Dr.Ēriks Lingebērziņš: «Balttour» pēcgarša – apetīti rosinoša

Izstādes “Balttour” 2023 organizētājs Latvijas tūrisma aģentu un operatoru asociācija (ALTA) un nodrošinātājs Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība “BT 1” ir aizvadījuši iespaidiem bagātu nedēļas nogali, oficiālie dati ir publicēti, bet emocijas un sajūtas paliek. Neskatoties uz to, ka digitālā satura nozīme tūrisma nozarē neapšaubāmi pieaug, tieša un tehnoloģiju nepastarpināta komunikācija un informācijas iegūšana no pirmavotiem joprojām paliek, to apliecina gan izstādes apmeklētāju skaits, sarunas ar izstādes dalībniekiem un pieredzētā atmosfēra Ķīpsalā, pagājušajā nedēļas nogalē, pauž tūrisma eksperts Dr. Ēriks Lingebērziņš.

Pārtraukums, kādu Balttour pieredzēja, nes sev līdzi dažādas pārmaiņas un noteikti arī jaunus uzdevumus tūrisma nozarei, pakalpojumu sniedzējiem. Un dažas no pārmaiņām var izcelt kā pozitīvas, apliecinot nozares attīstību, spēju radīt inovācijas un sarunāties ar prasīgo un zinošo klientu – tūristu. Emociju daudzveidība un piedzīvotais satiekot, uzklausot, redzot, degustējot un vienkārši esot klāt rada vēlēšanos to apkopot trīs galvenajās tēzēs.

Pirmkārt, izceļams ir pasākuma noformējums. Varbūt mazāk krāsains kā pieredzēts citviet pasaulē, tomēr, ņemot vērā Latvijas tirgus lielumu, tūristu skaitu un galamērķa izmēru, pasākums ir atstājis kopumā ļoti pozitīvu iespaidu. Tas attiecināms gan uz tehnisko noformējumu, gan tūrisma mārketinga materiālu dizainu un komunikācijas veidu.

Vai varēja nepamanīt krāšņās Tukuma novada pārstāves, vienotā stilā ieturētos, Exit Riga vai Estravel darbiniekus, airBaltic pārstāvjus, kuru formas tērpi jau vien lika iedomāties par lidojumu uz kādu tuvāku vai tālāku galamērķi, vai, piemēram, Aizkraukles stenda gaisīgumu? Reizēm šķiet, ka tik daudz runāts par nepieciešamību iedarbināt visas maņas, uzrunājot potenciālos tūristus – arī šis uzdevums veiksmīgi ir izpildīts ar garšu kārpiņu iedarbināšanu. stendos, kur piedāvāti vietējie labumi no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, vai tālākām zemēm

Lavandas limonādei noteikti vērts atgriezties arī nākamgad. Un gribas izcelt arī soļošanu pretim ilgtspējīgai pieejai, gatavojot mārketinga materiālus – biezu drukātu katalogu vietā vadošie tūrisma operatori un aģentūras biežāk un vairāk piedāvā koncentrētu, pārskatāmu materiālu, kas rada interesi, jautājumus, kurus var noskaidrot turpat uz vietas, bez liekas drukāšanas. Un vai kāds no nozares profesionāļiem varēja palikt vienaldzīgs biznesa zonai – gaumīgi iekārtotai skatuvei, atbilstoši pasākuma izmēram un formātam? Latvijas tūrisma nozare mērķtiecīgi strādā, lai pat salīdzinoši neliela tirgus apstākļos varētu piedāvāt gaumīgu, viegli uztveramu un saprotamu iesaiņojumu saviem tūrisma produktiem.

Otrkārt, un ne mazāk svarīgi, saturs. Tūrisma izstādes visā pasaulē meklē jaunus un saistošus formātus, kā uzrunāt patērētāju, tūrisma operatori un aģenti cenšas izcelt savu nozīmi tūrisma pakalpojumu ķēdē un tūrisma galamērķi piedāvāt ne tikai vietu ar konkrētu nosaukumu, bet konkurētspējīgu saturu. Labi saprotot, ka brīvā tirgus apstākļos, konkurence ir viens no svarīgākajiem uzdevumiem, saprotam arī sadarbības nozīmi, ieguvumus un priekšrocības. Organiski un vienoti Latvijas reģionu stendi, lai gan, iespējams, iesildīšanās režīmā ne savā optimālajā izmērā, tomēr bija, un atšķirīgus novadus pārstāvošie Latgalē, Kurzemē un Vidzemē, demonstrēja atzinības vērtu sniegumu – šāda pieeja strādā un strādās arī turpmāk, tik vien jācer, ka arī Zemgales novadi nākamreiz spēs sekot Bauskas un Aizkraukles piemēram, ne tikai piedaloties, bet izceļot daudzveidīgo reģiona piedāvājumu.

Savukārt tiem apmeklētājiem, kas lūkoja pēc tālākiem galamērķiem izvēles bija mazliet ierobežotākas un tūrisma operatori un aģenti, faktiski, pildīja ne tikai savu primāro uzdevumu, bet lielā mērā veicināja arī interesi par galamērķiem. Līdzās Ukrainas nacionālajam stendam, kuram pagaidām bija vairāk simboliska nozīme, Slovākija, Gruzija un Melnkalne, noteikti būs ieguvējas, radot arvien pieaugošu Latvijas iedzīvotāju interesi par saviem tūrisma piedāvājumiem. Sardīnija, savukārt, radīja intrigu un atliek gaidīt turpinājumu. Gribētos novēlēt, lai uz Rīgu nākamreiz atbrauc arī citi Latvijas tūristu iecienīto galamērķu pārstāvji un, piemēram, Grieķijas, Spānijas vai Portugāles nacionālais stends noteikti varētu būt lieliski papildinājumi pasākumam. Savukārt tūrisma operatoru segmentā, lai gan bez lielām izmaiņām vispamanāmākā bija lielo tirgus spēlētāju Tez Tour un Novatours dalība izstādē, prasme izmantot izstādi kā platformu savu jaunumu popularizēšanai un atmosfēras radīšanai, viennozīmīgi ir Tez Tour viena no stratēģiskajām priekšrocībām konkurences vidē. Itālija bija, ir un būs viens no Latvijas tūristu sapņu galamērķiem.

Un treškārt, tie ir tūrisma nozares entuziasti. Pasākuma panākumus noteikti noteica entuziasms, ar kādu ikviens izstādes dalībnieks un nozares profesionālis bija klāt. Par spīti piedzīvotajiem satricinājumiem, tūrisma nozares strādā ar pilnu jaudu, augstu motivāciju un gatavību sasniegt savu organizāciju un personīgos mērķus. Atliek vien novēlēt, lai 2023.gada tūrisma sezona nāk ar apbalvojumiem, kuri mērāmi apkalpoto klientu skaitā un pozitīvajās atsauksmēs par sniegtajiem pakalpojumiem.  

Pasākuma pēcgarša ir tik tiešām ceļošanas apetīti rosinoša.  

Šoreiz paraksts bez amatiem. Un šis nav oficiāls kādas no manis pārstāvēto organizāciju viedoklis, bet gan brīvprātīgs novērojumu apkopojums īpaši Travelnews.lv, kā to mēdzu darīt arī par citām nozares aktualitātēm.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Latvija
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.49597692sec.