Sēžu uz diētas, bet joprojām esmu apalītis. Kā atbrīvoties no liekajiem kilogramiem uz visiem laikiem?

Visi zina, ka veiksmes atslēga svara samazināšanai ir ēst mazāk un kustēties vairāk, bet vienmēr ir “nopietni” iemesli, kas tam traucē: nav laika vai naudas, daudz darba vai liels stress. Svara samazināšana nav akcija – tā ir dzīvesveida maiņa. Bieži vien tā beidzas jau pēc dažām dienām, kuru laikā svars nav zudis, bet labā pašsajūta gan. Via Vitalité (ex. Vitalitātes akadēmijas) vadītāja Maija Atvara stāsta, kas ir biežāk pieļautās kļūdas ceļā uz ideālo figūru, un dalās ar noderīgiem ieteikumiem ķermeņa un prāta sakārtošanai.

“Pie mums vīrieši dienā zaudē vidēji 600–650 gramus svara, sievietes – 400–450 gramus. Daži viesi sauc mūs par “brīnumkūrortu”, bet patiesībā brīnumu nav, tikai mērķtiecīgs darbs ar sevi un vairākiem “šķēršļiem”. Ja cilvēks apzinās, kas traucē zaudēt svaru, un ir pārliecināts par savām spējām, tad rezultāts neizpaliek,” stāsta Maija Atvara.

Kādi ieradumi jāievieš ikdienā, lai izdotos svara samazināšana?

Noteikts dienas režīms. Nereti cilvēki nevar zaudēt svaru, jo nav noteikta dienas ritma, regulāru, veselīgu paradumu, kas atkārtojas no dienas uz dienu, piemēram, maltītes noteiktā laikā, došanās gulēt vienā laikā. Ķermenim patīk darboties pēc bioloģiskā pulksteņa. Režīms un disciplīna, kas kļūst par ieradumu, palīdz ne vien samazināt un noturēt vēlamo svaru, bet arī ilgtermiņā uzlabo veselību un pašsajūtu. Ja ilgstoši nav bijis noteikts režīms, tad būtu ieteicams to ieviest pakāpeniski, piemēram, mosties vienā un tajā pašā laikā, tad režīmam pievienot regulāras pastaigas svaigā gaisā vai sākt ēst maltītes konkrētās stundās. Palēnām iespējams sakārtot dienas ritmu, tādējādi pietuvojoties arī ideālajam svaram.

Pilnvērtīgs miegs. Ķermenim un prātam ir vajadzīgs laiks, lai atjaunotos. Svara samazināšanās notiek tieši nakts miega laikā. Miegs rūpējas par mūsu veselību, darba spējām un skaistumu. Kvalitatīvs un pietiekams miegs mazina vēlmi pēc kārumiem un našķēšanās starp ēdienreizēm. Vēlams ieviest veselīgu ieradumu iet gulēt tajā pašā dienā, kad esat piecēlies.

Sabalansēts uzturs. Cilvēks kļūdās, domādams, ka svaru iespējams zaudēt neēdot. Lai samazinātu svaru, ir jāēd. Tiesa gan – jāpatērē vairāk kaloriju, nekā uzņemts. Sabalansēts uzturs nozīmē, ka tam jābūt vispusīgam, lai nodrošinātu ķermeni ar nepieciešamajām uzturvielām, lielāko uzsvaru liekot uz produktiem, kas bagāti ar olbaltumvielām un šķiedrvielām. Tāpat maltītēm jābūt regulārām, bet ar nelielām porcijām. Ja mērķis ir zaudēt lieko svaru, noteikti nevajadzētu kautrēties no speciālistu palīdzības, kas pastāstīs un pielāgos ēdienkarti individuālajam veselības stāvoklim un vajadzībām.

Sportiskās aktivitātes. Tās mazina stresu, uzlabo garastāvokli, veicina ciešāku miegu, citiem vārdiem sakot, uzlabo dzīves kvalitāti. Ikdienā nepieciešamas gan garas pastaigas vai lēna skriešana, gan spēka treniņi. Aerobās slodzes laikā tiek “dedzināti” tauki, un nodarbības trenažieru zālē neļaus jums zaudēt muskuļu masu, kas ir ļoti svarīgi tievēšanas laikā.

