Travelnews.lv redaktore: 2022. gads tuvojas noslēgumam. Vai tūrisms ir atguvies?

Pavisam, pavisam drīz varēsim ņemt no sienas nost 2022. gada kalendāru un vērt vaļā jaunu lapu. Protams, būs jauni izaicinājumi, jauni jautājumi, kas jārisina, bet šoreiz mazliet atskatīsimies uz aizejošo. Bet pozitīvi, bez vaimanām.

Ja atskatāmies uz ienākošo tūrismu, tad liela uzrāviena nav bijis. Esam pārāk tuvu karojošajai Ukrainai un agresoram Krievijai, tādēļ tūristu bari no tālās Rietumu pasaules un Jaunās pasaules pie mums par katru varīti nelaužas. Bet... noteikti ar plus zīmi ir vērtējams fakts, ka Latvijas ostās, un ne tikai Rīgā, ir atgriezušies kruīzu kuģi. Un ne tikai atgriezušies, bet iegriezušies ar apskaužamu regularitāti, atvedot ceļotājus, kuri, kaut uz īsu brīdi, bet piestāja Rīgā, dodot darbu gidiem, autobusu pārvadātājiem, ēdinātājiem, un gan jau kāds paguva patērēt savu naudu arī suvenīru iegādei.

Krītot Covid-19 ierobežojumiem, cilvēki sajuta brīvības smaržu, un kā traki sāka ceļot. Nu tik traki, ka Eiropas līmenī krietni pietrūka tūrisma sektora darbinieku, kas visus gribētājus spētu augstā līmenī apkalpot. Īpaši šo sāpi izjuta aviācijas nozare, kur pandēmijas laikā bija spiesta atvadīties no darbiniekiem, bet, sākoties ceļošanas bumam,vairs nespēja ar esošo kapacitāti tikt galā ar pieaugošo pieprasījumu. Latvija gan šajā aviācijas haosā cieta salīdzinoši maz.

Pieredzējušie tūrisma industrijas darbinieki pandēmijas laikā bija spiesti pārkvalificēties, un, atsākoties ceļošanai, vairs nebūt tā nerāvās atgriezties iepriekšējās darba vietās. Tas licis pārskatīt kadru politiku ne vienai vien tūrisma aģentūrai. Labu darbinieku tagad ir grūti atrast, un nozarē ienāk daudz jauno, kuri tikai mācās.

Bet jebkurā gadījumā 2022. gads ir vērtējams ar plus zīmi. Par spīti cenu sadārdzinājumam, par spīti neziņai un nedrošībai, tūrisms ir atdzīvojies. Un atgriezies arī ceļošanas prieks.

Nozare ir mainījusies. Esam iemācījušies ātrāk pieņemt lēmumus, operatīvi reaģēt uz izmaiņām un pielāgoties. Un, iespējams, esam mazliet vairāk iemācījušies mīlēt sevi un novērtēt savu darbu.

Ļoti, ļoti gribētos, lai tūrisma nozares cilvēku darbu novērtētu arī ceļotāji. Lai saprastu,ka, piemēram, ejot uz konsultāciju pie ārsta vai jurista, par to ir jāmaksā. Un arī ceļojumu konsultanti ir konsultanti, kuri velta savu laiku klientam, stāstot par galamērķiem un izvēloties naktsmītnes, transportu un citus tūrisma pakalpojumus. Tādēļ, ja nākamgad aģentūras un operatori sāks prasīt naudu par konsultāciju, aplaudēšu stāvus!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
20.aprīlī 12 - 17 ikviens aicināts uz aktīvās tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu Dzīvesziņas un arodu sētā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 20.04.2024 Sama modināšanas svētki Koknesē Aizkraukles novada TIC
Koknesē modinās diženo Daugavas iemītnieku - Samu. Svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā. | Skatīt vairāk
Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.23050714sec.