Cēsīs norisināsies nākotnei un videi veltītas «Zinātnieku nakts 2019» svinības

2019. gada 27. septembrī, Zinātnes un mākslas centrā "Brūzis" (Pils laukums 15, Lenču iela 11, Cēsis) no plkst. 19.00 līdz 23.00 jau ceturto reizi norisināsies Vides risinājumu institūta (VRI) un partneru rīkotā "Zinātnieku nakts Cēsis 2019".

"Zinātnieku nakts Cēsis 2019" pulcēs vairāk nekā 15 zinātnes, jauno tehnoloģiju, izglītības, pārtikas rūpniecības, mākslas, mūzikas tehnoloģiju un citas organizācijas no visas Latvijas, lai interaktīvā un aizraujošā veidā iepazīstinātu ar zinātnes lomu dažādu jomu attīstībā.

 "Zinātnieku nakts Cēsis 2019" ir daļa no Eiropas Zinātnieku nakts pasākuma, kas vienlaicīgi norisinās vairāk nekā 30 pasaules valstīs. Šī gada Zinātnieku nakts tēma ir "Zinātne nākotnei".

Ņemot vērā klimata pārmaiņu radītos izaicinājumus, ar kuriem pasaule saskarsies jau pavisam tuvā nākotnē, Vides risinājumu institūts kopā ar partneriem "Zinātnieku nakts Cēsis 2019" ietvaros vēlas uzsvērt cilvēka, zinātnes, vides un dabas resursu attiecības šodien un nākotnē. Pasākums aicinās ielūkoties divās nākotnes attiecību šķautnēs – cilvēks ekosistēmā un ekosistēma cilvēkā.

Lai izprastu nākotnes attīstības virzienus, kas saistīti ar cilvēka attiecībām un apkārtējo vidi, "Zinātnieku nakts Cēsis 2019" piedāvās aktivitātes par tēmu "Cilvēks ekosistēmā", ko būs iespējams apmeklēt Cēsu pilsmuižas klētī (Pils laukums 15). Tur būs iespējams ielūkoties vīzijās par Nākotnes dārzu, Nākotnes pļavām un bezatkritumu nākotni. Apmeklētāji varēs iepazīties ar Latvijas ūdenstilpju nākotnes apsaimniekošanas veidiem, pārtiku ko iespējams patērēsim Nākotnē – kukaiņiem, kāpuriem un jauniem laukaugu produktiem, jaunajām tehnoloģijām, kuras pielieto vides izpētē, nākotnes lauksaimniecības praksēm un inovatīviem atjaunojamiem resursiem un materiāliem, kurus iespējams izmantot dažādu produktu ražošanai. Pasākuma laikā būs iespējams ielūkoties nākotnē caur divām instalācijām. Viena instalācija parādīs Cēsu nākotnes vīziju, bet otra – visu Latviju klimata pārmaiņu kontekstā.

Savukārt, lai ielūkotos nākotnes cilvēka sajūtu un sociālās pasaules veidošanā, Zinātnes un mākslas centrā "Brūzis" (Lenču iela 11) būs iespēja ieskatīties aktivitāšu sadaļā "Ekosistēma cilvēkā". Tā aptvers tādas aktivitātes kā Nākotnes skaņa – apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar Latvijā radītām skaņas apstrādes tehnoloģijām, piedalīties modulāro sintezatoru darbnīcā, kā arī visiem kopā radīt interaktīvu modulāru audiovizuālu performanci – "0" skaņas modelēšana. Būs apskatāma mākslinieka Voldemāra Johansona zinātnes + mākslas instalācija "Haosa kinētika". Muzikālajā sadaļā VRI sadarbībā ar Mākslas telpu MALA būs sarūpējuši performances no tādiem māksliniekiem kā Selffish, Alises Klimanskas, Planet of Resistors, Stanislav Yudin un Asnātes Rancānes.

Pasākumā aicināts piedalīties ikviens interesents. Ieeja ir bez maksas.

"Zinātnieku nakts Cēsis 2019" aktivitātes piedāvās pasākuma galvenais organizators Vides risinājumu institūts un partneri – SIA "Field and Forest", Mākslas telpa "MALA", Latvijas Dabas fonds, Pasaules Dabas Fonds, Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikums, Agroresursu un ekonomikas institūts, Vividly, SIA "ZAAO", Latvijas Lauksaimniecības universitāte, Dr. Ilga Gedrovica, Zinātkāres centrs "ZINOO", Vizionārās kultūras fonds, EricaSynths u.c.

Papildu informāciju par pasākumu atradīsiet Facebook lapā šeit un Instagram lapā šeit.

Iepriekšējā gada Zinātnieku nakts Cēsis video iespējams aplūkot šeit.

Eiropas Zinātnieku nakts pasākumu programma tiek finansēta Eiropas Savienības pētniecības un inovāciju programmas Apvārsnis 2020 projekta NIGHTLV-2018-2019 (granta līguma nr.819129) ietvaros. Zinātnieku nakts Cēsis 2019 atbalsta VIAA un Cēsu novada pašvaldība.

Par Vides risinājumu institūts:

Vides risinājumu institūts (VRI) ir starptautiska pētniecības, attīstības un inovāciju organizācija. Tajā apvienojušies dažādu nozaru eksperti un speciālisti, kas, pielietojot jaunākās tehnoloģijas un zināšanas, izstrādā risinājumus ar dabas resursu apsaimniekošanu saistītiem izaicinājumiem. Kopš 2013. gada VRI ir Cēsu Vecā alus brūža īpašnieks un saimnieks. VRI tajā attīsta Zinātnes un mākslas centru "Brūzis" – starptautisku platformu zinātniekiem, māksliniekiem, inženieriem un citu jomu speciālistiem, kas kopīgiem spēkiem risinās kompleksas vides problēmas un veidos nākotnes attīstības scenārijus.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 05.04.2024 Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.33262992sec.