Travelnews.lv unikālā izstādes atklāšanā Tallinā bauda «Michelin» novērtēta restorāna ēdienu

Satraucoši, pārsteidzoši, drosmīgi un koši – šādi var dažos vārdos raksturot amerikāņu mākslinieka Mailza Oldridža (Miles Aldridge) izstādes “Jaunava Marija. Supermārketi. Popkorns. Fotogrāfijas 1999-2020” izstādes atklāšanu Tallinā, muzejā “Fotografiska”.

Šīs izstādes atklāšanas pasākuma dreskods bija “Krāsu sprādziens” – jo košāk, jo labāk. Un, redzot arī Oldridža darbus, tapa skaidrs, ka krāsas ir ļoti būtiskas.

“Fotografiska” ir ne tikai muzejs, bet nams, kurā viss notiek, turklāt muzeja sestajā stāvā ir restorāns “Fotografiska”, kas izpelnījies “Michelin” zaļo zvaigzni. Bet Mailza Oldridža izstādes atklāšana kļuva unikāla, jo šajā reizē tajā tika apvienota fotomāksla, gastronomija un teatralizēti skeči. Unikāla, jo neviena no pasaulē esošajām “Fotografiska” vēl nebija izstādes atklāšanā, pašā izstāžu zālē organizējusi “Michelin” novērtēta restorāna klātu galdu un maltītes.

Dažos vārdos mēģināšu aprakstīt sajūtas. Izstāžu zāle, spilgtas, spēcīgas, krāšņas fotogrāfijas ar interesantiem sieviešu raksturiem. Un emocijas – bildēs saplēsti šķīvji, ēdiens, ģimenes drāmas. Pa vidu zālēm uzklāts milzīgs galds vairākiem desmitiem viesu, un kā elementi izmantoti aksesuāri no bildēm – tosteri, ziedi, somas, antīki telefoni.

Vakariņas sākas ar teatralizētu šovu – tā vien šķita, ka bildes ir atdzīvojušās, un to personāži iznākuši no fotogrāfijām, lai parādītu mums šo raksturu. Plīst trauki. Bet tikmēr viesmīļi, kas tērpti, nevis stīvos smokingos, bet pārdrošu krāsu tērpos, iznēsā ēdienus.

Par ēdieniem. Arī tie bija radīti, iespaidojoties no izstādes darbiem. Īpaši jāatzīmē liellopa tartars, kas jābauda ar tobasco mērci. Dzīvē ir nācies pagaršot dažādi pagatavotu un pasniegtu tartaru, bet šī bija unikāla pieredze!

Pēc pasākuma “Fotografiska” cilvēki jautāja, vai izdevās pārsteigt. Pārsteigt, pat nav īstais vārds! Izdevās apstulbināt, bet šī vārda pozitīvā nozīmē. Dot vielu pārdomām, restartēt, atklāt jaunus apvāršņus.

Nākamajā rītā sekoja īpašs brančs, arī iepazīstoties ar izstādes bildēm un izstādes kuratores Nadīnes Bārtas stāstījumu par autoru, modelēm un apstākļiem kā tapuši izstādes darbi. Un tad arī brokastis. Kā pirmais – cepta ola, kuras viducī iesprausts izsmēķis – arī viena no Oldridža bildēm.

Pēc īsā, bet gana spožā Tallinas apciemojuma, ir skaidrs, ka “Fotografiska” gribēšu atgriezties vēl un vēl. Gribēšu izstaigāt Telleskivi radošo kvartālu.

Ziniet, kas šobrīd ir pārsteidzošākais? Ne jau vairs Tallinas vecpilsēta tik ļoti vilina apmeklētājus. Kā izrādās, lai pavakariņotu vecpilsētā, galdiņi nav jārezervē, bet, ja ir vēlme ieturēt maltīti Telleskivi kvartāla restorānos, rezervācija būs nepieciešama... Te ir tā Tallina, kas spēj pārsteigt un iedvesmot.

Plašāka informācija par izstādi un Mailzu Oldridžu

Mailza Oldridža darbos būtisks temats ir viltus cerības un solījumi mūsdienu patērētāju kultūrā. Viņa fotogrāfijās tiek izmantoti psihodēliski interjeri,  kas sastāv no valdzinošiem luksus priekšmetiem, kas raksturīgi 20. gadsimta ASV priekšpilsētu iedzīvotājiem,  uzsverot attēlos redzamo cilvēku bagātību. Turklāt sadzīves ainas bieži tiek veidotas rūgti saldenas, atspoguļojot paša Mailza Oldridža bērnības atmiņas par māti pēc vecāku šķiršanās. Mākslinieka darbos reti redzamas ainas no reālās dzīves. Turklāt pat tie attēli, kuros atainoti realitātei pietuvināti skati, mākslinieka izvēlētā formāta dēļ izskatās viltoti. Tādējādi fotogrāfijās izgaismojas kritiskā attieksme pret patērētāju kultūru un cilvēku ilūzijām.

Kā stāsta izstādes vadītāja Marja Lorenta, lielu iespaidu uz mākslinieka darbiem ir  atstājuši tādi klasiskie mākslinieki kā Mikelandželo un Karavadžo. Šīs paralēles var redzēt "Jaunava Marija" sērijā, kur hiperreālisma stilā attēlotas skaistas sievietes, kas ir reliģisko simbolu vai to atsauču ieskautas.“Mailza darbi ir izteiksmīgs paraugs tam, kā klasiskās mākslas ietekme var atspoguļoties mūsdienu vizuālajā kultūrā. Viņa darbi  vienlaikus atspoguļo gan Holivudas spozmi un greznumu, gan mākslinieka mīlestību pret itāļu glezniecību, radot dziļus un daudzveidīgus darbus,”  norāda izstādes vadītāja. Pats Mailzs Oldridžs uzskata, ka fikcija un teatralitāte spēj izpausties daudz vairāk kā patiesi dokumentēta realitāte. Tāpēc viņa fotogrāfijās visas detaļas un iekārtojums ir ļoti rūpīgi pārdomāts, liekot domāt par garāku stāstījumu, un vērotājam no malas izskatās kā izgriezti kadri no kādas filmas.
 
Izstādē iekļautas vairāk nekā 50 fotogrāfijas, kas uzņemtas, izmantojot analogo foto filmiņu. Tajās  attēlotas tādas slavenības kā Sofija Tērnere, Karmena Kasa, Viola Deivisa, Maikls Fasbenders un Donatella Versače.

Mailzs Oldridžs dzimis 1964.gadā Londonā, pēc grafiskā dizaina studijām sāka strādāt kā ilustrators un režisors mūzikas videoklipiem tādām grupām kā ”The Verve”, tai skaitā izveidojis vairākas atmiņā paliekošas vizuālās kampaņas slaveniem mūziķiem. Viņš ilgstoši  ir sadarbojies ar itāļu  “Vogue” un žurnāla leģendāro galveno redaktori Franku Sozani (Franca Sozzani), radot vairākas ievērojamas fotogrāfijas un virsrakstus, kas spilgti parādīja viņa talantu un radošumu. Viņa darbi ir ieguvuši starptautisku atzinību un  iekļauti vairākos prestižos izdevumos un galerijās visā pasaulē: gan  “Viktorijas un Alberta muzejā” un  “Britu muzejā” Londonā, gan  nodibinājumā “Fondation Carmignac” un modes un mākslas muzejā “Palais Galliera” Parīzē, gan Starptautiskajā fotogrāfijas centrā Ņujorkā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Programma ANTISTRESS Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk | Skatīt vairāk
no 700 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.43862605sec.