Velobraucējus aicina doties maršrutā «Ar riteni pa Liteni!»

Litenes vārds galvenokārt saistās ar divām, pretējām sajūtām – jestro meldiņu senās tautas dejas "Litenietis" vārdos: "Uz Liteni, uz Liteni, ar vecu koka riteni" un pagājušā gadsimta traģiskajiem notikumiem karavīru vasaras nometnēs – nedziedināmo rētu tautas vēsturē.

Tā kā drīzumā Latvijas armijas vasaras nometnes vietā* tiks uzsākti labiekārtošanas darbi, Gulbenes novada pašvaldības aģentūra "Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs" vēlas aicināt doties izbraucienā ar velosipēdu, aplūkojot citus pagasta objektus.

Pagasta centrā atrodas 2014.gadā Gulbenes novada svētkos atklātais Riteņu parks. Šī parka centrālais simbols ir 3,80 metrus augstais ritenis, bet pārējie riteņi ir citu novada pagastu un Gulbenes pilsētas dāvinājumi.

Tālāk no centra izveidotas piemiņas vietas – 1906.gadā pie ozola ir uzstādītā piemiņas plāksne četriem liteniešiem – revolūcijas nemieru dalībniekiem un 2001.gadā Litenes kapsētā atklāts memoriāls latviešu virsniekiem – Sāpju siena.

Pededzes un Sitas palienē pamēģini uz brīdi apstāties un izbaudīt Pededzes upes vieglo tecējumu, saklausīt putnu dziesmas un ļauties mieram – ārpus burzmas un mašīnu trokšņiem. Ja tev paveiksies – turpat pļavās sastapsi zemnieku saimniecības "Sopuļi" ‘Hailander’ šķirnes liellopu ganāmpulku un savvaļas zirgus.

Svarīga maršruta sastāvdaļa, protams, ir atpūta, tāpēc piedāvājam trīs pieturvietas un divus pusdienošanas variantus. Viena no iespējām – pirms došanās velomaršrutā nodrošināties ar pledu, ūdeni un pusdienām, kuras baudīt Sitas un Pededzes palienes pļavās. Ja labāk vēlies pusdienot, kad būsi pieveicis visu maršruta, tad brauciena laikā, tuvojoties galamērķim, apmeklē vietējos veikalu, kur varēsi iegādāties kādu gardumu.

Kad maršruts ir beidzies, aicinām sekot norādēm un gar pagastnamu doties uz Litenes muižu, bet tālāk – uz Pededzes zaļo promenādi, pa ceļam paveroties pa kreisi – pārbaudot, cik ļoti sācis zaļot dziesmās apdziedātais Liepceliņš jeb liepu aleja. Nonākot promenādē, droši iekārtojies kādā no baltajiem soliņiem un nobaudi pusdienas skaistā atmosfēra pie ūdens – ar skatu uz parku un Sapņu templi vai Litenes muižu un Liepceliņu.

Detalizēta maršruta karte pieejama šeit!

Maršruta gpx failu savā navigācijas ierīcē ielādē šeit!

Maršruta sākumpunkts un galapunkts: Riteņu parks/ Litenes pagasta pārvalde (iespēja novietot mašīnu)

Maršruta garums: 14 kilometri

Maršruta ilgums: 1 stunda un 40 minūtes

Maršruta grūtības pakāpe: viegla

Maršruta segums: 35% asfalts un 65% zemes ceļš

Atpūtas vietas:

  • Sitas un Pededzes paliene,

  • Liepavots,

  • Pededzes upes zaļā promenāde

Maršruta laikā pamanīsi, ka viscaur Litenes centram ir saziedējušas baltās mārpuķītes, noteikti ievērosi, ka zāle ir krietni paaugusies, koki, krūmi  un augļu kociņi sākuši lapot un ziedēt. Un cik te burvīgi viss smaržo!

Ceļā uz piemiņas ozolu paraugies skaistajā bērzu birztalā, bet ārpus pagasta centra baudi mierīgo gaisotni, apskatot tīrumus un laukus, elpojot svaigo gaisu un baudot pavasara vēju.

Koordinātas staties šeit.

*Nometnes vieta nav slēgta un ir apmeklētājiem pieejama, tāpēc pirms vai pēc velobrauciena noteikti ir iespēja apskatīties, kā tā izskatās vēl pirms pārmaiņām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.32820892sec.