INTERVIJA AR CEĻOTĀJU: Līga Bērzkalne stāsta par 5400 kilometriem mašīnā, lai izbaudītu Austrumeiropas burvību

INTERVIJA AR CEĻOTĀJU: Līga Bērzkalne stāsta par 5400 kilometriem mašīnā, lai izbaudītu Austrumeiropas burvību

Laika gaitā par normu ir izveidojusies centrālās Eiropas daļas apceļošana, bet tiek aizmirsts par tādām valstīm kā piemēram Horvātija, Melnkalne, Albānija, Bosnija un Hercegovina vai citas valstis, kas atrodas Austrumeiropas daļā.  Līga līdz šim ir apceļojusi ļoti daudzas valstis un pagājušā gada rudenī arī devās ceļojumā uz Horvātiju un Bosniju un Hercegovinu. Viņa apgalvo, ka noteikti šajā reģionā plāno atgriezties, jo vēl tik daudz kas interesants palicis neizpētīts. 

Uzziņa

Nodarbošanās – projektu asistente starptautiskā uzņēmumā

Brīvajā laikā man patīk – slidot (gan ziemā, gan vasarā), spēlēt skvošu, braukt ceļojumos

Apceļotās valstis – Zviedrija, Igaunija, Lietuva, Polija, Vācija, Beļģija, Nīderlande, Luksemburga Lielbritānija, Itālija, Malta, Grieķija (Krētas sala), Horvātija, Bosnija un Hercegovina, Singapūra, Malaizija, Indonēzija, Turcija, Baltkrievija, Ungārija, Austrija.

Valodu zināšanas – Latviešu, angļu

Ceļojuma kopsavilkums - 8 valstis, 5400km, 12 dienas. Pirmais pašu plānotais un īstenotais "roadtrips" ar auto.

BalticTravelnews.com: Kā izlēmi braukt šajā ceļojumā?

Skatoties uz Eiropas karti par Centrāleiropu viss ir aptuveni skaidrs, bet sapratu, ka salīdzinoši maz zinu par Eiropas daļu, kurā atrodas Horvātija un Bosnija un Hercegovina – tā nu nolēmu, ka gribu to izpētīt vairāk. Manuprāt labākais veids, lai iemācītos kaut ko par kādu valsti ir vienkārši tur aizbraukt. Internetā biju veikusi izpēti par šīm valstīm un secināju, ka tur ir ļoti skaisti – ūdenskritumi, daba un gribēju to visu redzēt pati.

BalticTravelnews.com: Kā nokļuvāt līdz galamērķim?

Šis bija mans pirmais ceļojums ar mašīnu – nelidojām, vai neizmantojām kādus citus transporta pakalpojumus, bet braucām paši. Arī veicot sīkāku izpēti secinājām, ka arī pārvietoties šajās valstīs būtu daudz ērtāk savā personīgajā transportā. Lielākā daļa vietu, kuras gribējām redzēt, bija apskates objekti dabā. Varbūt lidojot biļetes nebūtu tik dārgas, bet problēmas varētu rasties ar mašīnas īrēšanu – cik maksā, kāda degviela, ko drīkst un ko nedrīkst pārvadāt.

BalticTravelnews.com: Vai šīs valstis bija tādas, kā biji tās iztēlojusies?

Horvātija, jāsaka, bija tiešām viss ko es biju iztēlojusies un pat vairāk. To nevarētu teikt par Bosniju un Hercegovinu – man likās, ka šajā valstī netiek īpaši domāts par tūristiem, tā, var teikt, nav attīstīta tūrisma ziņā. Ceļojot pa Eiropu ir pierasts, ka infrastruktūra ap tūrisma objektiem ir ļoti attīstīta, piemēram, ir biļešu pārdošanas vietas, kurām apkārti ir vēl kafejnīcas, suvenīru veikali, un piekļūšana šiem objektiem ir ļoti ērta. Radās iespaids, ka Bosnijā vēl nav tikuši līdz šim līmenim – , piemēram, ir ūdenskritums, cilvēks aizbrauc, samaksā par ūdenskrituma apskati, apskata šo ūdenskritumu un tas arī viss. Protams, ūdenskritums bija skaists, bet tūrisma aktivitātes nav tik ļoti attīstītas. Uzskatu, ka varbūt tas pat ir labi, jo nav iztraucēta dabiskā vide.

