Padomi: Ko darīt, ja seksuālā enerģija pačibējusi?

Libido jeb seksuālā dziņa saistāma ar baudpilno, patīkamo un sevis izzināšanu. Lai arī bieži dzirdamas tādas frāzes kā “zems libido” vai “augsts libido”, domāt šādos pretnostatījumos ir kļūdaini. Salīdzināšanas tendence nereti noved līdz tam, ka libido apslāpst un cilvēks sāk piekopt aizvien aseksuālāku dzīvesveidu. Libido ietekmē ne vien pašsajūtu, bet arī kopējo veselības stāvokli un dzīves kvalitāti. Apotheka sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane un klīniskā psiholoģe, konsultante partnerattiecību un seksualitātes jautājumos Kristīne Balode stāsta, kādēļ ir svarīgi rūpēties par seksuālo enerģiju, kā ar tās palīdzību veidot veselīgas attiecības un kā veicināt libido veidošanos.

Seksuālo kultūru var salīdzināt ar ēšanas kultūru, ņemot vērā, ka tās abas nodrošina cilvēka dzīvību un ilgtspēju. Tāpat kā ēšanas kultūra arī mūsu seksuālā kultūra katram ir atšķirīga. Noslēgtākiem cilvēkiem var šķist saistošāki vienveidīgāki, bet ilgtspējīgāki impulsi. Bet ir cilvēki, kuriem nepieciešami plašāki seksuālie iespaidi un kuru seksuālās labklājības nodrošināšana un savas seksuālās identitātes pilnvērtīga realizēšana nebūs tik cieši saistāma ar partnerattiecību konceptu. Tieši tāpat atšķirīgas būs seksuālās pašrealizācijas aktualitātes dažādos vecumposmos. Seksualitāte ir ļoti cieši saistīta ar sevis izprašanu un apzināšanos.

Sievietes un vīrieši mēdz uztver libido dažādi. Kā rāda speciālistes pieredze, vīrieši seksuālo pašrealizāciju tendenciozāk saista ar seksuālu darbību, jo īpaši dzimumaktu. Daudzām sievietēm tā vairāk asociējas ar seksuālu pārdzīvojumu: romantiku, erotiku, sarunām, pavedināšanas un flirta kultūru.

“Nav tāda vidējā veselīgā libido rādītāja, tomēr, lai varētu saprast atskaites punktu, es ieteiktu lūkoties uz libido kā uz dzīves kvalitātes, labesamības rādītāju. Vai, domājot par sevi kā par seksuālu būtni, savā pieredzē redzu pozitīvu dinamiku. Dzimumaktu skaitīšana neko nestāsta pat par cilvēka dzimumdzīvi kopumā, jo sekss nav tikai dzimumakts. Dzimumakts ir tikai viena no seksuālām darbībām, ko ikdienā var piekopt un kura sniegs ieskatu mūsu personībā, bet tā noteikti nereprezentē mūsu seksualitāti visā tās amplitūdā. Cilvēks ir seksuāls daudz plašākā nozīmē. Savu seksualitāti un tās nodrošināto dzīves kvalitāti nevajadzētu piesaistīt dažu seksuālo darbību kvalitātei. Lietderīgāk būtu atvērt sevi jautājumiem, ko mana dzīves pieredze stāsta par manu seksuālo identitāti, ko man nozīmē mana dzimumidentitāte, uz ko esmu orientēts, domājot attiecību kategorijās, ko iekāroju, ko iemīlu, ar ko aizraujos, vai esmu pietiekami aktīvs, un kas notiek ar seksuālo enerģiju, vai tā pieaug, vai krītas, kā tā ietekmē manu dzīvi, manu uzvedību, komunikāciju ar apkārtējiem. Atbildot uz šiem jautājumiem, ir vieglāk izprast pašam sevi un saprast, ar kurām atbildēm es pats esmu apmierināts un ko es pats vēlētos uzlabot,” stāsta Kristīne Balode.

Atvērtību seksam nenosaka tikai impulsi, tas ir arī apzināts lēmums ar konkrētu mērķi

Atvērtību seksam var salīdzināt ar rīta vingrošanu. Nav tā, ka sešos no rīta cilvēks lec ārā no gultas ar nenormālu vēlmi nodarboties ar rīta vingrošanu. Bet tad, kad pastiepjas, izkustas un pasmaida spogulī, šī vēlme var rasties. Iekāre un uzbudinājums –  reakcija uz patīkamiem stimuliem ķermenī –  ir divi dažādi seksuālās reakcijas aspekti. Vislielākais izaicinājums ir savienot šos abus raksturlielumus kopā.

