18. oktobris vēsturē: Aļaskas diena jeb diena, kad ASV Aļasku nopirka no Krievijas [1]

Tolaik par vienu no sliktākajiem darījumiem vēsturē uzskatāmais darījums (ko kritiķi dēvēja par "miljoniem izmestu dolāru par gigantisku daudzumu ledus) īstenībā vienu brīdi varētu izrādīties kā pasaulē labākais darījums, Amerikas Savienoto valstu ziemeļu štatā meklējamo derīgo izrakteņu dēļ.

Krievija pārdeva Aļaskas teritoriju par gana milzīgu summu, proti, 7,2 miljoniem ASV dolāru. Lai arī darījums notika jau 1967.gada 30.martā, Aļaska par ASV teritoriju kļuva tā paša gada 18.oktobrī, kad līgumu par pirkumu ratificēja ASV senāts un arī parakstīja ASV tā laika prezidents Endrjū Džonsons.

Pasaulē valdošās politiskās nestabilitātes dēļ, Krievija vēlējās Aļaskas teritoriju pārdot, jo baidījās, ka tā varētu tikt iekarota, ja sāktos karš ar Lielbritāniju. Un... Krievija tāpat šo zemi izmantoja tikai galvenokārt savvaļas dzīvnieku ādu iegūšanai un tirgošanai, kā arī veica misionāru darbus ar vietējiem iedzīvotājiem.

Tieši 18.oktobrī svinīgas ceremonijas laikā Sitkas pilsētā Aļaskā tika nolaists Krievijas karogs un pacelts ASV karogs. Pēc ceremonijas pieklājīgs apjoms ASV karavīru apmetās Sitkas pilsētā esošajās barakās, savukārt pilsētā dzīvojošie Krievijas iedzīvotāji devās prom uz Krieviju, uz vietas paliekot vienīgi pāris mācītājiem un cilvēkiem, kam piederēja veikali.Pilsētā iedzīvotāju skaits nokritās no 2500 līdz pat dažiem simtiem un līdzīgi bija arī citās Aļaskas teritorijās, kuras gan nebija tik plaši apdzīvotas.

Aptuveni 1,5 miljonus kvadrātkilometru lielā teritorija sākotnēji tika nodēvēta par Aļaskas departamentu, tad Aļaskas apgabalu un Aļaskas teritoriju līdz tā 1959.gadā kļuva par pilntiesīgu ASV štatu.

Tomēr milzīgu popularitāti šis štats ieguva jau 1896.gadā, kad te atrada zeltu un uz Aļasku devās simtiem tūkstošu laimes meklētāju. Vēl gadus vēlāk štatā atrada arī ārkārtīgi lielus apjomus naftas un dabasgāžu rezerves. Aļaskas naftas un dabasgāzes rezerves novērtētas aptuveni 600 miljardu ASV dolāru apmērā, kā arī te meklējamas 300 miljardu dolāru vērtas vara un zelta izraknes, nemaz nerunājot par štatā meklējamajiem mežiem.

Aļaskā dzīvo aptuveni 750 tūkstoši iedzīvotāju, tas ir viens no vismazāk un visretāk apdzīvotajiem ASV štatiem, tomēr tas ir viens no vidēji bagātākajiem ASV štatiem - vidējā ienākumu mediāna uz ģimeni šeit ir aptuveni 65 tūkstoši eiro gadā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Valdis 10/18/2021 11:51 Rakstā ar gadskaitļiem ir problēmas

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Augšdaugavas novadā. TAKA
Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās. | Skatīt vairāk
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.47987103sec.