Auto līzingā – ko ņemt vērā ceļojot?

Automašīnas iegāde līzingā parasti ir izdevīgais auto finansēšanas veids, jo līzingu visbiežāk formē ar zemiem aizdevuma procentiem. Tomēr auto iegāde līzingā nozīmē to, ka līdz brīdim, kad visa auto vērtība atmaksāta, spēkrats tehniski pieder līzinga kompānijai, līdz ar to tam pastāv dažādi ierobežojumi. Tie var ietekmēt arī ceļošanu, atgādina kredītu salīdzināšanas portāla Sortter eksperti.

Ar ko auto līzings atšķiras no auto kredīta?
Galvenā atšķirība ir tā, ka auto līzings pieejams vienīgi jaunām un mazlietotām automašīnām (kuru vērtība pārsniedz 7000 eiro), turpretī auto kredīts – gandrīz jebkuram spēkratam. Noformējot auto līzingu, auto reģistrē uz līzinga kompānijas vārda, savukārt līzinga ņēmējs kļūst par auto turētāju. Šāda formalitāte līzinga kompānijai dod garantijas, ka aizdoto naudu tā saņems atpakaļ un auto vērtība strauji nemazināsies (par to gādā arī obligātā OCTA un KASKO apdrošināšanas polise). Tādējādi līzinga kompānija var piedāvāt lētāku aizdevumu, kā arī ātri vien auto atsavināt, ja līzinga ņēmējs maksājumus tomēr ilgāku laiku kavē.

Auto līzinga gadījumā pircējam jārēķinās ar to, ka auto varēs pārdot vienīgi ar līzinga devēja atļauju. Tāpat arī – jebkādas darbības, kuras varētu ietekmēt auto vērtību (piemēram, auto pārkrāsošana vai pārbūve), būs jāsaskaņo ar līzinga kompāniju, kas iecerēto var neatļaut.

Kādi ir nosacījumi, ceļojot ar līzinga auto?
Papildus iepriekš minētajam, ar līzingā iegādātu auto pastāv arī zināmas formalitātes, ceļojot ārpus ES/EEZ. Pateicoties ES vienotā tirgus nosacījumiem, kamēr auto netiek izmantots citā valstī pastāvīgi vai netiek mēģināts to pārreģistrēt šajā valstī, ar līzingā ņemtu auto var brīvi ceļot ārpus Latvijas robežām. Izņēmums ir tad, ja līzinga līgumā paredzēti īpaši noteikumi, kas izvešanu no valsts aizliedz, vai arī, ja īpašu atļauju pieprasa konkrētās valsts likumdošana. Vienīgais kopējais ES nosacījums ir tas, ka auto apdrošināšanai (OCTA vai KASKO) jādarbojas arī tajā valstī, uz kuru ceļojat.

Savukārt, braucot ārpus ES/EEZ, jārēķinās ar to, ka pirms brauciena var nākties prasīt rakstisku līzinga devēja atļauju, kā arī maksāt dažādas apdrošināšanas garantijas (šis punkts īpaši attiecināms uz Krieviju un Baltkrieviju, turklāt saistībā ar 2022. gada notikumiem ceļošana uz šīm valstīm var būt vēl vairāk apgrūtināta). Jebkurā gadījumā – pilnībā precīzu informāciju var iegūt, pārlasot savu līzinga līgumu vai vaicājot līzinga kompānijai, ko vēlams darīt izmantojot epastu, lai būtu rakstisks apliecinājums līzinga devēja paustajam, kā arī iepazīstoties ar tās valsts likumdošanu, uz kuru ceļojat.

Kā atrast izdevīgāko aizdevumu?
Auto līzings Latvijā neapšaubāmi sastopams ievērojami retāk nekā auto kredīts. Tas tāpēc, ka vidējais auto vecums uz Latvijas ceļiem ir 14,44 gadi (tātad – 2007. gadā ražots) un šāda vecuma automobiļiem līzings nav pieejams. Līdz ar to šādu automobili visbiežāk finansē ar auto kredīta palīdzību vai ilgāku laiku spēkratam tiek krāts paša spēkiem. Visu auto kredītu salīdzinājumu piedāvā bezmaksas platforma Sortter.

Tomēr, kā liecina kopējie novērojumi, auto kredīti nereti ir ārkārtīgi neizdevīgi un šādos gadījumos aizdevuma ņēmējs auto vērtību var samaksāt pat dubultīgi. Tas iespējams divu iemeslu dēļ.
1. Neiedziļinoties finanšu piedāvājumā, neapzināti izvēlas neizdevīgu aizdevēju.
2. Klienta sliktas kredītvēstures vai zemas maksātspējas dēļ aizdevējs ar augstajiem aizdevuma procentiem ir vienīgais, kas gatavs izsniegt tam kredītu.

Sortter novērojumi rāda, ka pareiza aizdevēja izvēle var ļaut ietaupīt simtus un pat tūkstošus eiro, un tas ievērojami samazina aizdevuma neatmaksāšanas riskus. Tāpēc īpaši svarīgi ir vienmēr aizņemties apdomīgi un aizņemto laicīgi atmaksāt. Noder atcerēties, ka visus aizdevumus viegli iespējams salīdzināt Sortter mājaslapā.


SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.04.2024 - 20.03.2024 Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora Valmieras TIC
19. aprīlī, 19:00 "Akustika" ielūdz uz unikālu un sirsnīgu tikšanos mūzikā ar Astro’n’out solisti Māru Upmani – Holšteini un viņas vīru, | Skatīt vairāk
Latvija 20 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 31.03.2024 - 20.04.2024 Kandavā tikšanās ar "Nelūgtajiem viesiem"  Tukuma TIC
Sarunu vakars ar Leldi Kovaļovu un Andri Daugaviņu - Kandavas vīna namā 20.aprīlī. | Skatīt vairāk
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.70929694sec.