“Ja runa ir par vēlmi pēc seksa, tad iesaku nedomāt, vai gribu, vai negribu seksu, bet pieņemt apzinātu, pieauguša cilvēka lēmumu, ka seksuāla darbība varētu man nākt par labu, un vēlams, lai man ir vairāk par vienu atbildi, kādēļ es to vēlos. Piemēram, sajust savu ķermeni kā vitālu, pulsējoši, spējīgu sniegt baudpilnas sajūtas, gribu iemācīties ko jaunu, pārvarēt kauna izjūtu. Iespējams, gribu tādā veidā kaut ko pateikt partnerim. Bet varbūt vēlos just emocionālu tuvību. Gribu pārsteigt partneri vai sevi. Tikpat labi man var būt arī soloseksuāla pieredze, nav obligāti nepieciešams partneris,” stāsta Kristīne Balode.

Tāpat klīniskā psiholoģe uzsver, ka par seksualitāti ir jārūpējas un tā jākopj, tieši tāpat kā ikdienā tiek veikti citi higiēnas pasākumi. Tāpat kā skaistu smaidu var iegūt, rūpējoties par saviem zobiem un apmeklējot higiēnistu un zobārstu, tāpat par savu seksualitāti būtu jārūpējas paša spēkiem vai kopā ar speciālistu.

Mazina trauksmi un uzlabo imunitāti

Seksuālā pašrealizācija rada vēlmi pēc labsajūtas, un tā nodrošina individuālās un sociālās dzīves labklājības funkciju. Cilvēks ir sociāla būtne, kuram ir nozīmīgi spoguļoties citu cilvēku acīs, just un dalīties ar simpātijām. Tādējādi seksuālā enerģija stiprina pašapziņu, stabilizē nervu sistēmas darbību. Veselīga seksuālā pašrealizācija palīdz cilvēkam kļūt mazāk trauksmainam.

“Reti var redzēt cilvēku, kurš pēc seksuāli patīkamas sajūtas izbaudīšanas būtu ļoti noraizējies par nākotni, skrietu nopirkt kleitu, uztaisīt garākus vai īsākus nagus vai kosmētikas procedūru, vai nopirkt lielāku mašīnu. Seksuālā aktivitāte, seksuālās dabas pozitīvā jušana sniedz pietiekamības un klātbūtnes izjūtu dzīvē un sevī,” uzsver psiholoģe.

Kāpēc pačibējusi seksuālā ieinteresētība?

Seksuālie jautājumi jāskata kontekstā ar citām dzīves jomām, tāpat kā dzimumorgānus nevar skatīt atsevišķi no visa ķermeņa – gan fizioloģiski, gan mentāli. Izjūta par seksualitāti attīstās līdz ar personību, to veselību un kultūru, kurā cilvēks dzīvo. Kad seksuālā vēlme noplakusi, problēmai var būt vairāki iemesli.

Biomedicīniskie iemesli. Hroniskas slimības, diabēts vai augsts asinsspiediens, hormonālais disbalanss var nozīmīgi ietekmēt gribēšanu vai iespēju sasniegt seksuālu baudu. Vēlmi pēc seksuāla kontakta mazina arī antidepresanti un hormonālie medikamenti. Problēmas sagādā maksts sausums, noslīdējusi dzemde, muskuļu tonusa vājums vai paaugstinājums, kas var radīt sāpes vai nespēju sasniegt orgasmu.

Psiholoģiskie iemesli. Cilvēks var nezināt, kas viņu seksuāli uzrunā un kuras “podziņas” ieslēdz vai izslēdz seksuālo prātu. Iespējams, cilvēks nespēj saglabāt klātbūtnes izjūtu un nav aktīvs pieredzē. Depresija un trauksme, kā arī mūsdienu estētikas uzstādījumi par paštēlu var būtiski mazināt pašapziņu un attiecīgi arī vēlmi pēc seksuāla kontakta. Tāpat viens no iemesliem var būt sāpes, pagātnes traumas vai pieredzes trūkums.

