Pētījums: 34% autovadītāju ir braukuši reibumā

34% autovadītāju vismaz reizi dzīvē ir braukuši reibumā – 25% norādīja, ka ievērojuši pieļaujamo 0,5 promiļu robežu, 8% norādīja, ka vismaz vienu vai dažas reizes ir pārsnieguši pieļaujamo robežu, bet 1% norādīja, ka šo robežu, sēžoties pie stūres, pārsniedz vairākas reizes gadā, liecina “GO atbildīgas braukšanas indeksa” dati.

Aptaujas dati liecina, ka sievietes daudz retāk sēžas pie stūres reibumā, piemēram, 31% vīriešu norādīja, ka ir braukuši reibumā līdz pieļaujamai 0,5 promiļu robežai, kamēr šādu atbildi sniedza vien 18% sieviešu. 12% vīriešu norādīja, ka vienu vai dažas reizes pārsnieguši pieļaujamo promiļu slieksni, kamēr sievietes – 3%.

“Neraugoties uz to, ka šobrīd likums pieļauj nelielu alkohola daudzumu asinīs, es aicinātu autovadītājus atturēties no alkohola lietošanas, ja jāsēžas pie stūres. Arī līdzcilvēkus aicinu nepalikt vienaldzīgiem un apzināties, ka negatīvā statistika un negadījumi uz ceļiem ir mūsu visu atbildība. Ja redzat kādu, kurš reibumā grasās sēsties pie stūres, noteikti iesaistieties ne tikai aizrādot, bet arī informējot atbildīgās iestādes, ja neizdodas pārgalvīgo braucēju apturēt. Kādam varētu šķist, ka šādi rīkojoties viņš jutīsies slikti, bet padomājiet, kādas būs sajūtas, kad notiks negadījums, ko varējāt novērst?!” iesaka Drošas braukšanas skolas direktors Jānis Vanks.

“18. septembris pasaulē tiek atzīmēts kā Atbildīga alus lietošanas diena (Global Beer Responsible Day), un tas ir labs iemesls, lai atgādinātu, ka gadījumos, kad jāsēžas pie stūres, labāk izvēlēties bezalkoholiskos dzērienus. Tāpat jāatceras, ka tā nav tikai katra autovadītāja darīšana, jo iereibis šoferis apdraud ne tikai sevi – ciest var arī nevainīgi cilvēki. Turklāt, tas attiecas ne tikai uz autovadītājiem, bet arī uz iereibušiem motociklu, motorolleru, velosipēdu u.c. transporta līdzekļu vadītājiem,” uzsver bezalkoholiskā alus “GO” zīmola vadītāja Ieva Anita Rieksta.

Analizējot rezultātus dažādās vecuma grupās, iespējams secināt, ka reibumā pie stūres biežāk sēžas vecāka gadu gājuma autovadītāji, piemēram, 60 līdz 74 gadu vecuma grupā 10% autovadītāju norādījuši, ka vienu vai dažas reizes pārsnieguši pieļaujamo promiļu slieksni (9% vecuma grupā no 50 līdz 59 gadiem, 3% vecuma grupā no 40 līdz 49 gadiem), bet 2% - ka pārsniedz to vairākas reizes gadā (3% vecuma grupā no 50 līdz 59 gadiem). 27% šajā vecumā grupā norādīja, ka ir braukuši reibumā, ievērojot pieļaujamo robežu. Šādu atbildi snieguši 23% vecuma grupā no 18 līdz 29 gadiem, 24% vecuma grupā no 30 līdz 39 gadiem).

“GO atbildīgas braukšanas indekss” ir bezalkoholiskā alus “GO” pētījums, kas tapis sadarbībā ar Drošas braukšanas skolu un pētījumu centru Norstat. Pētījumā, kas veikts maijā, piedalījās 1007 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.47105098sec.