Izlaušanās uz Kanāriju salām Nr.1: Dokumenti un mandrāža pirms ceļojuma

387 dienas, kopš pēdējo reizi sēdēju lidmašīnā. Cilvēkam, kurš daudzus gadus nostrādājis tūrisma industrijā, tostarp ceļojot arī kā grupas vadītājs, 387 dienas bez tikšanas ārpus Baltijas burbuļa ir pārāk ilgs laiks, lai saglabātu vēsu prātu, bet pārāk īss, lai nogalētu sevī vēlmi ceļot. Ceļošana – tā ir dzīvība, dzīvesstils, laime un mana būtība. Tieši ceļojumā esmu es pati – īstā es.

Sēžot karantīnā bez ožas un saprotot, ka TAS ir klāt, sajūtas bija briesmīgas un neaprakstāmas. Ne jau dēļ simptomiem (patiesi, nogurums, saraustīts miegs un ožas zudums bija vienīgās ligas, kas mani piemeklēja), bet gan emocionālā ziņā. Nu, kā gan tas nākas, ka Covid-19 ir sasniedzis mani, pat ievērojot epidemioloģiskās prasības! Nē, es ligu neatvedu no ārzemēm, nesaķēru pagrīdes burziņā vai piektdienas naktī, slapstoties no likumsargiem – liga atnāca jaunās paaudzes paskatā, no personas, kura lieto sabiedrisko transportu… Tagad veseli esam mēs visi, ko apstiprina ne tikai ārsta atzinumi, bet arī antivielas. Trūkst tikai šī garīgā pacēluma.

Piedāvājums no www.flytocanarias.com aizlidot no Tallinas uz skaisto Kanāriju salu arhiplāga Grankanāriju un iepazīties, kā dzīvo cilvēki uz salas pandēmijas laikā, kādas prasības ir tur un kā, par spīti tūristu pieplūdumam, saglabājusies tik cerīgi zema saslimšana ar Covid-19, nāca tieši laikā, pirms sanīkums pilnībā mani pārņēma.

Domāt vajadzēja tieši… vienu sekundi! Jā, es braukšu! Par spīti visam, kas jāpārvar, gatavojoties ceļojumam pandēmijas apstākļos, smaids ir atgriezies sejā, un beidzot varēšu arī darīt to, ko no mums gaida Travelnews.lv lasītāji – rakstīt nevis par zaudējumiem un vakcīnām, bet gan par ceļojumiem! Bet tagad par visu pēc kārtas, kā pandēmijas laikā notiek gatavošanās ceļojumam.

Tests un citi dokumenti

Lai dotos uz vienu no skaistākajām Kanāriju salām – Grankanāriju – nepieciešams tik vien, kā iegādāties ceļojumu un doties turp ar negatīvu Covid-19 testu – PCR, kas veikts ne ātrāk, kā 72 stundas pirms ierašanās. Tā kā lidojums ir no Tallinas ar tiešo līgumreisu, tad atlika vien kalkulēt laiku, lai tiktu pie testa angļu valodā. Izvērtējot dažādu laboratoriju piedāvājumus un lokācijas vietas, izvēlējos “Centrālās laboratorijas” piedāvājumu – testa rezultāti angļu valodā par 45 eiro. Šis tests der arī iebraukšanai Igaunijā, kas gan nāk pretim Covid-19 pārslimojušajiem, kuriem ir ārsta apliecinājums.

Es iederos šajā kategorijā, tādēļ devos pie ģimenes ārsta pēc izziņas. Atdūrāmies pret būtiskām grūtībām – parauga, kā jāizskatās ārsta zīmei angļu valodā, un kam tieši jābūt tur rakstītam, nav. Sazinājos ar Veselības ministriju, ar Igaunijas attiecīgajām institūcijām – vienotas formas nav. Nu, ko… Ir ārsta izziņa latviešu valodā un ir tulkojums angļu valodā ar ārsta parakstu un zīmogu. Pārbaudīsim dabā, vai tas darbojas. Un pārbaudīsim arī dabā, vai tiešām Latvijas atbildīgās amatpersonas ielaidīs mani pēc ceļojuma atpakaļ valstī bez PCR testa, bet ar ārsta zīmi, jo, kā skaidroja Veselības ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Sintija Gulbe, lai iebrauktu Latvijā, ir jābūt vai nu negatīvam PCR testam, vai arī šādai ārsta zīmei.

