Boriss Avramecs pirms koncerta Liepājā stāstīs par sūfismu un virpuļojošajiem dervišiem

Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” sestdien, 25. martā plkst. 18.00, pirms arābu klasiskās mūzikas ansambļa “Al Kindi” un Damaskas virpuļojošo dervišu koncerta, apmeklētāji aicināti uz izzinošu sarunu par sūfiju filozofiju un rituāla norisi – simbolisko un praktisko nozīmi kustībām, skaņām un žestiem. Pirmskoncerta sarunu vadīs Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijas emeritētais profesors, etnomuzikologs Boriss Avramecs un tā notiks koncertzāles publiskajā zonā, 2. stāvā.

Sūfisms ir īpašs islāma ticības virziens, kura galvenais mērķis ir nodrošināt nepastarpinātu kontaktu ar Dievu (Allahu). Pirmskoncerta sarunā profesors stāstīs par diviem sūfiju ceļiem – individuālām praksēm un psiho tehnikām, kā arī par ceremonijām un rituāliem, kuros piedalās cilvēku grupas un katra indivīda sajūtas ietekmē citus un palīdz visiem rituāla dalībniekiem sasniegt mērķi – ieiet īpašā apziņas stāvoklī.

Apskatīto tēmu lokā būs gan misticisms, kas eksistē dažādu reliģiju ietvaros (kristietībā, hinduismā, islāmā utt.), “izmainītie” apziņas stāvokļi – meditācija, transs, ekstāze – un to nozīme misticisma kontekstā. Aplūkojot šīs ticības muzikālos aspektus, Avramecs runās arī par skaņu radīšanas paņēmieniem, skanējumu kā tādu, ka arī īpaši organizētā skanējuma iedarbību uz cilvēku – sūfiju rituālu kontekstā. Sarunas dalībniekiem būs iespēja uzdot sev interesējošos jautājumus.

Saruna ievadīs izzinošās notikumu sērijas “Pasaule Lielajā dzintarā” koncertu, kurā uzstāsies ansamblis “Al Kindi”, kas jau 40 gadus apvieno izcilus instrumentālistus un dziedātājus no Sīrijas, Ēģiptes un Tunisijas, un Damaskas virpuļojošie derviši. Koncertā mūziķi izpildīs sūfiju garīgo mūziku, kurā savienotas lūgsnas un arābu klasiskā mūzika, skanot tādiem tradicionālajiem instrumentiem kā niedru flauta, ūds, kanuns un arābu tamburīns (riqq).

Sakrālo dziesmu dziļākos vēstījumus atklās Šeihs Hameds Daūds (Sheikh Hamed Daoud), kurš tiek uzskatīts par vienu no izcilākajiem sīriešu vokālistiem un Korāna lasītājiem. Šīs mūzikas pavadībā Damaskas virpuļojošie derviši izpildīs miera, mīlestības un cieņas vēstošo sama rituālu, kas pēc būtības ir muzikāli plastisks un dziļi meditatīvs dievkalpojums.

Dr.art., etnomuzikologs Boriss Avramecs ir plaša profila mūzikas zinātnieks, kritiķis un vijolnieks (kādreiz). Viņš ir viens no nedaudziem, kas zinātniskā līmenī uzkrājis zināšanas par pasaules etnomūzikas teoriju, tradīcijām, kā arī apguvis dažādu etnisko grupu (Tuvo Austrumu, Ķīnas, Indijas, Dienvidamerikas, Āfrikas) izpildījuma stilus un manieres. Profesionālās aktivitātes šādās jomās: Eiropas 11.–18. gadsimta mūzika; Āzijas un Āfrikas tradicionālā mūzika; 20. gadsimta radikālā novatorisma izpausmes mūzikā; mūzika un jaunās tehnoloģijas; džeza un populārās mūzikas vēsture. Izveidojis un 12 gadus vadījis Rīgas Senās mūzikas centru; bijis pirmo septiņu Starptautisko Senās mūzikas festivālu mākslinieciskais vadītājs (1993.–1999.) Lasījis lekcijas Lielbritānijas, Vācijas, Itālijas, ASV, Krievijas, Igaunijas, Lietuvas un dažādās Latvijas augstskolās.

Koncertu “Sūfiju rituāli un virpuļojošie derviši” ar Liepājas pašvaldības un Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu rīko SIA “Lielais Dzintars”, plašāka informācija lasāma www.lielaisdzintars.lv. Biļetes nopērkamas koncertzāles “Lielais dzintars” informācijas centrā, Biļešu paradīzes kasēs un interneta vietnē www.bilesuparadize.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 26.04.2024 TALKA | Vīna darītavas "ABAVAS" teritorijā Tukuma TIC
Abavas vīna darītava aicina uz pavasara talku pie sevis Tukuma pusē 26.aprīlī no pulksten 9:00. Būs kopīga apkārtnes, ābeļdārza sakopšana, sidra | Skatīt vairāk
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 27.04.2024 Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48126912sec.