Vēlies iemeslu ēst šokolādi? Līdz 2050. gadam šokolāde varētu būt pilnībā izzudusi!

Kad pasaulē notiek kas slikts, mēs parasti paļaujamies uz vienu lietu, kas mums noteikti liks juties labāk - šokolādi. Galu galā nav nekā labāka par labu konfekti vai šokolādes gabaliņu, kas problemātiskos brīžos liktu mums justies labāk.

Bet kas notiek, kad nežēlīgā pasaule izlemj nomērķēt uz pašu šokolādi? Šie ir jautājumi, ar kuriem saskaramies, kopš dzirdējām jaunākās Nacionālās Okeāna un Atmosfēras Administrācijas (NOAA) prognozes: kakao koki (kuros aug kakao pupiņas, no kurām ražo šokolādi), klimata pārmaiņu dēl, varētu būt izzuduši jau 2050 gadā.

Kakao koki ir tropisko augu pasaules dīvas, kas prasa ļoti precīzus apstākļus to audzēšanai un labklājībai. Pēc NOAA teiktā, kakao var augt vienīgi 20 grādu ekvatora robežās (ziemeļu vai dienvidu), vietās ar pastāvīgu mitrumu un nokrišņiem. Vairāk nekā puse kakao pupiņu šobrīd nāk no divām valstīm Āfrikas rietumos: Côte d'Ivoire un Ganas. Abas valstis līdz 2050. gadam būs piedzīvojušas 3.8 ° pieaugumu pēc Fārenheita skalas, kas visticamāk izstums kakao fermas no lietus mežu zonas un pacels vēsākos kalnu apgabalos. Tas šķiet loģiski- līdz ievēro, ka lielākā daļa šo kalnu apgabalu šobrīd kalpo meža un savvaļas saglabāšanai (piemēram: Atevas apgabals Ganā ir svarīgs meža saglabāšanai, tur lauksaimniecība ir izliegta). Būtībā tas noved pie skumjā “ko labāk izvēlēties” scenārija: A) audzēt šokolādi un apmierināt pasaules vajadzības vai B) saglabāt dabiskos biotopus?

Bet pirms sāc zaudēt visas cerības, pie horizonta var parādīties ilgtermiņa, videi draudzīgs risinājums. Bērklijas universitātes zinātnieki Kalifornijā ir apvienojušies ar kompāniju “Mars”(slavenie M&M UN Snickers izgudrotāji), lai diezgan futūristiskā veidā saglabātu nākotnes kakao kultūraugus: pārveidojot šo sugu DNS. Vadoties pēc Business Insider teiktā, Projektā izmantos gēnu rediģēšanas tehnoloģiju (zināmu kā CRISPR), lai pārveidotu stādus sugās, kas var izdzīvot sausākā, siltākā klimatā. (Protams, ideāls risinājums būtu sakārtot un apstādināt globālo sasilšanu, bet mēs tikai uzdrīkstamies par to sapņot.)

Šobrīd nav skaidrs, cik ilgu laiku aizņems Bērklijas universitātes iniciatīva- un vai tā vispār darbosies. Tāpēc mēs iesakām rūpīgi izbaudīt pasaules šokolādes pieejamību kamēr tas vēl ir iespējams. Varbūt piestāj vienā no Džekjū Torres veikaliem Ņujorkā, lai nobaudītu tasi slavenās karstās šokolādes. Vai arī apmeklē vienu no daudziem  chocolateries un patisseries Parīzē. Vai, ja šaubies, dodies uz kādu no šokolādes “karaļvalstīm”, piemēram, Beļģiju vai Šveici, kur varēsi izvēlēties kādu veikaliņu un doties prom no tā laimīgs. Vēl kāds iemesls, lai ēstu šokolādi? Mēs to pieņemsim.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR
ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas! Latvia Tours
🌷🌷🌷VISSKAISTĀKAIS PAVASARIS IR TUR, KUR IR ZIEDI! Hildesheima, Amsterdama, Keukenhofas ziedu dārzs, Volendama | Skatīt vairāk
no 350 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 01.04.2024 Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti Estravel Latvia
Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis | Skatīt vairāk
no 605 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Īpaši piedāvājumi 𝐮𝐳 𝐌𝐚𝐝𝐞𝐢𝐫𝐮 Latvia Tours
Lieliskie klimatiskie apstākļi padara šo salu par īstu floras paradīzi. Šeit arī atrodas viens no skaistākajiem pasaules botāniskajiem dārziem Jardim | Skatīt vairāk
no 745.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.36896491sec.