Apmēram trešā daļa pasaules brauc nepareizi jeb pa kreiso pusi. Kāpēc?

Eiropā daudzi brīnās par britiem, kur autosatiksme ir organizēta pa kreiso pusi. Daudzi autovadītāji jautā par šo satiksmes organizāciju, kad apmēram viena trešā daļa pasaules brauc pa nepareizo pusi no lielākās Eiropas daļas skatupunkta. Apmēram 58 pasaules valstīs šoferi brauc pa kreiso pusi.

Vēsturiski šo faktu skaidro, ka lielākā daļa pasaules iedzīvotāju tur zobenu un citas svarīgas darbības veic ar labo roku. Zobens atradās kreisajā pusē, bet ienaidnieks tika sagaidīts labajā pusē. Pagātnē un arī tagad uz zirga lec no kreisās puses. Kučieru sēdekļi atradās vairāk labajā pusē, jo zirga pātaga atradās labajā rokā un bija jāuzmanās, lai tā nejauši netrāpa pasažieriem. Tāpēc ērtākā kučiera pozīcija bija mazliet pa labi no centra.

Labās puses satiksmi Eiropā ieviesa Napoleons pēc Franču revolūcijas (1789.gads), kad ar likumu tika noteikts labās puses satiksme. Daudzas valstis tam pretojās, taču lielākajā daļā Eiropas jaunie noteikumi tika pieņemti. Jāatzīmē, ka Austrijas galvaspilsētā Vīnē kreisās puses satiksme bija līdz 1938.gadam, bet Islandē līdz 1968.gadam.

Valstis, kurās ir kreisās puses satiksme:

Eiropa

Lielbritānija, Īrija, Kipra (Ziemeļkipra) un Malta

Okeānija

Austrālija, Kuka salas, Fidži, Kiribati, Nauru, Jaunzēlande, Papua-Jaungvineja, Zālamanu salas, Samoa, Tonga, Tuvalu.

Āzija

Bangladeša, Butāna, Bruneja, Honkonga, Indija, Indonēzija, Japāna, Makao, Malaizija, Maldivu salas, Nepāla, Austrumtimora, Pakistāna, Singapūra, Šrilanka, Taizeme.

Amerika

ASV Virdžīnu salas, Angila, Antigva un Barbuda, Bahamu salas, Bermuda, Barbadosa, Britu Virdžīnu salas, Dominikānas republika, Folklenda salas, Gajana, Granada, Jamaika, Kaimanu salas, Montserrata sala, Svētā Kristofera un Nevisa sala, Sentlūsija, Sentvinsenta un Grenadīnas, Surinama, Trinidāda un Tobāgo.

Āfrika

Botsvāna, Kenija, Lesoto, Malavi, Maurīcija, Mozambika, Namībija, Zambija, Seišelu salas, Dienvidāfrikas republika, Svazilenda, Tanzānija, Uganda, Zimbabve.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas Estravel Latvia
Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis // | Skatīt vairāk
no 121 EUR
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Augšdaugavas novadā. TAKA
Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.28910685sec.