Dabas klātbūtne. Ja ikdiena paiet pilsētas ofisā, zaudēt liekos kilogramus var būt grūts uzdevums. Izvēloties pusdienas pārtraukumā vai pēc darba veikt nelielu pastaigu, tiks pazemināts stresa līmenis, uzlabosies atmiņa, normalizēsies asinsspiediens, paātrināsies vielmaiņas procesi un tiks veldzēta dvēsele. Tāpat var ieplānot nedēļas nogali ārpus pilsētas burzmas – viena vai divas dienas dabā nereti sniedz enerģiju veselai nedēļai. Bet 10 000 soļi dienā attālina vecumu.

Pareiza elpošana. Mazkustīgiem cilvēkiem elpošana ir vājāka, un tas izraisa nevēlamas sekas organismā – elpojot caur muti virspusēji un ātri, gaiss līdz galam nepiepilda plaušas. Lai ilgtermiņā nostiprinātu elpošanas sistēmu, jānodarbojas ar aerobām fiziskajām aktivitātēm, piemēram, nūjošanu. Tās laikā elpošana dabiski kļūst dziļāka un efektīvāka, stiprinot gan sirdi, gan visu elpošanas sistēmu.

Mērenība dzīves baudās. Neatsaki sev neko, bet ievēro mēru! Jo dzīvot vajag ar baudu, lai gan katram par to ir sava izpratne – citam vīna glāze vakarā, citam gabaliņš kraukšķīgas “Cielaviņas”. Un nevajadzētu pārmest sev par šo mazo “grēciņu”, bet izbaudīt to. Ieteicamā proporcija ikdienā būtu – 80% disciplīnas, 20% baudas.

Ūdens. Ūdens ir dzīvība, tas iekustina vielmaiņu, padara cilvēku jaunāku, rada tvirtu un mirdzošu ādu. Ievies ūdens dzeršanu par regulāru paradumu, jo bieži slāpes tiek jauktas ar izsalkumu, tādejādi uzņemot liekas kalorijas. Dienā izdzer vismaz 35 ml ūdens uz 1 kg ķermeņa svara. Tikpat svarīgas ir kustības ūdenī – efektīvs veids, kā koriģēt svaru, ir peldes un vingrošana baseinā.

Ķermeņa un sejas procedūras. Dažreiz cilvēki domā, ka masāžas ir dzīves ekstra, kam ir tikai īstermiņa efekts. Tā nav! Masāžas ir viens no senākajiem dziedniecības veidiem, kas ar pieskārienu palīdzību vairo veselību un dzīvesprieku. Regulāras masāžas iekustina vielmaiņu, nomierina vai uzmundrina, uzlabo ādas stāvokli un veicina svara zudumu. Būtiskas ir ne tikai ķermeņa, bet arī sejas, roku un pēdu masāžas.

Līdzsvars. Mūsu reakcija ietekmē rezultātu. Svarīgs ir līdzsvars starp iekšējo un ārējo pasauli, starp to, ko cilvēks vēlas, un to, ko ir gatavs ziedot, lai nokļūtu tuvāk savam mērķim – būt sev pašam. Lai cilvēks justos labi, būtiski ir būt atklātam pret sevi pašu, saprast ko vēlas viņš pats, taču dažreiz nepietiek enerģijas to darīt, jo vieglāk ir sekot tam, ko citi saka.  Iespējams, ka labāka pašsajūta un enerģija parādīsies pat pēc pāris lieko kilogramu zaudēšanas.  

“Mēs cilvēkam palīdzam izrauties no ikdienas skrējiena, kurā šķiet, ka viņam nav laika un iespēju neko mainīt savā dzīvē. Mēs parādām, ka viņš to var, palīdzam veidot jaunus pieradumus – kustēties, nodarboties ar sportu, ēst veselīgāk, atrast laiku procedūrām, lai ļautu citiem parūpēties par sevi,” saka Maija Atvara.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.55474186sec.