9. februāris vēsturē: Pasaulē atzīmē picas dienu

Ja tā padomā - kura piektdiena tad nav picas diena...? Bet šī piektdiena - 9.februāris ir pavisam nopietni un cik nu oficiāli var, atzīta par picas dienu visā pasaulē. Tātad - šodien noteikti ir iemesls sevi palutināt!

Vārds pica nāk no itāļu valodas un tas būtībā nozīmē "pīrāgs". Tradicionāli pica ir cepeškrāsnī cepts plācenis, kas pārklāts ar nelielu daudzumu olīveļļas, kā arī tomātu mērci un sieru. Un, protams, citām piedevām - šeit nu ir vieta savai iztēlei, jo būtībā uz picas var likt jebko, kas pašam garšo. Picas pārklājums ir atkarīgs no reģiona un kultūras - arī pašā Itālijā ir neskaitāmi picu varianti.

Tiek uzskatīts, ka pica ir cēlusies no Neapoles un no neapoliešu virtuves šis ēdiens ir kļuvis populārs teju visur pasaulē. Tolaik Neapolē pica tika dēvēta par plāceni ar tomātiem, taču jau pirms aptuveni 130 gadiem, picai sāka pievienot arī sieru. Veikalus vai restorānus, kas galvenokārt gatavo un pārdod picas, mūsdienās sauc par picērijām - picērijas, lielā daudzumā, teju jebkurā pasaules pilsētā, jo picas ir ļoti pieprasītas - kā nu nē, tās ir garšīgas, ērtas un sātīgas.

Picas pirmsākumi gan meklējami jau Grieķijā un Romā - senie grieķi maizi apslacīja ar eļļu un tai virsū lika garšaugus un sieru. Senie romieši radīja "placentu" — mīklas loksni, kam virsū lika sieru un medu, un garšvielām lietoja lauru lapas. M

Īstas neapoliešu picas gatavo no vietējām sastāvdaļām, piemēram, San Marzano tomātiem, kas aug vulkāniskajos līdzenumos uz dienvidiem no Vezuva, un Mocarellas siera, ko ražo no ūdens bifeļa piena, nevis govs piena. Saskaņā ar ierosinātajiem noteikumiem īstu neapoliešu picas mīklu veido no itāliešu kviešu miltiem, dabas neapoliešu rauga vai alus rauga, sāls un ūdens. Picas mīklai jābūt izrullētai tā, lai tā būtu 3 mm bieza un pati pica jācep tikai 60—90 sekundes 485 grādos akmens krāsnī ar ozola koka malku. Pēc izcepšanās tai jābūt kraukšķīgai, maigai un aromātiskai. Itālijā Neapoles picai ir dots statuss "garantētām tradicionālām īpatnībām."

Neapoles picai ir tikai trīs varianti - Marinaras pica, Margarita un Margarita extra. Nevienā no šīm picām nepievieno gaļu - to sastāvdaļas ir tikai tomāti, mocarellas siers, baziliks un olīveļļa.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas! Latvia Tours
🌷🌷🌷VISSKAISTĀKAIS PAVASARIS IR TUR, KUR IR ZIEDI! Hildesheima, Amsterdama, Keukenhofas ziedu dārzs, Volendama | Skatīt vairāk
no 350 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.! Latvia Tours
Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras | Skatīt vairāk
no 365 EUR
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR
JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀  Latvia Tours
Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze. | Skatīt vairāk
no 539.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.76275086sec.