Ventspilī, koncertzālē «Latvija» klaviermūzikas koncerts «Rudens darbi»

2021. gada 18. septembrī Ventspilī, koncertzālē “Latvija” divkāršā klaviermūzikas koncertā “Rudens darbi” muzicēs divi izcili pianisti – Vikija Čova (Vicky Chow) no Amerikas Savienotajām Valstīm un rīdzinieks, vairākkārtējs Lielās mūzikas balvas ieguvējs Reinis Zariņš.

Aizvadītā gada 20. jūnijā pēc vairāk nekā trīs mēnešus ieilguša šoka – distancētības, aizslēgtības un norobežotības no mūzikas – koncertzāle “Latvija” atkal uzņēma klausītājus koncertā “Vasaras darbi”. Vienlaikus koncerts bija arī neparastas, samocītas, taču sezonas izskaņa. Šobrīd, joprojām tik trauslā laikā, koncerts “Rudens darbi” iezīmē gaidāmās tādas kā sezonas tādu kā ieskaņu.

“Brāmss un Glāss - šī bezprecedenta divvienība manā skatījumā ved uz vietu, kur atveldzēties no globālajām bailēm un ideju kara, kas arī mūs apņēmuši pēdējā gada laikā. Jo šai mūzikai piemīt spēja apskaņot mūsu “parasto” dzīvi ar apbrīnojami skaistu cilvēcību. Un bez liekiem vārdiem,” par izvēlēto klavierdarbu autoru Johannesa Brāmsa (Johannes Brahms) un Filipa Glāsa (Philip Glass) satikšanos vienā programmā teic Reinis Zariņš.

Savukārt pazīstamā pianiste, ņujorkiete un kolektīva “Bang On A Can All-Stars” dalībniece Vikija Čova savu programmas izvēli ilustrē, atsaucoties uz komponistes Tanjas Leonas (Tania Leon) vārdiem, kas atrodami skaņdarbu “Rituál” pavadošajā komentārā: “Runa ir par liesmu, degsmi, kas mīt cilvēkos, kuri iedrošina citus, jo viņi otrā redz ko tādu, ko viņš pats neapzinās. Tā ir liesma, kas aizdedz ko jaunu. Apzinoties, ko visi esam piedzīvojuši, kam gājuši cauri pēdējā pusotra gada laikā, uzskatu, ka mums vienam otru ir jāatbalsta, jāiedrošina un kopā jāsoļo pretī labākām dienām. Par to runāju caur sevis izvēlētajiem skaņdarbiem, kurus atskaņošu Ventspilī, un ceru, klausītāji mani sadzirdēs.”

Vikija Čova savā “Rudens darbu” programmā iekļāvusi komponistu Kerolainas Šo (Caroline Shaw), Felipes Laras (Felipe Lara), Tomekas Rīdas (Tomeka Reid) jau pieminētās Tanjas Leonas un Kristofera Čerones (Christopher Cerrone) skaņdarbus klavierēm.Pazīstamā jaunās mūzikas kolektīva “Bang on a Can All-Stars” dalībnieci Vikiju Čovu par izcilu sauc laikraksts “The New York Times”. Par “pianisti-monstru” viņu dēvē “Time Out New York”, bet kolēģi Rietumkrastā atļaujas Vikijai piešķirt “jaunās mūzikas jaunās zvaigznes” laurus (laikraksts “Los Angeles Times”). Tie gan ir tikai daži un publicitātes labad vieglāk citējamie mākslinieces vērtējumi. Daudz skaļāk runā viņas milzu mīlestība pret mūziku un instrumentu un jau kopš agras bērnības piemītošās darbaspējas sava talanta izkopšanā. Kā daudzi, apgūt klavierspēli Čova sāka jau piecu gadu vecumā. Taču jau 9 gadu vecumā Vikiju uzaicināja sniegt koncertu Starptautiskajā Gilmora taustiņmūzikas festivālā (“International Gilmore Music Keyboard Festival”). Gadu vēlāk jaunā mūziķe debitēja koncertā kopā ar Vankūveras simfonisko orķestri. Sekojošās studijas Džuljarda skolā un vēlāk arī Manhetenas Mūzikas skolā šķiet tikai likumsakarīgi ieraksti mūziķes radošajā dzīves gājumā.

Vikijas Čovas žilbinošais talants un aizrautība ar jauno mūziku gadu gaitā ir ļāvuši viņai sadarboties ar vadošajiem mūslaiku komponistiem un mūziķiem - Niku Berču (Nik Bärtsch), Teriju Railiju (Terry Riley), protams, “Bang on a Can” dibinātājus Deividu Langu (David Lang), Džūliju Volfu (Julia Wolfe) un Maiklu Gordonu (Michael Gordon), Šaru Vordenu (Shara Worden) jeb “My Brightest Diamond”, Lī Ranaldo (Lee Ranaldo) no “Sonic Youth”un daudziem citiem. Vikijai ticis tas gods Ziemeļamerikā pirmatskaņot Stīva Reiha (Steve Reich) “Klavieru kontrapunktu”. Latvijas klausītāji, iespējams, atcerēsies tās reizes, kad pianiste viesojās Ventspilī un Cēsīs, iepazīstinot ar Tristana Periča (Tristan Perich) ambiciozo darbu “Surface Image” un īpaši māksliniecei radītiem, ierakstā “A O R T A” atrodamajiem dažādu jaunās paaudzes komponistu-ņujorkiešu skaņdarbiem. Arī gaidāmie “Rudens darbi” sola kļūt par vietu un telpu, kur pirmoreiz sastapt mūspusē, visticamāk, nedzirdētu, bet jo spilgti ASV Austrumkrasta šodienu raksturojošu mūziku.

Reinis Zariņš ir viens no Latvijas ievērojamākajiem talantiem, dziļi pārdomātu interpretāciju meistars, spožs solists un prasmīgs kamermūziķis, kā arī konceptuālu starpmākslu projektu autors. Zariņš piedalījies daudzos prestižos festivālos, plūcis laurus starptautiskos pianistu konkursos, muzicējis pasaules labākajās koncertzālēs. Pianista koncerti translēti “BBC Radio 3”, Polijas Valsts Radio un “King FM” raidstacijās.

Biļešu cena 8.00 - 12.00 EUR.

Atlaide 10% Drauga kartes īpašniekiem, 3+ ģimenes kartes īpašniekiem, pensionāriem, cilvēkiem ar invaliditāti un viņu asistentiem.

Vecuma ierobežojums 12+

Pasākums paredzēts tikai vakcinētām vai Covid-19 pārslimojušām personām (attiecas arī uz visu vecumu bērniem/ jauniešiem). Ierodoties uz koncertu, apmeklētājam jāuzrāda sadarbspējīgs Covid-19 sertifikāts, personu apliecinošs dokuments un personalizēta ieejas biļete.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā Tukuma TIC
Tradicionālo svētku svinības jau atkal Tukuma pilsētā! Lieldienu izdarības, radošās darbnīcas, spēles, rotaļas, trušu māja un kazlēni, muzikālā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.73939705sec.