BalticTravelnews.com: Kas bija tas, kas no redzētā spilgti palika atmiņā?

Braucot uz Horvātiju es tiešām ieteiktu vairāk apskatīt dabu nevis pilsētvidi – apmeklēt jau pieminētos ūdenskritumus, staigāt pa dabas takām, uzkāpt kādā no klaniem. Bosnijā bija viens patiešām interesants objekts, par kuru es nekad savā dzīvē nebiju dzirdējusi  – kāpām augšā kalnā un nonācām pie zīmes uz kuras bija rakstīts Bosnijas piramīdas. Mūs tur sagaidīja gids un sāka aizrautīgi stāstīt, ka mēs pašlaik esam senākajās un lielākajās piramīdās pasaulē un, ka viss, ko esam mācījušies vēstures stundās –, ka senākās piramīdas atrodas Ēģiptē, – nav patiesība. Stāvējām kalnā, kas bija piramīdas formā, bet tas pilnīgi noteikti neizskatījās pēc piramīdas. Tomēr viņi bija atrakuši vaļā daļu “piramīdas”, ka varēja saprast, ka tur tiešām ir akmeņi, kas ir raksturīgi piramīdai. Šī piramīda ir apaugusi ar veģetāciju – zāli kokiem un visu citu, bet tur kaut kas ir. Gids stāstīja ļoti pārliecinoši, atsaucās uz pētījumiem. Tad, nu, vakarā nokļūstot viesnīcā, kur mēs palikām, atradu internetā, ka ir tāda Bosnijas Zinātnieku kopiena, kas šīs piramīdas cītīga pēta un mēģina tās aktualizēt, saucot tās par lielākajām un senākajām cilvēku veidotajām piramīdām pasaulē. Pasaules vēstures eksperti šim nepiekrīt, bet pētnieki nepadodas, un izrādās, ka arī ieejas maksa tiek ziedota šī projekta attīstīšanai. Tad jau redzēs, vai nākotnē kaut kas mainīsies vēstures grāmatās – tādā gadījumā esmu jau paspējusi nofotografēties pie šīm piramīdām!

BalticTravelnews.com: Vai ir kas tāds, ko nepaspējāt apskatīt?

Jā, bija viena piejūras pilsēta Horvātijā, kur esot ļoti skaisti, bet mums nesanāca tur aizbraukt laika trūkuma dēļ. Jāsaka ka tas ir viens trūkums ceļošanai ar automašīnu – daudz laika ir jāpavada ceļā. Es domāju, ka tāpat vēl braukšu uz šo pasaules daļu, jo joprojām ir daudz valstu par kurām es neko nezinu. 

BalticTravelnews.com: Vai ceļošanai kopumā ir svarīga loma tavā dzīvē?

Es agrāk tā nedomāju, bet domas mainījās, kad aizbraucu uz citu valsti Erasmus programmas ietvaros, piedevām to esmu darījusi divas reizes. Jau pirms kāda laika biju praksē Maltā, vēl esmu studējusi Beļģijā un esot tur braucu arī uz Beļģijai tuvumā esošajām valstīm. Kopš tā laika man tik ļoti iepatikās ceļot un neesmu pārkraukusi domāt, kur lai vēl aizbraucu. Visu laiku domāju, jaunus ceļojuma galamērķus un meklēju izdevīgākos piedāvājumus.

BalticTravelnews.com: Vai tam cik komfortabls ir ceļojums ir nozīme?

