Jānis Vanks: Alkohols, karstums un neizgulēšanās – svētku riski uz ceļiem

Līgo svētkos šogad būs piecas brīvas dienas pēc kārtas, arī pulcēšanās ierobežojumi kļuvuši brīvāki, tāpēc liela daļa cilvēku visticamāk svinēs lielākās vai mazākās kompānijās, izbraucot ārpus pilsētas. Lai svētkus neaizēnotu auto negadījumi un skarba statistika, svētku norise jāplāno tā, lai izvairītos no nepieciešamības sēsties pie stūres. Tāpat jāatceras, ka nogurums, negulēta nakts un karstums, ko šogad sola sinoptiķi, arī var radīt negadījumu risku, ne tikai alkohola lietošana, uzskata Drošas braukšanas skolas direktors Jānis Vanks.

Pandēmija pasliktina statistiku

Statistika, diemžēl, liecina, ka situācija ar alkohola lietošanu pie stūres neuzlabojas – “GO atbildīgas braukšanas indeksa” dati liecina, ka 25% autovadītāju ir sēdušies pie stūres reibumā līdz likumā atļautajai robežai, 8% ir vienu vairākas reizes braukuši reibumā, kas pārsniedz pieļaujamo slieksni, bet 1% - atzīst, ka dara to vairākas reizes gadā. Latvijā tā ir nopietna problēma, kas noved arī pie smagām avārijām. Turklāt pandēmijas laikā situācija nav uzlabojusies, neskatoties uz to, ka vairākus mēnešus satiksme uz ielām un ceļiem bija krietni mazāka.

Nepalikt vienaldzīgiem

Neraugoties uz to, ka šobrīd likums pieļauj nelielu alkohola daudzumu asinīs, es aicinātu autovadītājus atturēties no alkohola lietošanas, ja jāsēžas pie stūres. Plānosim svētkus tā, lai nebūtu vajadzības kaut kur braukt, neraugoties uz to, kāds alkohola daudzums lietots. Arī līdzcilvēkus aicinu nepalikt vienaldzīgiem un apzināties, ka negatīvā statistika un negadījumi uz ceļiem ir mūsu visu atbildība. Ja redzat kādu, kurš reibumā grasās sēsties pie stūres, noteikti iesaistieties ne tikai aizrādot, bet arī informējot atbildīgās iestādes, ja neizdodas pārgalvīgo braucēju apturēt. Kādam varētu šķist, ka šādi rīkojoties viņš jutīsies slikti, bet padomājiet, kādas būs sajūtas, kad notiks negadījums, ko varējāt novērst?!

Risku rada ne tikai autovadītāji

Šobrīd Latvijā valda liela iecietība pret autovadītājiem, kuri sēžas pie stūres reibumā, tomēr norobežošanās no šī jautājuma situāciju neuzlabos. Tā nav tikai katra autovadītāja darīšana, jo iereibis šoferis apdraud ne tikai sevi – ciest var arī nevainīgi cilvēki. Turklāt, tas attiecas ne tikai uz autovadītājiem, bet arī uz iereibušiem motociklu, motorolleru, velosipēdu u.c. transporta līdzekļu vadītājiem.

Igaunijas 0 promiļu piemērs

Noteiktā 0,5 vai 0,2 promiļu robeža, atkarībā no braukšanas pieredzes, patiesībā nav veiksmīgs risinājums, jo cilvēki ne vienmēr spēj objektīvi izvērtēt, kāds alkohola daudzums un stiprums atbilst šai robežai. Turklāt vienāds alkohola daudzums var ļoti dažādi ietekmēt katru cilvēki – tas atkarīgs no virknes citu faktoru. Lai uzlabotu situāciju uz ceļiem, Latvijai būtu jāseko Igaunijas piemēram, nosakot 0 promiļu slieksni. Diemžēl, bet “GO atbildīgas braukšanas indeksa” liecina, ka tolerancei šeit nav vietas.

Karstums tikpat bīstams kā alkohols

Līgo svētku bēdīgo statistiku rada ne tikai alkohola lietošana, bet arī nogurums un negulētās naktis. Ja visu nakti esam svinējuši un, sagaidot saullēktu, sēžamies pie stūres, risks ir tikpat liels kā lietojot alkoholu. Diemžēl, nav rīku, kas ļautu izmērīt noguruma un neizgulēšanās pakāpi. Tāpat nevajadzētu arī paļauties uz to, ka enerģijas dzēriens darīs brīnumus un palīdzēs uzveikt nogurumu. Vienlīdz bīstams var būt arī pārlieku liels karstums. Šajos svētkos tas var sasniegt pat +33 grādu svelmi. Arī pēc dienas, kas aizvadīta saulē, jāpārdomā, vai tiešām nepieciešams sēsties pie stūres.

Šī gada svētku statistika varētu būt vēl negatīvāka nekā iepriekš, jo pandēmijas ietekmē cilvēki cenšas izvairīties no sabiedriskā transporta izmantošanas, turklāt popularitāti strauji iemanto arī koplietošanas auto, kas nozīmē – pie stūres sēžas aizvien vairāk cilvēku, kuri ikdienā ar auto brauc reti.

Atbildīga svētku plānošana

Aicinu ikvienu būt atbildīgam – plānot svētkus bez sēšanās pie stūres un būt piesardzīgiem arī ar nogurumu, uzturēšanos saulē, medikamentu lietošanu, kas arī var samazināt mūsu koncentrēšanās un reaģēšanas spējas. Ja plānots svinēt kompānijā un noteikti būs jāmēro lielāks vai mazāks attālums ar auto, ieteicams jau iepriekš vienoties, kurš no kompānijas šos svētkus aizvadīs ar bezalkoholiskajiem dzērieniem un būs šoferītis. 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 31.03.2024 - 20.04.2024 Kandavā tikšanās ar "Nelūgtajiem viesiem"  Tukuma TIC
Sarunu vakars ar Leldi Kovaļovu un Andri Daugaviņu - Kandavas vīna namā 20.aprīlī. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::4.76618886sec.