TŪRISMA BIZNESS | Pētījumi & Statistika

Gandrīz 53% ceļotāju uz ārzemēm dodas divreiz gadā vai biežāk

Cilvēki arvien biežāk atpūsties uz ārzemēm dodas nevis tikai vienu reizi, bet vairākas reizes gadā. Līdz ar to mainās arī brīvdienu sezonālais raksturs: ja agrāk pats karstākais atvaļinājumu laiks bija vasaras mēnešos, tad tagad cilvēki atpūtā dodas visa gada laikā, bet rudens piesaista autentisku pieredzi meklējošus ceļotājus. Ceļojumu organizētāja “Kidy Tour” dati liecina, ka gandrīz 53% ceļotāju atpūsties uz ārzemēm dodas divas reizes gadā vai pat biežāk.

Atšķiras motivācija

“Kidy Tour” produktu vadītāja Latvijā Elīna Aņiļonīte skaidro, ka no gadalaika bieži vien ir atkarīgs arī atvaļinājuma mērķis: “Kad Latvijā kļūst auksti, cilvēki interesējas par iespēju pagarināt siltuma un saules baudīšanas laiku. Turklāt ja vasaras mēnešos, kad Turcijā ir viskarstākais laiks, visbiežāk atpūtnieki izvēlas laiskas brīvdienas, tad citā laikā tūristi ir daudz aktīvāki – vairāk cilvēku dodas ekskursijās un piedalās citās aktivitātēs.”

Turcijā sezona turpinās līdz pat oktobra beigām, pēc tam lielākā tūristu plūsma līdz pat aprīlim dodas Ēģiptes virzienā. Rudenī un pavasarī populārākais galamērķis ir Turcija, savukārt ziemas sezonā - Ēģipte, kad “Kidy Tour” organizē lidojumus reizi nedēļā.

Aukstajā gadalaikā vispopulārākie atvaļinājumu datumi joprojām ir skolēnu brīvdienu un ziemas svētku laikā. Piemēram, tuvākajām rudens brīvdienām oktobra beigās – novembra sākumā jau rezervēti 70% ceļojumu. Savukārt ziemas brīvdienām, tostarp Ziemassvētkiem un Jaungada svinībām, uz Ēģipti palikuši tikai ap 50% ceļojumu.

Ieraudzīt kūrortvalstu īsto seju

Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc cilvēki izvēlas ceļojumus uz ārzemēm, ir vēlme iepazīt šo valstu kultūru. Atšķirīgas paražas, tradīcijas, unikāla arhitektūra un daba piesaista atpūtniekus visu cauru gadu.

Rudenī un ziemā apstākļi aktīvākai atpūtai patiešām ir labvēlīgāki. Zemāka gaisa temperatūra un joprojām pietiekoši silta ūdens temperatūra ļauj ilgāk izbaudīt peldes, pārgājienus un ekskursijas. Turcijā, Antālijā vidējā gaisa temperatūra rudenī ir +25 grādi, bet ūdens – ap +25 - +27 grādu. Savukārt Ēģiptē gaisa temperatūra vēl pieturas pietiekoši augsta – ap +28 grādiem, tā nokrītas vien ziemā, taču ūdens temperatūra saglabājas gandrīz tāda pati kā Turcijā.

“Rudenī, kad kūrortos pats darbu karstums jau beidzies, atklājas pavisam cita kūrortu puse. Ieraugām vietējo iedzīvotāju īstos raksturus un viņu autentisko ikdienu. Tāpēc cilvēkiem, kurus interesē tieši šāda pieredze, rudens ir pats labākais laiks ceļojumiem,” stāsta E.Aņiļonīte.

Rudens – arī taupīgajiem

Ir dažādi veidi, kā atvaļinājuma laikā var ietaupīt. Daļa tūristu atpūtas braucienus pasūta agrās rezervēšanas akciju laikā, kad tiek piedāvātas īpašas atlaides. Citi izvēlas doties atvaļinājumā nevis vasarā, bet citā gadalaikā arī tādēļ, ka kūrortos “nesezonā” ir zemākas cenas.  

“Atvaļinājums rudenī neapšaubāmi ir laba izvēle taupīgajiem. Pēc saspringtās vasaras sezonas lidojumu un viesnīcu cenas krītas par aptuveni 30%. Tāpēc atpūtnieki var baudīt garākas brīvdienas vai arī apmesties dārgākā viesnīcā. Tiesa, uzmanība būtu jāpievērš pakalpojumu paketei – pēc sezonas beigām daļa pakalpojumu viesnīcās varētu būt arī nepieejami. Tādēļ izvēle būtu jāizdara tikai pēc rūpīgas izvērtēšanas – lai ceļojums atbilstu ne tikai plānotajam budžetam, bet arī vēlmēm,” iesaka E.Aņilonīte.

Nav noslēpums, ka daudzu valstu vietējo iedzīvotāju galvenais iztikas avots ir ienākumi no tūristiem sniegtajiem pakalpojumiem un pārdotajām precēm. Tādēļ ne viens vien vietējais tirgotājs izmanto esošo situāciju un vasaras atvaļinājumu karstākajā laikā cenas palielina. Kad vasara beidzas un tūristu plūsma apsīkst, mainās arī tirgošanās apstākļi. Tāpēc tos, kas vēlas iegādāties suvenīrus vai izmēģināt kūrortos pieejamās izklaides, iepriecinās cenas, kas būs ievērojami kritušās, salīdzinot ar vasaras sezonu.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 05.04.2024 Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā TAKA
Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā. Pieteikšanās līdz 5.aprīlim. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 05.04.2024 Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā TAKA
‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44477201sec.