Šovasar Cēsīs atkal skanēs Vāgners

Cēsu Mākslas festivāls un Koncertzāle “Cēsis” aicina uz operu “Zīgfrīds”.

Turpinot “Cēsu vāgneriānu”, 29. jūlijā Cēsu Mākslas festivāls un Koncertzāle “Cēsis” klausītājus aicina uz Riharda Vāgnera tetraloģijas “Nībelunga gredzens” trešo operu “Zīgfrīds” – aizraujošiem pasakas elementiem bagātu stāstu par mirdzošu mīlu un smejošu nāvi. Arī šovasar Cēsis pulcēs Eiropas spožākos Vāgnera repertuāra solistus, bet nemainīga vērtība būs Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris. Operas diriģenta zizlis uzticēts orķestra jaunajam mākslinieciskajam vadītājam, talantīgajam un aizrautīgajam somam Tarmo Peltokoski.

Riharda Vāgnera opera “Zīgfrīds” ir pasaka par puisi, kurš uzvar pūķi un iepazīst mīlestības spēku. Zīgfrīds nepazīst baiļu, viņš alkst piedzīvojumu un spēj nokalt varoņzobenu, pūķa asiņu inde ļauj viņam saprast Mežaputna valodu, Zīgfrīds i nenojauš, ka turpinās cīņa par nībelunga gredzenu un tuvojas dievu mijkrēslis, acu nepamirkšķinot, viņš šķērso uguns burvju loku, ar skūpstu pamodina Votāna iemidzināto Brinnhildi un beidzot sajūt bailes, jo ir sastapies ar līdz šim nesajustām mīlestības alkām. Operu vainago nemirstību zaudējušās valkīras Brinnhildes un varoņa vientieša Zīgfrīda gaviles par mirdzošo mīlu un smejošo nāvi.

Koncertzālē ”Cēsis” gaidāmajā koncertatskaņojumā dzirdēsim pasaules vadošās operzvaigznes, kas ir savas karjeras pašā virsotnē. Titullomā – Mihaels Veiniuss (Michael Weinius), kurš bija lielisks Zīgmunds Cēsīs 2019. gada “Valkīras” atskaņojumā. Nībelunga Mīmes lomā iepazīsim titulēto un starptautiski pieprasīto raksturtenoru Andreasu Konrādu (Andreas Conrad). Ceļinieks jeb Votāns būs lieliskais Olivers Cvargs (Oliver Zwarg), kurš Cēsu “Tristana un Izoldes” iestudējumā dziedāja Kurvenālu un LNO izrādēs bijis Alberihs un Klīstošais holandietis. Grūtā Brinnhildes loma uzticēta Latvijā labi pazīstamajam lietuviešu dramatiskajam soprānam Vidai Miknevičūtei (Vida Miknevičiūtė), bet Erdas lomā Cēsīs dzirdēsim spožo zviedru kontraltu Annu Larsoni (Anna Larsson). Pūķis Fafners būs Timo Rīhonens (Timo Riihonen), kuru Cēsu “Valkīrā” iepazinām kā Hundingu, Alberihu dziedās Armands Siliņš, bet Mežaputnu iemiesos Kristīne Gailīte.

LNSO jaunais mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Tarmo Peltokoski mērķtiecīgi gatavojas specializēties operu diriģēšanā un neslēpj sajūsmu par iespēju šovasar Cēsīs iestudēt Vāgneru: “Iespēja diriģēt “Zīgfrīdu” manā karjerā ir milzumnozīmīga, sevišķi tāpēc, ka Vāgnera mūzikas atklāšana 2012. gadā man bija dzīves pagrieziena punkts. Un pirmā sastapšanās ar Vāgnera pasauli bija akurāt “Zīgfrīda” fināls. Esmu neiedomājami laimīgs un saviļņots par to, pēc 11 gadu sapņošanas par šīs operas iestudēšanu tas beidzot notiks.”

Koncertatskaņojuma skatuviskais ietērps arī šogad uzticēts Cēsīs atskaņotā “Tristana un Izoldes” radošajam tandēmam – scenogrāfam Oļegam Golovko un videomāksliniekam Aleksandram Lobanovam, kuri valdošā režīma dēļ pametuši Krieviju un strādā ar teātru projektiem Latvijā un citviet Eiropā.

Riharda Vāgnera opermūzikai saknes Cēsīs kļūst arvien stiprākas – 2019. gada jūnijā Koncertzāles “Cēsis” piecu gadu jubilejā dzirdējām “Valkīras” pirmā cēliena koncertatskaņojumu, 2021. gada vasarā Cēsu pilsparka estrādē notika Riharda Vāgnera operas “Valkīra” trešā cēliena koncertuzvedums, savukārt 2022. gada vasarā atkal koncertzālē baudījām operas “Tristans un Izolde” koncertatskaņojumu, kas nominēts Lielajai mūzikas balvai kategorijā “Gada koncerts”.

Cēsu Mākslas festivāls šovasar notiks no 15. jūlija līdz 20. augustam, programmā piedāvājot vairākas mākslas izstādes, koncertus, teātra izrādes un operas “Zīgfrīds” koncertatskaņojumu. Pilna festivāla programma tiks izziņota jau drīzumā.

Biļetes uz operu “Zīgfrīds” ir jau tirdzniecībā un nopērkamas koncertzāles “Cēsis” kasē, “Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās un internetā www.bilsesuparadize.lv.

Riharda Vāgnera operas “Zīgfrīds” koncertatskaņojumu atbalsta SEB banka, LMT, Cēsu novada pašvaldība, Valsts Kultūrkapitāla fonds, AJ Power un Moller auto.

Pasākums notiek ar Eiropas Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansiālu atbalstu, projektu līdzfinansē REACT-EU finansējums pandēmijas krīzes seku mazināšanai.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 31.03.2024 - 20.04.2024 Kandavā tikšanās ar "Nelūgtajiem viesiem"  Tukuma TIC
Sarunu vakars ar Leldi Kovaļovu un Andri Daugaviņu - Kandavas vīna namā 20.aprīlī. | Skatīt vairāk
Latvija
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 26.04.2024 UFO stāstīs jokus Tukumā Tukuma TIC
Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu! | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.49897099sec.