Četri iemesli, kāpēc ārzemju ceļojumi kļūst dārgāki

Vasaras sākums ir brīdis, kad ārzemju ceļojumus plāno vai tālākos izbraucienos dodas liela daļa iedzīvotāju, un tikai retais nav pamanījis, ka šobrīd aviobiļetes un ceļojuma kopējās izmaksas kļūst manāmi lielākas. Kas ir galvenie izaicinājumi, ar kuriem šobrīd sastopas tūrisma nozare, un kas ir četri iemesli, kāpēc par ārzemju ceļojumiem nāksies maksāt vairāk?

“Šobrīd doties ārzemju ceļojumos ir krietni dārgāk, un tas jāņem vērā, gan plānojot ceļojuma budžetu, gan nodrošinoties pret papildu izdevumiem. Plānošana un biļešu iegāde noteikti jāveic laicīgi, jo pieprasījums uz ārzemju izbraucieniem pēc divu gadu Covid-19 dīkstāves ir liels, turklāt arī uz pēdējo brīžu piedāvājumiem cerēt nevajag, jo, tā kā vairumam nav skaidras prognozes, kādā ekonomiskajā un arī epidemioloģiskajā vidē nāksies dzīvot rudenī, iedzīvotāji gribēs izmantot iespēju doties atpūtas braucienos jau tagad.  Inflācija un tās rezultātā visaptverošs cenu kāpums šobrīd ir aktualitāte ne tikai Latvijā, bet arī visā Eiropā, un skaidrs, ka tas nesīs līdzi neparedzētus izdevumus. Tāpēc laicīgi jābūt tiem gataviem, uzkrājot ceļojuma vajadzībām lielāku naudas rezervi. Tāpat ir vērts padomāt par ceļojuma apdrošināšanu, kas bankās bieži nāk komplektā, ja noformē kādu no kredītkartēm. Šādā veidā ceļotājs būs nodrošināts gan pret dažādām ķibelēm, kas var atgadīties ceļojot, gan nebūs jāuztraucas par neparedzētiem izdevumiem,” skaidro Jānis Mūrnieks, Citadeles Privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs.

Degvielas cenas

Degvielas cenu kāpumu šogad īpaši izjūt arī aviokompānijas. Ja salīdzina ar pērnā gada jūniju, lidmašīnu degvielas cenu indekss pasaulē pieaudzis par 128 %, kamēr Eiropā pieaugums ir vislielākais no visiem reģioniem - 134 %. Degvielas izmaksas ir izaicinājums visiem nozares dalībniekiem, jo tieši degviela mēdz veidot 35 – 40 % no aviobiļetes cenas, turklāt mazajām lidsabiedrībām šis īpatsvars varētu būt vēl augstāks

Der ielāgot, ka degvielas cenas un to kāpums sadārdzinās ne tikai lidojuma biļetes, bet arī auto īres, sabiedriskā transporta, kā arī ēdināšanas pakalpojumus, kas tradicionāli ir vienas no populārākajām izdevumu pozīcijām, ar ko jārēķinās, dodoties uz ārzemēm.

Pieprasījuma kāpums

Pandēmijas rezultātā vairums pasaules iedzīvotāju pāris gadus ir bijuši spiesti izvairīties no tālākiem ceļojumiem, un tas ir iemesls, kāpēc pieprasījums šobrīd ir augstākais pēdējo gadu laikā. Cilvēki ir izsalkuši pēc ārzemju ceļojumiem un kvalitatīvas atpūtas, un tas arī ļaus pakalpojumu nodrošinātājiem uzlikt augstākas cenas, jo iedzīvotāju vēlme pabūt ārzemēs ir liela, līdz ar ko  pieprasījums ir tāds, ka var atļauties celt cenas. Novērojumi liecina, ka pandēmijas laikā cilvēki arī pratuši uzkrāt līdzekļus un to izmanto, pagarinot savus ceļojumus vai vienkārši tērējot vairāk naudu viesnīcās vai restorānos, piemēram, trīs zvaigžņu viesnīcas vietā rezervējot četru zvaigžņu naktsmītnes.

Energoresursu cenu kāpums

Arī viesnīcām un atpūtas namiem ikdienā jāsaskaras ar augstākām apsaimniekošanas izmaksām – apkure, gāze, elektrība ir vieni no viesnīcu galvenajiem izdevumu segmentiem, tāpēc augstākas cenas par nakšņošanu pēc aizvadītās ziemas ir tikai loģiskas. Viesnīcas arī algo darbiniekus un nodrošina ēdināšanas pakalpojumus, un arī šajās kategorijās inflācijas dēļ izmaksas gājušas uz augšu.

Vēlme kompensēt pandēmijas laikā zaudēto

Pieprasījums un iedzīvotāju vēlme tērēties atpūtas braucienos šobrīd ir salīdzinoši augstā līmenī, kamēr nenoteiktība ekonomikā un neskaidrība par rudens un ziemas sezonā gaidāmo liek tūrisma nozares pārstāvjiem nopelnīt pēc iespējas vairāk, lai segtu Covid-19 radītos iztrūkumus un iekonservētu sevi gaidāmajai ziemas sezonai. Daudzi tūrisma uzņēmumi Covid-19 pandēmijas laikā šķīrās no darbiniekiem vai samazināja algas, un nepieciešamība kompensēt šo starpību un piesaistīt darbiniekus, visticamāk, būs jāuzveļ uz klientu rēķina.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Skulptūru stāsti Cēsīs! Cēsu TIC
Piesakies ekskursijai Cēsīs! Izzini skulptūru ceļu no Cēsu vecpilsētas līdz pat Meža kapiem un atpakaļ, tēlnieka Matiasa Jansona pavadībā! | Skatīt vairāk
Latvija 6 EUR
Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04! Bauskas TIC
Ielūkojies, kādi pasākumi paredzēti Bauskā, pasākuma "Satiec savu meistaru" ietvaros! | Skatīt vairāk
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.52215195sec.