Latvijā būs skatāmas pasaules mēroga izstādes

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs un tā Ārzemju mākslas departaments Mākslas muzejs RĪGAS BIRŽA jau septīto sezonu sadarbībā ar SIA "Forum Cinemas" kinoteātri "Kino Citadele" cikla "Izstādes uz kino ekrāna" ietvaros piedāvā mākslas mīļotājiem un kino cienītājiem iespēju uz lielā ekrāna redzēt pasaules mēroga izstādes un mākslas kolekcijas. Šoreiz apmeklētājus gaida tikšanās ar piecām ievērojamām 19. un 20. gadsimta mākslas personībām – Vinsentu van Gogu, Klodu Monē, Gustavu Klimtu, Egonu Šīli un Pablo Pikaso.

Cikla "Izstādes uz kino ekrāna" 7. sezonu 2019. gada 5. februārī plkst. 19.00 ievadīs filma "Young Picasso" (2018). Pablo Pikaso (Pablo Picasso, 1881–1973) ir viens no visu laiku dižākajiem māksliniekiem un līdz pat savai nāvei bija ārkārtīgi ražīgs. Meistara mūža pēdējam posmam ir veltītas daudzas filmas, kas stāsta par viņa mākslu, mīlas dēkām un plašo draugu loku. Taču kā tas viss sācies? Kas Pikaso padarījis par Pikaso? Filma ielūkosies Pablo Pikaso bērnības gados, audzināšanā un skološanā, kas vainagojās ar neparastiem sasniegumiem. Analizējot divus galvenos posmus mākslinieka agrīnajā daiļradē – tā saukto zilo un rozā periodu, filma aizved skatītāju uz 1907. gadu, kad tika radīts mākslas vēsturē nozīmīgais darbs "Aviņonas meitenes". Šī glezna šokēja mākslas pasauli un kļuva par katalizatoru daudzām pārmaiņām. Pikaso tolaik bija tikai 25 gadi. Ciešā sadarbībā ar trim Pikaso muzejiem Malagā, Barselonā un Parīzē filmas autori izskaidro, kā mākslinieks sasniedzis slavas augstumus.

Nākamās filmas "The Water Lilies by Monet – the Magic of Water and Light" (2018) seanss notiks 5. martā plkst. 19.00. Filma būs kā ceļojums, iepazīstot impresionisma ģēnija Kloda Monē (Claude Monet, 1840–1926) šedevrus un apsēstības. Kopā ar autoriem skatītāji apmeklēs slaveno Živernī dārzu, Orsē, Oranžērijas un Marmotāna muzejus, lai uzzinātu unikālā mākslas darba – Monē gleznas "Ūdensrozes" – radīšanas vēsturi. Šis būs stāsts par apsēstību ar gaismu un ūdeni, no kuras gleznotājs nekādi nespēja aizbēgt, un kā tā transformējusies īpašā burvībā. Stāsts par radikālām novitātēm, kas izraisīja revolūciju modernajā mākslā: Kloda Monē nodoms bija pārnest uz audeklu "pirmo un tīro" iespaidu par formām un priekšmetiem, ko uztver acs, kas tos nekad iepriekš nav redzējusi. Savu laiku pārdzīvojušie Monē mākslas darbi ir metuši izaicinājumu telpas un tradīciju izpratnei. Kara izpostītajā zemē franču meistars uz visiem laikiem maina mākslas pasauli.

9. aprīlī plkst. 19.00 tiks demonstrēta filma "Klimt & Schiele: Eros and Psyche" (2018). Skandāli, sapņi un apsēstības Vīnes zelta laikmetā. Dokumentālā filma vēstī par šo neparasto laiku: brīnumainu periodu mākslā, literatūrā un mūzikā, kad izplatījās jaunas idejas, Freids atklāja psihes dzinējspēkus, bet sievietes pieprasīja sev neatkarību. Ceļojums pa Gustava Klimta (Gustav Klimt, 1862–1918) un Egona Šīles (Egon Schiele, 1890–1918) Vīni, iepazīstoties ar Albertīnas, Belvederes, Mākslas vēstures, Leopolda, Zigmunda Freida un Vīnes muzeju krājumiem.

