenti var uzzināt vairāk par restaurācijas procesa norisi, jauno multimediju ekspozīciju, kas modernā veidā prezentē pašas ēkas stāstu cauri laikiem, ļauj izzināt senās Jelgavas agrāko laiku interjera un būvniecības tendences, amatniecības un sadzīves nianses. Ekspozīcija ir saistošs apskates objekts ikviena vecumposma apmeklētājam - šeit izmantoti inovatīvi un interaktīvi risinājumi – videomateriāli, animētas fotogrāfijas un audiogidi, tai skaitā svešvalodās (angļu un krievu valodās), kas iedarbinās dažādas cilvēka maņas. Ekspozīciju veidotāji eksponātus veidojuši kā lielas zelta lādes, kuras atverot, apmeklētāji var ienirt stāstu, skaņu un sajūtu pasaulē

Jelgavas Vecpilsētas ielas kvartāls ir unikāls, jo šī ir vienīgā senās pilsētas apbūves daļa, kas netika nopostīta II Pasaules kara laikā. Kvartāla apbūve saistāma ar 18. – 20. gadsimta sākumu. Te ir saglabājusies seno arhitektonisko, māksliniecisko un vēsturisko elementu izteiksmība. Jelgavas Vecpilsētas māja ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis un viena no senākajām koka dzīvojamām mājām Jelgavā, kas saglabājusies līdz mūsdienām. Lai tā būtu pēc iespējas autentiskāka, renovācijas darba procesā ievērotas vēsturei pietuvinātas tehnoloģijas – griestos, sienās, grīdās maksimāli izmantoti esošie un atgūtie būvmateriāli, grīdu atjaunošanā - senie ķieģeļi, eksponēts būvdarbu laikā atraktais mājas pagrabs un unikālie bēniņi. Atjaunošanas rezultātā ēkā ir saglabāts ieskats par daudzveidīgajām telpu apdarēm, kas liecina par vēsturisko stilu tendenču attīstību interjerā, mājas iedzīvotāju gaumi, dzīves veidu un materiālajām iespējām.

Savukārt Zemgales restaurācijas centrā iekārtotās restauratoru darbnīcas primāri darbosies kā meistardarbnīcas nozīmīgu priekšmetu restaurācijai, taču paredzēts arī organizēt izglītojošus pasākumus, kā arī piedāvāt iespēju interesentiem klātienē izzināt restaurācijas procesa gaitu.

Visu novembri Jelgavas Vecpilsētas mājas ekspozīcijas apskatei būs pieejamas no otrdienas līdz sestdienai no pulksten 10 līdz 18, svētdienās no pulksten 11 – 17 ar ieejas maksu: pieaugušajiem – 2 euro, skolēniem, studentiem, pensionāriem – 1,00 euro, bet ar ģimenes biļeti - 4 euro. Ekskursijas gida pavadībā var pieteikt pa tālruni 63005407 un 25746417.

Pēc ekspozīciju apskates 2.stāvā var doties uz mājas bēniņu telpu, kur līdz pat nākamā gada 31.janvārim būs apskatāma fotogrāfiju un stāstu izstāde “Mans tautastērps pasaulē”, atspoguļojot dažādos tautastērpu un to saimnieku likteņus, piemēram, par tiem, kas devušies pēckara trimdā, pabijuši pasaulē un atgriezušies mājās, vai arī darināti nesen, lai apliecinātu latvietības kodolu.

Jelgavas Vecpilsētas mājas atjaunošana un ekspozīciju izveide īstenota ERAF projekta 5.5.1.0/17/I/002 “Nozīmīga kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana un attīstība kultūras tūrisma piedāvājuma pilnveidošanai Zemgales reģionā” ietvaros.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Latvija
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50795102sec.