Aptauja: 65% iedzīvotāju uztrauc kiberdrošības riski ierīcēs, jo var tikt nozagtas paroles

65% Latvijas iedzīvotāju uztraucas par kiberdrošības riskiem, ar kuriem var saskarties savās ierīcēs, piemēram, telefonā, datorā, planšetdatorā, liecina IKT pakalpojuma sniedzēja “Bite” veiktās aptaujas* dati. Turklāt visvairāk aptaujāto jeb 65% par to raizējas, jo var tikt nozagtas viņu paroles, pēc tam tās kibernoziedzniekiem izmantojot, lai piekļūtu internetbankai, e-pastam u.c.
Kopumā 19% aptaujāto atklāja, ka par kiberdrošības riskiem ierīcēs nesatraucas, bet vēl 16% norādīja, ka nav par to domājuši vai nezina atbildi uz jautājumu.

Vaicāti, kuru iemeslu dēļ cilvēki visvairāk uztraucas par kiberdrošības riskiem ierīcēs, vēl 13% respondentu norādīja, ka tā ir failu iznīcināšana, ierīcei inficējoties ar vīrusu. Savukārt 8% satraucas par kiberriskiem, jo varētu tikt nozagtas viņu fotogrāfijas un video, kas glabājas ierīcēs. Mazāku daļu iedzīvotāju jeb 6% satrauc kiberriski, jo ierīce varētu tikt izmantota, lai izsūtītu krāpnieciskas īsziņas vai “WhatsApp” ziņas ierīces lietotāja vārdā. Tikmēr 5% kā galveno iemeslu norādīja to, ka kiberriska gadījumā ierīce varētu tikt bloķēta, piemēram, kibernoziedziniekiem pieprasot naudu par ierīces atgūšanu.

“Augot ierīču funkcionalitātei, arī kibernoziedznieku metodes evolucionē. Pēdējos gados ierīču lietotāji saskaras ar dažādiem digitālās drošības izaicinājumiem, tāpēc esam gandarīti, ka vairumu cilvēku šīs problēmas satrauc, jo par to risināšu noteikti jādomā preventīvi. Jāatceras, ka kibernoziedznieki regulāri meklē dažādus jaunus veidus, kā iegūt sensitīvus datus un padarīt ievainojamas mūsu ierīces, jo viņu mērķis ir nopelnīt. To var izdarīt, piekļūstot mūsu datiem, parolēm, bankas kontiem, pēc tam ierīču lietotājiem pieprasot, piemēram, “izpirkumu” kriptovalūtā. Satraucoši, ka šis izplatītais kiberdrošības risks uztrauc tikai 5% no aptaujātajiem, līdz ar to mūsu uzdevums ir turpināt izglītot lietotājus ierīču drošības jautājumos,” saka Vladislavs Gurmans, IKT pakalpojumu sniedzēja “Bite” IKT produktu un pakalpojumu attīstības un partnerības vadītājs Latvijā.

Viņš papildina, ka kibernoziedzinieku sakāpināto aktivitāti apliecina arī globālās drošības risinājumu kompānijas “Fortinet” 2022. gada pirmā pusgada “FortiGuard Labs Global Threat Report” ziņojums par draudiem pasaules kibertelpā. Saskaņā ar ziņojumu kibernoziedzinieki izmanto arvien jaunas, agresīvākas un rafinērākas metodes, lai piekļūtu ierīcēm un tajās esošajiem datiem, kā arī ir palielinājuši uzbrukumu intensitāti. Tāpat viņu metodes kļuvušas slēptākas, radot lielākus izaicinājumus konstatēt apdraudējumus.

“Tāpat kā mēs rūpējamies par sava mājokļa un automašīnas drošību, ir svarīgi pievērst uzmanību, kā ikdienā gādājam arī par ierīču drošību. Aizvien efektīvākais veids, kā pasargāt savu ierīci un datus, ir gādāt par drošām parolēm, informācijas dublēšanu, izmantot antivīrusu ne tikai datorā, bet arī telefonā un planšetdatorā, regulāri instalēt atjauninājumus, kā arī lietot divpakāpju autentifikāciju. Mūsdienās tai ir jābūt daļai no mūsu drošības rutīnas,” aicina V. Gurmans.

*Aptauju veica “Bite” 2022.gada oktobrī, sadarbojoties ar pētījumu aģentūru “Norstat Latvija”. Tajā piedalījās 1008 respondenti vecumā no 18 – 74 gadiem.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk
Latvija
Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.59215593sec.