Ņemot vērā, ka Latvija var ieviest bargas pārbaudes, vai ceļojumam ir būtisks iemesls, top arī rakstisks apliecinājums no Travelnews.lv direktora Aivara Mackēviča par to, ka braucu komandējumā rakstīt par to, kā norit dzīve Grankanārijā pandēmijas laikā. Apliecinājums arī angļu valodā – tas gadījumam, ja vēl kāda valsts ieviesīs stingrākus ieceļošanas vai izceļošanas noteikumus.

Lai visus nepieciešamos dokumentus savāktu, patērējās milzu laiks un enerģija. Te nu jautājums: vai tiešām e-veselība, kuras izveidošanā ieguldīti tik lieli līdzekļi, nevarētu nodrošināt, piemēram, tādu pakalpojumu, kā izziņas saņemšana un izdrukāšana par to, ka Covid-19 pārslimots? Turklāt angļu valodā? Un vēl – vai tiešām PCR testa rezultāti angļu valodā maksā 45 eiro, ja latviešu valodā ar ārsta nosūtījumu vai simptomiem tie ir par brīvu? Manuprāt, ja jau tik liela nodokļu maksātāju nauda iztērēta, tad šādiem pakalpojumiem būtu jābūt pieejamiem ja ne gluži par baltu velti, tad par pieticīgākiem līdzekļiem gan.

Nākamais izaicinājums – Tallina

Līgumreiss uz Grankanāriju ir sestdien no Tallinas. Pirmskara, atvainojiet, pirms pandēmijas laikā uz Igaunijas galvaspilsētu nebija nekādu problēmu tikt ar sabiedrisko transportu – busi teju vai ik pa stundai. Bet tagad… Nākas saskarties ar drūmo realitāti – autobusa pārvadātājs “Lux Express” dienā piedāvā divus reisus, bet “Ecolines” – tikai vienu. Un neviens no autobusiem Tallinā neiebrauc tādā laikā, lai es pagūtu uz lidojumu. Variants braukt ar mašīnu. Bet elementāra kalkulācija, cik izmaksās degviela, cik izmaksās stāvvieta uz nedēļu, un risks, ka aukstumā auto būs nobeidzies akumulators, bet “piepīpētājus” tik viegli neatrast.

Līdz ar to lēmums ir sekojošs: doties uz Tallinu dienu agrāk un nakti pavadīt viesnīcā, vienlaikus iepazīstot, kā igauņi dzīvo pandēmijas laikā.

Dāmu nedienas – skaistumkopšana

Brīdī, kad negatīvais testa rezultāts jau bija e-pastā, sākās reāla panika, kuru sapratīs tikai dāmas. Kā es varu doties uz vasaru, ja nav manikīra, pedikīra, un nav bijis apmeklējums pie vaksācijas meistara? Drāma! Jo Latvijā šie pakalpojumi epidemioloģisku apsvērumu dēļ nav pieejami…

Drāma izrādījās risināma. Igaunijā šos pakalpojumus varot saņemt. Nu, ko, ziņošu par rezultātiem! Un, galu galā, ja neizdosies nepieciešamos skaistumkopšanas meistarus satikt Tallinā, Grankanārijā tie ir legāli un pieejami.

Visas kleitas par lielu – ko nu?

Nākamais apjukums, sākot kārtot koferi – nav ko vilkt mugurā! Nu, nesmejieties, ka dāmām nekad nav ko vilkt! Pandēmijas laikā ir diezgan radikāli mainījušies izmēri, un visas vasaras drēbes izskatās… kā uz pakaramā (jā, Covid-19 “noēd” apjomus, bet ne jau slimības dēļ – ne brīdi nepārtraucu strādāt un rūpēties par saviem sasirgušajiem mājiniekiem, tādēļ tāda “ekstra”, kā paēst pašai tika nolikta pēdējā plānā, kas skarbo atspoguļojās uz svariem).

Paldies maniem draugiem, kas izlīdzēja ar savu drēbju skapja saturu, jo, atvainojiet, internetā nopirkt kaut ko, nezinot savu izmēru, ir nereāli. Un, to, kas pietrūks, nopirkšu vai nu Tallinā, vai nu Grankanārijā. Tur Covid-19 apakšbiksēs nedzīvo!

Gaidiet atskaiti jau rīt no Tallinas, un pēc tam arī no saulainās un vasarīgās Grankanārijas.

Materiāls tapis sadarbībā ar wwww.flytocanarias.com un www.grancanaria.com

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.59781098sec.