Dabas aizsardzības pārvalde aicina uz pārgājienu «Vīdales kraujas, leju un upju gravas»

Dabas aizsardzības pārvaldes (pārvaldes) Slīteres Nacionālā parka dabas centrs 14. maijā plkst. 11.00 aicina uz teiksmainu, romantisku, taču grūtu pārgājienu “Vīdales kraujas, leju un upju gravas: pavasara izaicinājums” Šlīteres Zilo kalnu kraujas apkārtnē, dabas lieguma “Kaļķupes ieleja” teritorijā  kopā ar dabas eksperti Rūtu Abaju.

Šlīteres Zilo kalnu krauja no Šlīteres stiepjas līdz Vīdalei un tālāk novietojusies uz dienvidiem Kaļķu virzienā. Visā garumā pavasarī tā pārvēršas zaļos lakšu un zilos vizbuļu klājienos, kurus caurauž senatnīgu koku kritalas, izrakstītas ar īpašu sūnu un ķērpju rakstiem. Savukārt kraujas piekājē izklājušies staignāji, kas pavasarī pievilkušies ar valgmi.

Dabas eksperte Rūta Abaja vedīs cauri šim pavasara saules izgaismotajam, bet šķēršļotajam un vietām izteikti mitrajam dabas krāšņumu nostūrim. Viņa sola: “Meklēsim, kur, reiz ledāja nests, apgūlies Zeltapšu dižakmens. Tāpat mērosim Zilo kalnu kraujas daudzveidīgos posmus, līdz noslēgumā nonāksim Lorumupes gleznaini izgrauztajos smilšakmens atsegumu lokos.”

Pārgājienam plānots apļveida maršruts ar atgriešanos sākumpunktā. Tā garums – 9 km, paredzamais ilgums – 5–6 stundas. Pulcēšanās pārgājienam paredzēta uz V1037 ceļa starp Vīdales avotiņu un Jasmīnu/Jaunbriežu mājām, Vīdales piekājē, nobraucot no Šlīteres Zilo kalnu kraujas. Savukārt, braucot virzienā uz Vīdales ciemu no jūras piekrastes, satikšanās vieta ir tieši pirms sākas brauciens augšup kraujā. “Google Maps” koordinātas - 57.610018, 22.477143.

Pārgājiens paredzēts dabas mīļotājiem, kurus nebiedē un pat aizrauj pārvietošanās pa stāvu, šķēršļotu apvidu un vietām pārmitriem mežiem. Bērniem, kuri jaunāki par 13–15 gadiem, šis maršruts varētu būt par grūtu. Jārēķinās, ka saguruma gadījumā saīsināt vai atvieglot maršrutu patstāvīgi, atgriežoties sākumpunktā, nebūs iespējams, tādēļ ieteicama pietiekami laba fiziskā sagatavotība.

Pārgājienā vēlams ģērbties ērtā, dabas pārgājieniem piemērotā apģērbā ar garajām piedurknēm, kājās – garās bikses. Apvidus apavi šajā reizē nebūs piemēroti, visatbilstošākie būs gumijas zābaki ar rievotu zoli. Katram gadījumam jānodrošinās ar “pretlietus fraķīti”. Jāņem līdzi pusdienas ēšanai brīvā dabā un noteikti – dzeramais ūdens.

Pārgājiens ir bez maksas, taču tam obligāta pieteikšanās pa tālruni 28611079, sūtot īsziņu ar pārgājiena dalībnieka vārdu un uzvārdu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 20.04.2024 Sama modināšanas svētki Koknesē Aizkraukles novada TIC
Koknesē modinās diženo Daugavas iemītnieku - Samu. Svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Skulptūru stāsti Cēsīs! Cēsu TIC
Piesakies ekskursijai Cēsīs! Izzini skulptūru ceļu no Cēsu vecpilsētas līdz pat Meža kapiem un atpakaļ, tēlnieka Matiasa Jansona pavadībā! | Skatīt vairāk
6 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 31.03.2024 - 20.04.2024 Kandavā tikšanās ar "Nelūgtajiem viesiem"  Tukuma TIC
Sarunu vakars ar Leldi Kovaļovu un Andri Daugaviņu - Kandavas vīna namā 20.aprīlī. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.8095119sec.