Turcija pavasarī. Ceļotājas pieredze un ieteikumi

Turcija ir viens no iemīļotākajiem latviešu ceļotāju galamērķiem vasarīgas atpūtas baudīšanai. Pludmales, plaša kūrortu izvēle, izcila viesmīlība un gards ēdiens ir Turcijas kvalitātes zīmes jau gadu desmitiem. Kāpēc tā tik ļoti saista ceļotājus, kāpēc turp vērts ir doties jau pavasarī, ko īpašu tā glabā - stāsta tūroperatora “Novatours” kliente un aktīva ceļotāja Ilze, kas uz Turciju dodas vismaz reizi gadā.

“Ar absolūtu pārliecību varu apgalvot, ka Turcijai manā sirdī pieder īpaša vieta. Es mīlu tās klimatu, mīlu dāsnos, mudrošos tirgus, mīlu sirsnīgo viesmīlību, pilsētas, dabu un ēdienu. Turcija ir bagāta valsts, kas klusi glabā apbrīnas vērtas apskates vietas, vēstures mantojumu un pats galvenais - vasarīgu lutinājumu,” stāsta Ilze.

Pavasaris Turcijā

Laikā, kad pavasaris Latvijā mēdz spēlēt paslēpes, cīnoties ar ziemu, Turcijā jau valda vasarīgi laika apstākļi, daba plaukst un saule lutina. Klimats ir patīkams un maigs gan dienas, gan nakts laikā. Jau martā gaisa temperatūra kāpjas virs 25 grādiem. Lai arī vietējie šo vēl neatzīst ne par siltumu, ne par vasaru, ne par pludmaļu sezonu, Latvijas ceļotāji labprāt jau atklāj peldēšanas sezonu. Un tā kā vietējiem ūdens aktivitātes vēl nav aktuālas, viesi var baudīt tukšākas pludmales un lielāku mieru.

Pavasara svētki

Turcijā pavasaris ik gadu iezīmē islāma ticībai būtisku svētku laiku - šis ir Ramadāna jeb Svētā gavēņa laiks, kas ilgst vienu mēnesi. 2022. gadā šie svētki sākas 1. aprīlī un ilgs līdz 1.maijam. Svētku laikā vietējie iedzīvotāji dienas gaišajā laikā atturas no alkohola lietošanas, ēšanas, smēķēšanas un skūpstīšanās. Katrs gan var izvēlēties, cik stingru gavēni vēlas ieturēt. Tomēr, neskatoties uz vietējo tradīcijām, kafejnīcas un restorāni svētku laikā turpina strādāt un lutināt valsts viesus ar tradicionālajām garšām.

Ramadāns noslēdzas ar četru dienas ilgiem "cukura" svētkiem, ko var salīdzināt ar latviešu Ziemassvētkiem - vietējie ciemojas pie savām ģimenēm, visur ir pieņemts viesus cienāt ar saldumiem, un svēta lieta ir gardi paēst.

Būt šajā laikā Turcijā, ir īsts baudījums.

Pavasara ēdienkarte

Pavasarī, esot Turcijā, noteikti jāpagaršo ''mushmula'' jeb pavasara augli. Tas ir īpanējs ābolu un cidoniju dzimtas auglis, ko ēd, kad tas ir sapuvis, kļuvis brūns un ieguvis ļoti saldu garšu.

Tāpat pavasarī nedrīkst palaist garām pirmās zemenes. Šie vasaras gardie vitamīni pavasarī ir dāsni atrodami gan tirdziņos, gan veikalos .

Turcijas garša ir patiesi bagātās visos gada laikos, tāpēc papildu pavasara dabas veltēm ir vērts nobaudīt arī klasiskos ēdienus - lēcu zupu un krāsnī ceptas zivis, kas īpaši populāras ir ''peldošajos'' restorānos pie upēm. Noteikti arī ir jāpagaršo Adanas kebabs un airans, kaut vai tikai tāpēc, lai uzzinātu, vai tas garšo.

Tukšākas ceļotāju iecienītās apskates vietas

Tā kā pavasarī Turcijas tūrisma sezona tikai lēnām sākas, ierastās apskates vietas pulcē mazāk viesu, tāpēc tās var izzināt mierpilnāk.  

Ilze iesaka pavasari izmantot gan klasiski populāro vietu apskatei, gan dalās ar mazāk zināmām, apciemojuma vērtām vietām.

●    Suluada sala tiek dēvēta par Antālijas reģiona slēpto pērli. To pielīdzina Maldīvu salām un tā ir paradīze ūdens aktivitāšu mīļotājiem. To ieskauj neskaitāmas zemūdens alas, tirkīzzila jūra un baltu smilšu krasta līnija. Šeit mājvietu raduši roņi un dažādi jūras putni, bet netālu no krastiem vērojama delfīnu ikdiena.

●    Tahtali kalna 2.365 m augstā  virsotne ir Kemeras apvidus augstākais punkts blakus jūrai. No tā paveras neaizmirstams skats, kurā saplūst zemes un jūras plašumi. Virsotni ir iespējams sasniegt pa dažādām takām vai dodoties braucienā pa Eiropā garāko pacēlāja celiņu.

●    Kapadokija ir viena no centrālās Antālijas unikālākajām vietām dabas, vēstures un reliģijas jomā. Kapadokijas ainavā ir iespaidīgi mīksto vulkānisko iežu plašumi, ko erozija veidojusi torņos, konusos, ielejās un alās. Šeit ir ptuveni 600 klintīs izcirstas baznīcas, to sienas dekorētas ar lieliskām un izteiksmīgām XI -XII gs. freskām. Kapadokija ir viena no apmeklētākajām vietām Turcijā. Goreme un Zelve – tie ir muzeji zem klajas debess ar neredzēti skaistiem klosteriem un agrās kristietības baznīcām, Kaimakli – 4 km2 liela pazemes pilsēta ar juceklīgu labirintu.

●    Mūsdienu Antālija ir viena no populārākajām Turcijas kūrortpilsētām. Tūristus piesaista noslēpumainā vecpilsēta ar šaurām ieliņām, kas ved uz ostu, mošejas un senatnes neatkārtojamais gars, kas virmo gaisā. Antālijā ir daudz vēstures pieminekļu, lieliski saglabājusies vēsturiskā pilsētas siena, XIII gs. uzbūvētais 37 metrus garais minarets Yivli.

Turcijas suvenīri

Mājiniekus pēc ceļojuma Ilze iesaka iepriecināt ar kādu no Turcijas klasiskajām vērtībām:

●    saldumu mīļotājiem - bakhlava un loukums;

●    asuma mīļotājiem - čilli pipari;

●    nodrošinoties pret Latvijas garās ziemas vīrusiem, efektīvs līdzeklis pret saaukstēšanos - eikalipta tēja;

●    rotu mīļotājiem - sultanīta (pusdārgakmens, kas maina krāsu) rota;

●    pret skauģiem - zilā actiņa.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 03.04.2024 Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 31.03.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 01.04.2024 Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti Estravel Latvia
Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis | Skatīt vairāk
no 605 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.67660904sec.