21. marts vēsturē: Persija tiek pārdēvēta par Irānu

21. marts vēsturē: Persija tiek pārdēvēta par Irānu

Lai arī vēstures grāmatās Persijas nosaukums izskan visai bieži, mūsdienās, izņemot Persijas līci, šis vārds kartē vairs nav atrodams. Persija nav valstisks vai ģeogrāfisks veidojums, kā agrāk - līdz pat 1935. gadam, kad Persija savu nosaukumu nomainīja uz Irānu. Un tieši Irānā ir meklējamas saknes agrākajai impērijai, kas arī devusi vārdu un iedvesmu dažādiem popkultūras projektiem - piemēram, filmai "Persijas princis" u.c.

Jau pirms mūsu ēras, mūsdienu Irānas teritorijā izveidojās Persijas impērija (jeb Senā Persija), kas bija apzīmējums persiešu lielvalstij un civilizācijai senajos laikos Centrālāzijā laikā posmā no 6. gadsimta p.m.ē. līdz 7. gadsimtam mūsu ērā. Vēl pirms Persijas impērijas, te pastāvēja Pirmā persiešu impērija, kuru visai drīz iekaroja Maķedonijas Aleksandrs Lielais (pirms tam Persiju novājinājušas bija cīņas ar grieķiem). Pārdzīvojuši Aleksandra Lielā laikus, persieši izveidoja jau minēto Persijas impēriju. Persijas impērija meta izaicinājumu Romai - un daudzus gadsimtus tā bija spēcīgākais Romas impērijas politiskais un ekonomiskais sāncensis. Sasanīdu valdnieki, tāpat kā romieši, tiecās pēc pasaules kundzības. Pēc Romas republikas sagrāves, tieši Persijas impērija uz laiku bija viens no galvenajiem politiskajiem spēlētājiem pasaulē.

Arī pēc tam kari par teritoriju un ietekmi neapstājās un zeme redzējusi ļoti daudz dažādus valdniekus.

1906. gadā tika pieņemta pirmā Persijas konstitūcija un valsts kļuva par konstitucionālu monarhiju. 1925. gadā Persijas aizsardzības ministrs Rezā hans gāza no troņa šahu Ahmadu un tika pasludināts par Rezā šahu Pehlevī. Tieši viņš 1935. gada 21.martā vērsās pie Rietumvalstīm ar prasību, lai Persijas valsts tiktu oficiāli saukta par Irānas imperiālo valsti. Tā bija spiesta piedalīties arī Otrajā Pasaules karā, kad daļu tās teritoriju okupēja PSRS. 1953. gadā notika ASV un Lielbritānijas atbalstīts valsts apvērsums, pēc kura pieauga šaha vara un Irāna kļuva par ciešu rietumuvalstu sabiedroto. Valsts iedzīvotāji gan ar Rietumu kultūras ietekmi nebija apmierināti un 1979. gadā notika revolūcija - tās laikā no varas gāza tā brīža šahu. Pēc tam tika nodibināta teokrātiska islāma republika, kas iestājās pret iepriekšējā vadītāja korumpēto un represīvo režīmu. Revolūcijas rezultātā tika iznīdēta Rietumu ietekme un valstī ieviesti stingri islāma likumi, kas valda vēl arvien.

Lepnā persiete Irāna vilināt vilina ziņkārīgos ceļotājus, bet ne visus laiž sev klāt. Par Irānu dzirdēti dažādi viedokļi. Vieniem tā ir zeme, kurā valda radikāls islāma režīms, citiem tā asociējas ar kara izpostīto Irāku, vēl citiem - ar kaut ko noslēgtu un mistisku. Taču Irānas patiesā seja atklājas, tikai klātienē tiekoties un vieglītēm pieskaroties - tad tā uzdzirkstī un patiesi pārsteidz.

Zem plīvuru plīvuriem atklājas zeme, kurā mīt viesmīlīga tauta ar senām tradīcijām un neparastu kultūras mantojumu. Krāšņas pilis un izsmalcinātas relikvijas, karaliski dārzi, milzu mošejas un modernas lielpilsētas. Uguns tempļi, kuros liesma nenodzisusi deg vairāk nekā tūkstoš gadu, un senā zīda ceļa leģendas. Tie, kas reiz bijuši Irānā, allaž glabās sirdī tās tīro un patieso pieskārienu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 30.03.2024 Ottes Lieldienas Alūksnes TIC
30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Pilna Servisa Līzings Passat Europcar
Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.88736415sec.