Noslēdzošā filma "Van Gogh & Japan" (2018) norisināsies 4. jūnijā plkst. 19.00. Kaut arī Vinsents van Gogs (Vincent van Gogh, 1853–1890) nekad nav bijis Japānā, šī zeme lielā mērā ietekmējusi viņa daiļradi. 19. gadsimta vidū Francija atklāja sev japāņu mākslu, kas atstāja dziļu iespaidu uz daudziem māksliniekiem, tostarp Klodu Monē un Edgaru Degā, bet vairāk par visiem Vinsentu van Gogu. Viņš apmeklēja japāņu mākslas galerijas Parīzē, pētīja un kolekcionēja gravīras, diskutēja ar citiem māksliniekiem un – radīja savu Japānas tēlu. Iepazīšanās ar japāņu mākslu piešķīra van Goga darbībai jaunu un aizraujošu virzienu. Pametis Parīzi, gleznotājs devās uz Dienvidfranciju, kur bija nodomājis rast iespējami lielāko tuvību ar Japānu. Sekoja ražīgi, bet nemiera pilni gadi, van Gogs pakļāva Japānas valdzinājumu savai gribai un kļuva par modernu mākslinieku ar saknēm Āzijā. Filma pārceļ ne tikai uz Franciju un Nīderlandi, bet arī uz Japānu, lai izveidotu plašāku priekšstatu par tās ievērojamo mantojumu, kas tik ļoti fascinēja Vinsentu van Gogu.

Filmās tiek rādīti ne tikai izstādēs un kolekcijās redzamie mākslas darbi – skatītāji aicināti iepazīt arī izstāžu veidošanas radošo un tehnisko procesu, ar mākslinieku, vēsturnieku un dažādu speciālistu palīdzību izprast, ko mākslas darbi spēj vēstīt par saviem autoriem un laika periodu, kurā ir tapuši.

FILMU PROGRAMMA:

5. februāris "Young Picasso" (2018), plkst. 19.00

Pablo Pikaso (Pablo Picasso, 1881–1973) ir viens no visu laiku dižākajiem māksliniekiem un līdz pat savai nāvei bija ārkārtīgi ražīgs. Meistara mūža pēdējam posmam ir veltītas daudzas filmas, kas vēstī par viņa mākslu, mīlas dēkām un plašo draugu loku. Taču kā tas viss sācies? Kas Pikaso padarījis par Pikaso?

Filma ielūkosies Pablo Pikaso bērnības gados, audzināšanā un skološanā, kas vainagojās ar neparastiem sasniegumiem. Šajā stāstā būtiska nozīme ir trim pilsētām – Malagai, Barselonai un Parīzei. Analizējot divus galvenos posmus mākslinieka agrīnajā daiļradē – tā saukto zilo un rozā periodu, filma aizved skatītāju uz 1907. gadu, kad tika radīts mākslas vēsturē nozīmīgais darbs "Aviņonas meitenes". Šī glezna šokēja mākslas pasauli un kļuva par katalizatoru daudzām pārmaiņām. Pikaso tolaik bija tikai 25 gadi.

Ciešā sadarbībā ar trim Pikaso muzejiem – Malagā, Barselonā un Parīzē – filmas autori izskaidro, kā mākslinieks sasniedzis slavas augstumus.

  • Kategorija: izstāde uz ekrāna

  • Žanrs: dokumentāla filma, izstāde

  • Režisors: Fils Grabskis (Phil Grabsky)

  • Filmu kompānija / izplatītājs: Seventh Art Productions

  • Filma angļu valodā ar subtitriem angļu valodā

  • Garums: 1h 31 min. Vecuma ierobežojums: nav


5. marts "The Water Lilies by Monet – the Magic of Water and Light" (2018) plkst. 19.00

Šī filma būs ceļojums, iepazīstot impresionisma ģēnija Kloda Monē (Claude Monet, 1840–1926) meistardarbus un apsēstības. Nenovērtējamu ieguldījumu tās veidošanā sniedzis Ross Kings – bestsellera "Neprāta burvība: Klods Monē un kā tapa glezna "Ūdensrozes"" autors.

Kopā ar filmas autoriem skatītāji apmeklēs slaveno Živernī dārzu, Orsē, Oranžērijas un Marmotāna muzejus, lai uzzinātu unikālā mākslas darba radīšanas vēsturi.

Savu laiku pārdzīvojušie Monē audekli ir metuši izaicinājumu telpas un tradīciju izpratnei. Kara izpostītajā zemē franču meistars uz visiem laikiem maina mākslas pasauli un pats atdzimst dzīvei, tikai pateicoties glezniecībai.

Tuvojoties Pirmā pasaules kara beigām, Monē saprata, ka topošā glezna "Ūdensrozes" kļūs par mantojumu, ko viņš atstās Francijai, – kā miera, cerības un pretošanās simbolu plosītā un asiņainā pasaulē.

