Uz Klusās sestdienas koncertprogrammu aicina Rēzeknes kamerorķestris

Klusajā sestdienā, 2019. gada 20. aprīlī, Latgales vēstniecības GORS Lielajā zālē izskanēs Rēzeknes kamerorķestra koncertprogramma, kuras centrā Džovanni Batistas Pergolezi skaņdarbs "Stabat Mater". Koncerta solistes būs spožās jaunās dziedātājas Ilze Grēvele-Skaraine un Agnese Urka.

Ik gadu Rēzeknes kamerorķestris diriģenta Jāņa Stafecka vadībā sagatavo divas koncertprogrammas, ar kurām Rēzeknes kamerorķestra šī gada pavasara koncertprogramma izskanēs 20. aprīlī, kas kristīgajā pasaulē zināma kā Klusā sestdiena. Koncertā izskanēs itāļu komponista Džovanni Batistas Pergolezi skaņdarbam "Stabat Mater" un Pētera Vaska darbs stīgu orķestrim "Viatore". Baroka laika itāļu komponista Džovanni Batistas Pergolēzi (Giovanni Battista Pergolesi, 1710–1736) skaņdarbs "Stabat Mater", kas ir zināmākais komponista skaņdarbs mūsdienās. 1736. gadā tapušais darba ierosme ir 13. gadsimtā tapusī kristiešu himna svētajai Marijai, portretējot Dievmātes ciešanas Jēzus Kristus krustā sišanas laikā. Pētera Vaska (1946) darbs stīgu orķestrim "Viatore" ("Ceļinieks", 2001), par kuru pats komponists teicis: ""Viatore" ir veltījums Arvo Pertam – manai vadzvaigznei nu jau kuro gadu desmitu."

Rēzeknes kamerorķestrī, kura diriģents no 2011. gada ir Jānis Stafeckis, muzicē Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas audzēkņi, pedagogi un absolventi. Koncertprogrammu iestudēšanai tiek piesaistīti arī labākie Latvijas profesionālo orķestru mūziķi. Tieši ar Rēzeknes kamerorķestra koncertu 2013. gada 19. maijā aizsākās arī Latgales vēstniecības GORS darbība. Orķestra diriģents Jānis Stafeckis ir arī "Sinfonietta Rīga" kontrabasu grupas koncertmeistars jau kopš orķestra dibināšanas 2006. gadā. Vēl mirkli pirms tam, no 2002.–2006. gadam, Jānis muzicējis orķestrī "Rīgas kamermūziķi", kā arī no 2004.–2008. gadam Latvijas Nacionālā Simfoniskā orķestra sastāvā. Jānis pats ir Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas koledžas absolvents, 2004. gadā ieguvis bakalaura grādu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA), kam 2006. gadā pievienots arī maģistra diploms. Šobrīd mūziķis studē JVLMA Simfoniskā orķestra diriģēšanas katedras maģistrantūrā. Jānis bieži manāms ārpus akadēmiskās mūzikas skatuves, koncertējot kā ansambļu "Brokastis četratā", "Tango sin Quinto" un "Positive Jazz trio" dalībnieks.

Ilze Grēvele-Skaraine, kuras saknes ir tepat Latgalē, Varakļānu novada Stirnienes, mācījusies Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolā, absolvējusi senās mūzikas dziedāšanu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas maģistrantūrā, regulāri koncertē baroka kora "Collegium Choro Musici Riga" sastāvā un ir senās mūzikas ansambļa "Le Voci delle Gracie" (Nīderlande) soliste un "Abaronin Ensemble" dalībniece. Ilze ir piedalījusies vairākos vēsturiskās operas iestudējumos un senās mūzikas koncertprojektos Latvijā, Lietuvā, Nīderlandē, Polijā, Francijā, Itālijā un  Krievijā u. c. Pērnajā pavasarī ieguvusi 1. vietu konkursā „Ineses Galantes talanti 2018".

Agnese Urka arī ir latgaliete ar saknēm Viļānu novada Dekšārēs, dziedājusi Ķēniņmeitas lomu Latgales vēstniecības GORS atklāšanas uzvedumā. Absolvējusi Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas baznīcas mūzikas vadības nodaļu, bet turpmākās muzikālās gaitas sliecās par labu diriģēšanas profesijai.  2016. gadā ieguvusi bakalaura grādu kordiriģēšanā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Šobrīd studē maģistrantūrā pie Sigvarda Kļavas. Kopš 2018. gada ir Latvijas Radio kora māksliniece, paralēli ir arī Ķekavas novada jauktā kora "Mozaīka" mākslinieciskā vadītāja, dzied tādos profesionālajos ansambļos kā "Riga Vocal Quartet", sieviešu ansamblī "Putni", kā arī daudzkārt sadarbojusies ar Valsts Akadēmisko kori "Latvija" un "Europa Chor Akademie". Paralēli tam piedalās Starptautiskos mūzikas projektos (viena no solistēm Šveices un Latvijas kopprojektā kameroperā "Lysistrata" 2014. g.).

Koncertprogramma "Stabat Mater" Latgales vēstniecības GORS Lielajā zālē izskanēs 20. aprīlī plkst. 19.00. Ieejas biļetes nopērkamas Latgales vēstniecības GORS un "Biļešu Paradīze" biļešu sistēmās.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē! Cēsu TIC
Aicinām pieteikties atraktīvajam Lielās piektdienas pārgājienam caur Līgatnes mežiem! Gaidāmi pārsteigumi un atrakcijas! | Skatīt vairāk
Latvija 3 EUR
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.32417989sec.