Šlīteres bākā izveidota jauna pastāvīgā ekspozīcija [1]

Lai iepazīstinātu ar putnu migrācijas brīnumu un Kolkasraga nozīmi putnu tālajā ceļā uz ligzdošanas vietām, Šlīteres bākā izveidota jauna pastāvīgā ekspozīcija, kuras galvenais varonis ir neparastais putns līkšņibītis (Calidris ferruginea).

Slīteres Nacionālā parka piekrastē līkšņibīti galvenokārt var novērot rudens migrāciju laikā, kad tie barojas, tekalējot pa liedagu. Tas ir skaists putns, liels ceļotājs, bet šīs sugas izplatībai ir tendence samazināties. "Izvēloties līkšņibīti kā ekspozīcijas galveno varoni, gribējām iejusties un paskatīties ar šī putna acīm – ko viņš redz, ceļojot pāri visai zemeslodei un dzīvojot konkrētās vietās," pauž dabas izglītības centra "Slītere" vadītāja Ērika Kļaviņa.

Zemeslodi ciešā tīklā klāj putnu pārlidojumu ceļi un nav iespējams novilkt vienu šauru joslu, pa kuru putni migrē, toties ir zināmas vietas, kurās putni koncentrējas, lai atpūstos, barotos vai nogaidītu labvēlīgāku laika apstākļus. Viena no šādām vietām ir Kolkasrags, kur pavasara un rudens migrācijas laikā ir iespējams konstatēt visus Latvijā sastopamos putnus. Slīteres Nacionālā parka piekraste un Kolkasrags iekļaujas Baltās-Baltijas jūras - Austrumatlantijas putnu migrācijas ceļā.

Dabas aizsardzības pārvaldes Vilnis Skuja stāsta, ka "šņibīši, arī līkšņibītis, pārvar milzīgus attālumus - pārlidojumā tiem jāveic neticami garš ceļš – pat 30 000  kilometru garum, tāpēc ir ļoti svarīgi "uzēsties" un uzkrāt taukus. Izskalotās aļģes un jūras muds ir putnu degvielas uzpildes stacija, kurā jāpaspēj sevi uzpildīt ar barojošu pārtiku."  Šādas pieturvietas ir ļoti svarīgas putna ceļojumā, un tāds ir arī Kolkasrags. Putniem ir jāuzkrāj tauki jo, šķeļoties taukiem, atbrīvojas enerģija un ūdens, tāpēc putni ceļā nedzer.

Šlīteres bākā jaunajā ekspozīcijā varēs iepazīt dažādas šņibīšu sugas un kā tā atšķirt, uzzināt interesantus faktus par putnu migrāciju, kas ietērpti krāšņos zīmējumos.

Šlīteres bākas 4.stāva remonts un izstāde "Putnu migrācijas ceļi"  iekārtota INTERREG  Centrālā Baltijas jūras reģiona programmas projekta "Putnu spārni (Baltic Wings) - dabas tūrisms lauku ilgtspējīgai attīstībai" (Nr. CB663) ietvaros.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 skolotājs 06/10/2020 15:59 Kā ar ķīmijas zināšanām? Viss OK?


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 24.03.2024 Laivošanas sezonas atklāšana! Bauskas TIC
Dodies aizraujošā laivu sezonas atklāšanas braucienā! | Skatīt vairāk
Latvija
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 23.03.2024 Laivošanas sezona sākusies Madonas TIC
Ieplāno brīvdienu izbraucienu ar ģimeni vai draugiem un nobrauc kādu posmu pa upi pie Madonas! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.60443616sec.