Valmieras muzeja pagalmā – viduslaiku noskaņa

Valmieras muzeja pagalmā 9.septembrī no plkst.12.00 starptautiskās iniciatīvas "Eiropas kultūras mantojuma dienas 2017" laikā norisināsies aktivitāte "Valmiera. Hanzas pilsēta", aicinot izzināt Valmieras vēsturi viduslaiku periodā. No plkst.12.00 līdz 16.00 Hanzas namiņos būs skatāma ekspresizstāde "Dzīve viduslaiku pilsētā", plkst.14.00 uzstāsies viduslaiku mūzikas grupa "Artemisia Absinthium". Savukārt plkst.15.00 tiks atklāti nezināmie vēstures stāsti un notiks viduslaiku tērpu demonstrēšana.

Mijoties mūzikai, stāstiem un vēsturisko tērpu atrādīšanai, Valmieras muzeja vēsturnieki klātesošos ievedīs viduslaiku pilsētas noskaņās, uzburot ainas, kurās darbosies to laiku tirgotāji un amatnieki. Stāsti atklās, kā viduslaikos tērpās iedzīvotāji, kāda bija kultūra, ēšanas un dzeršanas paradumi, izklaides, kā svētkus svinēja 13.-17. gadsimtā. Stāsti veidoti pēc vēsturnieka Ilgvara Misāna projekta laikā tapušā pētījuma "Valmiera senās Hanzas pilsētu savienībā: mantojuma izpēte". Tajā Hanza apskatīta ne tikai kā politisko notikumu dalībniece, bet arī uzsvērts tās saimnieciskais un sociālais devums.

Interesentiem būs iespēja uzzināt arī par Valmieras pils funkcionālo izmantošanu, pils militārās, administratīvās, saimnieciskās un sociālās funkcijas.

Grupas "Artemisia Absinthium" izpildījumā Eiropas viduslaiku mūzikas skaņas radīs vijole, blokflautas, dūdas, bungas un dažādas perkusijas, izpildot dziedājumus no krājumiem Libre Vermell un Cantigas de Santa Maria. Būs skatāmas arī viduslaiku dejas.

Valmierai bija sava vieta un loma Hanzas tirdzniecībā, īpaši agrīnajā periodā. Lejasvācu tirgotāju no 12. līdz 15. gadsimtam izveidotajā tirdzniecības tīklā aktīvi darbojās dažādas izcelsmes tirgotāji, šī aroda meistarus pulcējot no aptuveni 200 Ziemeļjūras reģiona valstīm, Baltijas jūras reģiona un Viduseiropas iekšzemes pilsētām.

Ieeja – bez maksas, iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama. Papildu informācija no 1. septembra – Valmieras muzeja mājaslapā muzejs.valmiera.lv.

Eiropas kultūras mantojuma dienas ir veltītas Latvijas valsts simtgadei ar mērķi apzināt un no jauna iepazīt tās vietas, kas saistītas ar nozīmīgiem notikumiem Latvijas teritorijas vēsturiskajā attīstībā un mūsu vēsturē svarīgu personību dzīvi un darbu.

Viduslaiku tērpi un mūzikas instrumenti ir iegādāti ar projekta "Hanzas vērtības ilgtspējīgai sadarbībai" finansiālu atbalstu.

Norise "Eiropas kultūras mantojuma dienas 2017" tiek finansēta no Centrālā Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020.gadam līdzfinansēta projekta Nr.CB110 "Hanzas vērtības ilgtspējīgai sadarbībai" (projekta nosaukums angļu valodā "Hanseatic Approach to New Sustainable Alliances"), atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 31.03.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas | Skatīt vairāk
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀  Latvia Tours
Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze. | Skatīt vairāk
no 539.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48361111sec.