Attiecību iemesli. Seksuālo enerģiju mazina sevis salīdzināšana ar citiem pāriem, kā arī intimitātes trūkums. Būtiski ir saprast, kāpēc cilvēks vēlas vai nevēlas kontaktu ar partneri. Varbūt cilvēks nodarbojas ar seksu, lai sniegtu partnerim baudu un tādējādi pašapliecinātos? Ilgtermiņa attiecībās var nebūt dabiskas vēlmes darīt vienu un to pašu. Kāda ir seksuālā kultūra 16, 28, 48, 68 vai 78 gados? Ieteicams atbildēt uz jautājumu, vai varam atļauties kaut ko vairāk un spējam būt uz sadarbību orientētāki vai uzvedamies tā, kā uzvedāmies 16 gados. Bieži vien attiecību problēmas izgaismo to, kādas attiecības cilvēkam ir pašam ar sevi.

Kultūras iemesli. Diemžēl mēs dzīvojam sievietes seksualitāti nosodošā kultūrā. Un, ja sievietei ir izjūta, ka apkārtējie nosoda sievietes seksualitāti, viņa var izjust kaunu un vainas apziņu par savām vēlmēm vai fantāzijām, un visbeidzot sākt izvairīties no pieredzes gūšanas vai paplašināšanas.

Kur atrast libido?

“Ikdienā libido vairo patīkama atmosfēra, smaržas un garšas. Tā var būt pastaiga svaigā gaisā, pirts rituāli vai fiziskās aktivitātes, piemēram, dejošana, skriešana, peldēšana vai vingrošana. Ja cilvēks jūtas labi savā ķermenī, tad visbiežāk netrūkst arī seksuālās enerģijas,” saka farmaceite Alīna Fleišmane. “Tikpat labi labsajūtu var vairot zāļu tēja, piemēram, lupstāja saknes attīra ķermeni un nostiprina veselību, lazdu lapas un mizas stiprina organisma aizsargspējas, jo to sastāvā ir E un B grupas vitamīni un minerālvielas. Nauduļa laksti palīdz cīnīties ar neauglību un impotenci.”

Libido meklējams

• Sev nozīmīgās lietās. Viens no veidiem, kā pilnveidot seksuālo enerģiju, ir sakārtot savu dzīves telpu, pārdomājot, kuras lietas atgādina cilvēkam, ka viņš vai viņa ir seksuāla būtne. Piemēram, var nolikt redzamā vietā sev tīkamas gleznas, grāmatas, sveces vai citus priekšmetus, kas padara cilvēku jutekliskāku.

• Telpas smaržā. Vienkāršs triks, kā piepildīt telpu ar sev tīkamu aromātu, ir sabērt auduma maisiņos žāvētus augus, piemēram, lavandas, rožlapiņas, kliņģerītes, kumelītes vai piparmētras. Maisiņus var novietot drēbju skapī vai starp vannasistabas dvieļiem, likt zem spilvena vai turēt blakus uz rakstāmgalda. Vēl var izmantot dabīgās ēteriskās eļļas, tomēr jāuzmanās tās lietot pārmērīgi. Pietiek ar vienu vai diviem pilieniem, lai smaržotu visa telpa.

• Mīļāko dziesmu listē. Audiāliem cilvēkiem liela nozīme ir mūzikai. Izvēloties noskaņojumam un gadalaikam piemērotu mūziku, ir iespējams būtiski uzlabot pašsajūtu un veicināt seksuālās enerģijas rašanos.

• Pirkstu galos. Pieskārieni neko nemaksā, bet tie būtiski pastiprina libido. Tikpat svarīgi, cik skūpsti vai glāsts partnerim, ir arī pieskārieni sev, piemēram, uzklājot sejas krēmu vai mazgājot matus. Svarīgi, lai pieskaršanās sev vai otram cilvēkam ir apzināta un cieņpilna.

• Sarunās. Seksuālās komunikācijas kultūru iespējams izkopt, pārdomājot savas flirtēšanas vai pavedināšanas prasmes. “Iesaku izvērtēt, ko katram individuāli sniedz sarunas ar citiem cilvēkiem – kuri iedvesmo, atbalsta un stiprina, bet kuri padara samiernieciskāku un atturīgāku,” saka Kristīne Balode.

• Rituālos. Svētku izjūta padara cilvēkus atvērtākus. Rituāli nomierina un ļauj pārskatīt vērtības, ar ko katram svētki asociējas. Piemēram, vasaras saulgriežos dabas tuvums un tradīcijas var sekmēt pacilātības izjūtu un seksuālu pašpiedzīvošanu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 01.04.2024 Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 04.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk
Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā! TAKA
Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.37118006sec.