Filma būs stāsts par apsēstību ar gaismu un ūdeni, no kuras gleznotājs nekādi nespēja aizbēgt, un kā tā transformējusies īpašā burvībā. Stāsts par radikālām novitātēm, kas izraisīja revolūciju modernajā mākslā: Kloda Monē nodoms bija pārnest uz audeklu "pirmo un tīro" iespaidu par formām un priekšmetiem, ko uztver acs, kas tos nekad iepriekš nav redzējusi.

Filmā piedalās īpašās viešņas: aktrise Elīsa Lasovska ("Troņu spēļu" zvaigzne), fotogrāfe Sanne De Vilde, kā arī Monē fonda un Živernī dārza dārzniece Klēra Helēna Marona.

  • Kategorija: izstāde uz ekrāna

  • Žanrs: dokumentāla filma, izstāde

  • Režisors: Džovanni Troilo (Giovanni Troilo)

  • Scenārijs: Džordžo D’Introno, Džovanni Troilo

  • Mūzika: Remo Ancovino

  • Filmu kompānija / izplatītājs: StoryHill Oy

  • Filma angļu valodā bez subtitriem

  • Garums: 1h 34 min. Vecuma ierobežojums: nav


9. aprīlis Klimt & Schiele: Eros and Psyche (2018) plkst. 19.00

Skandāli, sapņi un apsēstības Vīnes zelta laikmetā. Dokumentālā filma vēstī par šo neparasto laiku: brīnumainu periodu mākslā, literatūrā un mūzikā, kad izplatījās jaunas idejas, Freids atklāja psihes dzinējspēkus, bet sievietes pieprasīja sev neatkarību. Ceļojums pa Gustava Klimta (Gustav Klimt, 1862–1918) un Egona Šīles (Egon Schiele, 1890–1918) Vīni, iepazīstoties ar Albertīnas, Belvederes, Mākslas vēstures, Leopolda, Zigmunda Freida un Vīnes muzeju krājumiem.

  • Kategorija: izstāde uz ekrāna

  • Žanrs: dokumentāla filma, izstāde

  • Režisors: Mikele Mallī (Michele Mally)

  • Scenārijs: Arianna Marelli

  • Īpašie viesi: Lorenco Rikelmī, Lilī Kola

  • Filmu kompānija / izplatītājs: StoryHill Oy

  • Filma angļu valodā ar subtitriem angļu valodā

  • Garums: 1h 35 min. Vecuma ierobežojums: nav

4. jūnijs Van Gogh & Japan (2018) plkst. 19.00

"Es apskaužu japāņus," rakstīja Vinsents van Gogs (Vincent van Gogh, 1853–1890) savam brālim Teo. Izprast šos vārdus palīdz van Goga muzejā Amsterdamā notikusī izstāde "Van Gogs un Japāna", kurā balstīta šī filma.

Kaut arī van Gogs nekad nav bijis Japānā, šī zeme lielā mērā ietekmējusi viņa daiļradi. 19. gadsimta vidū Francija atklāja sev japāņu mākslu, kas atstāja dziļu iespaidu uz daudziem māksliniekiem, tostarp Klodu Monē un Edgaru Degā, bet vairāk par visiem Vinsentu van Gogu. Viņš apmeklēja japāņu mākslas galerijas Parīzē, pētīja un kolekcionēja gravīras, diskutēja ar citiem māksliniekiem un – radīja savu Japānas tēlu. Iepazīšanās ar japāņu mākslu piešķīra van Goga darbībai jaunu un aizraujošu virzienu.

Pametis Parīzi, gleznotājs devās uz Dienvidfranciju, kur bija nodomājis rast iespējami lielāko tuvību ar Japānu. Sekoja ražīgi, bet nemiera pilni gadi, van Gogs pakļāva Japānas valdzinājumu savai gribai un kļuva par modernu mākslinieku ar saknēm Āzijā.

Šajā stāstā par van Goga daiļrades mazāk zināmajiem aspektiem ikviens varēs pārliecināties par to, cik svarīgas bijušas viņa Japānas studijas. Filma aizved skatītāju ne tikai uz Franciju un Nīderlandi, bet arī uz Japānu, lai izveidotu plašāku priekšstatu par tās ievērojamo mantojumu, kas tik ļoti fascinēja Vinsentu van Gogu un padarīja viņu par mākslinieku, ko pazīstam mūsdienās.

  • Kategorija: izstāde uz ekrāna

  • Žanrs: dokumentāla filma, izstāde

  • Režisors: Deivids Bikerstafs (David Bickerstaff)

  • Filmu kompānija / izplatītājs: Seventh Art Productions

  • Filma angļu valodā ar subtitriem angļu valodā

  • Garums: 1h 25 min. Vecuma ierobežojums: nav


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Latvija
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.4567132sec.