Latgales vēstniecības GORS jubilejā pirmatskaņos dziesmuspēli «Trasuns. Fabulas»

2023. gada 29. aprīlī Latgales vēstniecība GORS aicina uz desmit gadu jubilejas pasākumu cikla “10 kā 1” notikumu  - pirmatskaņojumu dziesmuspēlei latgaliski “Trasuns. Fabulas”, kas ir piecu komponistu - Platona Buravicka, Oresta Silabrieža, Ievas Paršas, Sniedzes Prauliņas un Ernesta Mediņa muzikālais jaundarbs.

Dziesmuspēle ir jauns, muzikāli skatuvisks darbs latgaliešu valodā, kas tapis iedvesmojoties no Franča Trasuna fabulām. Šis jaundarbs savā ziņā atsauc atmiņā pirms desmit gadiem koncertzāles Atklāšanas koncertos pirmatskaņoto dziesmuspēli “Ķēniņmeita. Latgales pasaka”. Izrādes mūzikas materiālu veido pieci komponisti - Platons Buravickis, Orests Silabriedis, Ieva Parša, Sniedze Prauliņa un Ernests Mediņš, kuri vienlaicīgi būs arī savu jaundarbu izpildītāji. Jaundarbu atskaņojumā piedalīsies Rēzeknes kamerorķestra mūziķi, J.Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas kora grupa, Rēzeknes Tautas teātra aktieris Aldis Leidums. Muzikāli teatrālo darbību vadīs diriģents Jānis Stafeckis un režisore Inese Mičule. Dziesmuspēles scenogrāfe Ieva Kauliņa, skatuves iekārtojumam izmantos mākslinieces Ivetas Vaivodes Latgalē tapušās fotogrāfijas.

Pirms vairāk nekā simts gadiem Francis Trasuns, latgaliešu kultūras un garīgais darbinieks, valstsvīrs un literāts, savās fabulās cilvēka netikumus aprakstīja ar humoru un sirds mīlestību, gan bērnišķīgi un naivi, gan asi un dzēlīgi. Dziesmuspēlē “Trasuns. Fabulas” izdziedāsim un izspēlēsim šīs “mazā cilvēka” vājības - greizsirdību, cietsirdību, aprobežotību, alkatību, nenovīdību, muļķību. Cik mēs esam drosmīgi paskatīties sev acīs? Vai ir cerība, ka paliksim labāki?

Runājot par uzvedumu, režisore Inese Mičule saka: "Latgalieša pārliecība, asprātība un nodoma spēks ir pašsaprotama un groda parādība kā akmens, kurš gadu gadiem stāv labības lauka malā. Franča Trasuna atstātais mantojums ir  dzīvs, sasiets jau šī brīža laikmeta sajūtā. Sirds gudram padomam vecums neeksistē. Galvenais ir laiks, kurā tas tiek pamanīts un kurā tam tiek iedota skaņa. Ar humoru un sirds mīlestību – izdziedāsim un izspēlēsim vairāk kā pirms simts gadiem Trasuna fabulās dabiski sapludināto kopējo pasaules noskaņu ar katrā cilvēkā esošo tikumu un netikumu, lai gaiši kļūst arī pašā klusākajā iekšienes nostūrī."

Latgales vēstniecības GORS jubilejas svinību pasākumu cikla “10 kā 1” kulminācija ir gaidāma 13. maijā koncertprogrammā “Saldi rūgti mūžīgais”, kur uz Lielās zāles skatuves pulcēsies Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Valsts Akadēmiskais koris “Latvija” un diriģents Andris Poga, kas ir koncertzāles ilggadējie draugi. 20. maijā koncertuzvedumā “Ziedonis” tiksimies ar Renāru Kauperu, Jāni Strazdiņu, Latvijas Radio kori un diriģentu Sigvardu Kļavu, lai izdziedāt Imanta Kalniņa dziesmas ar Imanta Ziedoņa dzeju, kā arī būt Imanta Ziedoņa dzejoļos un paša autora balss ieskaņotās pārdomās. Jubilejas pasākumu ciklu noslēgsim 27. maijā, satiekoties dabā, muzikālā līdzdarbības izrādē “Visi putni skaisti dzied”.

Latgales vēstniecības GORS desmitgades notikumu norise tiek īstenota ar Rēzeknes pilsētas domes un Eiropas Reģionālā attīstības fonda atbalstu.

Aktuālajai informācijai par koncertu ciklu norises laikiem un citai informācijai var sekot līdzi www.latgalesgors.lv, kā arī @latgalesgors platformās Facebook un Instagram.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 24.04.2024 Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 19.04.2024 Pavasara pārgājiens Bērzpilī Balvu TIC
21.aprīlī 10:00 aicinām doties aptuveni 14 km garā pārgājienā Bērzpils pagastā, ko vadīs vietējā gide Anna Kriviša. | Skatīt vairāk
Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.54021287sec.