Apkalna, Pauls un LNSO tiksies piektajā ērģeļmūzikas festivālā «ORGANismi» Rēzeknē

Jau nākamnedēļ Latgales vēstniecība GORS un ērģelniece Iveta Apkalna aicina uz piekto Starptautisko ērģeļmūzikas festivālu “ORGANismi”. Festivālā 22. oktobrī skanēs Austrijas mūziķu koncertprogramma “Ērģeles un arfa”, bet 24. oktobrī tiks pirmatskaņota Ivetas Apkalnas, Raimonda Paula un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra koncertprogramma, kurā izskanēs arī tieši Apkalnai rakstīts jauns Paula skaņdarbs. Tikko pieņemto ierobežojumu dēļ 25. oktobrī iecerētā koncertuzveduma “Ķiršu koks” pirmizrāde gan būs jāpagaida līdz nākamajam festivālam. 

Piektais ērģeļmūzikas festivāls “ORGANismi” sāksies ceturtdien, 22. oktobrī, turpinot tradīciju par festivāla viesmākslinieku koncertu, atklājot ērģeļu kā koncertinstrumenta dažādību – šoreiz Austrijas mūziķu duets – ērģelnieks un komponists Valentīns Feodorofs (Valentim Fheodoroff) un arfiste Jūlija Kristīne Lukana (Julia Christine Lukan) atskaņos koncertprogrammu “Ērģeles un arfa”, kurā Johana Sebastiāna Baha, Sezāra Franka, Morisa Ravēla, Kloda Debisī un citu komponistu skaņdarbos vareno ērģeļu balsis savīsies ar trauslajām arfas skaņām. Festivāla pirmajā dienā, sadarbojoties ar Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolu, paredzēta arī ērģelnieces Ivetas Apkalnas meistarklase.

Par festivāla centrālo notikumu var uzskatīt Ivetas Apkalnas, maestro Raimonda Paula un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra īpaši festivālam radīto koncertprogrammu, kas izskanēs sestdien, 24. oktobrī, vakara koncertā un ģenerālmēģinājumā ar skatītājiem. Koncerta programmā Gijas Kančeli, Semjuela Bārbera darbi un tiks pirmatskaņoti Raimonda Paula skaņdarbi jaunos aranžējumos un pārlikumos ērģelēm, ko veidojusi komponiste Anna Veismane. Gatavojoties festivālam maestro Pauls sagatavojis pārsteigumu – tieši Ivetai Apkalnai rakstītu skaņdarbu “Pie baznīcas”, kura pirmatskaņojums arī izskanēs 24. oktobrī. Festivāla koncertā pie diriģenta pults stāvēs Jānis Stafeckis, kam šis arī būs īpašs mirklis profesionālajā karjerā. Pirms vakara koncerta plkst. 17.00 interesenti tiek aicināti uz pirmskoncerta sarunu ar mūzikas žurnālistu Orestu Silabriedi. Koncertprogramma plkst. 18.00 tiešraidē izskanēs arī Latvijas Radio 3 ēterā.

Šonedēļ pieņemto ierobežojumu dēļ 25. oktobrī iecerētā koncertuzveduma “Ķiršu koks”, kurā līdz ar Ivetu Apkalnu un aktieri Gundaru Āboliņu piedalās arī Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolas bērnu koris (diriģenti Anda Lipska un Jānis Veličko), pirmizrāde notikt nevarēs, taču koncertuzvedumu, kura pamatā ir itāļu rakstnieces Andželas Noreti grāmata “Mans vectēvs bija ķiršu koks”, plānots izrādīt nākamā gada festivālā, kas iecerēts 2021. gada rudenī. Iegādātās biļetes uz 25. oktobrī paredzēto uzvedumu apmeklētāji var atdot GORS un “Biļešu Paradīze” kasēs.

Jau vēstījām, ka Starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls “ORGANismi” Rēzeknē pirmo reizi izskanēja 2015. gada oktobrī, parādot ērģeļu kā koncertinstrumenta dažādību un iespējas. Festivālu, sadarbojoties ar ērģelnieci Ivetu Apkalnu, rīko Latgales vēstniecības GORS komanda. Festivāla dzimšanas iemesls ir digitālo ērģeļu “Johannus Eclessia” iegāde 2014. gadā, ļaujot Latgales vēstniecībai GORS kļūt par pirmo koncertzāli Latvijā, kurā līdz ar jauno instrumentu bija iespējams atskaņot vēl plašāku muzikālo repertuāru, īstenot jaunas sadarbības formas un skanējumus. Līdzīgi kā organismi, ērģeles ir sarežģīti radījumi, kuriem raksturīga vielu un enerģijas maiņa. Spēlējoties ar vārdiem organ (grieķu val. ērģeles) un organismi, festivāla rīkotāji atklāj vēl nenojaustās ērģeļu un citu mākslu, gadsimtu, stilu saspēles iespējas.

Šo gadu laikā veidotas programmas sadarbībā ar kamerorķestri “Sinfonietta Rīga”, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, pianistu Juri Žvikovu. Festivālā viesojušies ārvalstu ērģelnieki – Ansgars Valenhorsts, Nadži Hakims un Marijas-Bernadete Djuforse, Lāslo Fassangs un Barbara Denerleina. Tāpat katru festivāla reizi tapis jauns uzvedums, piedaloties jaunajiem J. Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas talantiem – Raiņa gada iedvesmots bija skatāms teatrāls uzvedums “Saule. Bērni. Rainis”, pēc itāļu rakstnieka Džanni Rodāri pasakām radīts stāsts “Ja es būtu”, ar Renāra Kaupera piedalīšanos skanēja uzvedums “Viens prāts ar otru”, bet pērn festivālā dzimusi Shipsea (Jāņa Šipkēvica) un Ivetas Apkalnas saspēle koncertstāstā “Origin”.

Festivāla norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds mērķprogrammā “Daudzpusīgas profesionālās mākslas pieejamības nodrošināšana nacionālas vai reģionālas nozīmes attīstības centros Latvijas reģionos” un Rēzeknes pilsētas dome.

Biļetes uz festivāla koncertiem sarūpējamas Latgales vēstniecības GORS un “Biļešu Paradīze” kasēs un internetā. Biļešu cena no 10,00 līdz 17,00 €, GORS Kultūras vēstnieku programmas dalībniekiem 30% atlaide, uz pirmskoncerta sarunām lūgums GORS Informācijas centrā izņemt bezmaksas ieejas kartes un veikt to personalizāciju. Apmeklētājiem atgādinām, ka, nākot uz festivāla notikumiem, jāievēro visi distancēšanās ierobežojumi, kā arī pirms un pēc pasākuma aicinām lietot sejas maskas (koncerta laikā, atrodoties personalizētajā sēdvietā tās var noņemt).

Plašāka informācija: http://latgalesgors.lv.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 23.03.2024 SARUNAS “Krauze pret Krauzi” Jaunmoku pilī Tukuma TIC
23. martā pulksten 19.00 Jaunmoku pils Kolonnu zālē iemīļotas TV ētera personības, brāļi Arnis un Valters Krauzes, aicina uz jautru sarunu vakaru. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.02.2024 - 26.03.2024 Plāno pasākumus Bauskas novadā! Bauskas TIC
Plāno pasākumus Bauskas novadā? Ieskaties - pasākumu vietas, fotogrāfi, transports un vēl! | Skatīt vairāk
Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.05278301sec.