Domāju, ka ceļojot man vajag gan, lai ceļojums būtu ērts, gan, lai daudz ko būtu iespējams apskatīt. Protams, man nav vajadzīga piecu zvaigžņu viesnīca, bet tajā pašā laikā es tomēr neesmu gatava gulēt teltī meža vidū un ēst kaut kādu man nesaprotamu ēdienu. Esot citās valstīs pārsvarā esmu pamanījusi, ka pasūtu ēdienu, kas man ir jau pazīstams, tāpēc varētu teikt, ka man patīk komforts šajā ziņā. Protams, pamēģinu arī jaunus ēdienus dažādās valstīs.

BalticTravelnews.com: Esi bijusi ļoti daudzās pasaules valstīs, bet vai esi paspējusi arī apceļot Latviju? 

Jā, pirms diviem gadiem apceļojām Latgali, kur nekad iepriekš nebiju bijusi. Pagājušajā gadā devāmies līdzīgā izbraucienā pa Kurzemi. Uz Latgali braucu tieši ar šādu domu, ka esmu bijusi daudz kur pasaulē, bet neesmu apskatījusi pati savu valsti, kurā viss atrodas vien dažu stundu brauciena attālumā. Mums patiešām arī ir ļoti skaista daba – kārtīgi izbraukājām visu Latgali, bija ļoti jauki un visiem noteikti ieteiktu aizbraukt. 

BalticTravelnews.com: Kāds ir bijis tavs neaizmirstamākais, atmiņā paliekošākais ceļojums līdz šim?

Viens no tādiem topa ceļojumiem noteikti ir brauciens uz Singapūru. Tur nokļuvu, kad mēs ar debašu kluba kolektīvu laimējām 10 dienu ceļojumu un tas bija patiešām iespaidīgākais ceļojums, kādā esmu bijusi. Pārsteigums aiz pārsteiguma, pat dažreiz pat likās, ka vietas nav īstas – tas tiešām bija tāds kā sapņu piepildījums.

BalticTravelnews.com: Kā jūs parasti plānojat ceļojumus? 

Ceļojumos parasti dodos divatā ar savu draugu un tad parasti es izplānoju, kā mēs tur varam nokļūt un kur mēs paliekam un arī paņemu karti un salieku zvaigznītes šādi atzīmējot vietas, kuras gribu apmeklēt. Tad draugs parasti plāno ceļojuma maršrutu loģiski – cik apskates objektiem dienā mums sanāk laika un kādā secībā vislabāk uz tiem braukt. Protams, plānojot ceļojumu, es jau vairākus mēnešus pirms braukšanas biju atzīmējusi šos objektus, bet aizbraucot tur es jau biju aizmirsusi, ko biju atzīmējusi un secināju, ka atzīmēti ir patiešām daudz ūdenskritumi. 

BalticTravelnews.com: Bez kā tu nevari iztikt ceļojuma laikā?

Pirmkārt es teiktu, ka nevarēt iztikt bez sava drauga, jo man noteikti vajag kompāniju - man nepatīk ceļot vienai. Draugs parasti arī ir tas, kurš labi orientējas un vispārīgi saprot kur jāiet, jābrauc. Man patīk ceļot arī uz valstīm, kurās ir daudz saules un ir diezgan karsti tāpēc ļoti noder arī sauļošanās krēms. 

BalticTravelnews.com: Ko tu varētu ieteikt citiem ceļotājiem?

Ja ir vēlēšanās pašam kaut ko skatīties, meklēt un pielikt pūles ceļojuma plānošanai, tad ir patiešām plašas iespējas un daudz variantu. Vislabāk manā pieredzē ir meklēt labākos piedāvājumus tādās vietās, kā piemēram, Skyscanner, AirBNB vai booking.com – tur vienmēr var ko labu atrast. AirBNB vispār ir lieliska vietne – tur var izvēlēties visu sākot no mazas istabiņas un beidzot ar luksusa dzīvokli. Vispārīgi es ieteiktu ceļojumus plānot rudenī vai pavasarī, kad tūrisma sezona ir vai nu tikko sākusies vai gandrīz beigusies.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR
JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀  Latvia Tours
Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze. | Skatīt vairāk
no 539.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 04.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.18729377sec.