Jānis Vanks: Uz ceļiem sācies gada bīstamākais laiks

Lielas temperatūras svārstības, tumsa no rītiem un vakaros, kad ir intensīvākā satiksme, nokritušās lapas, kas rada slīdēšanas riskus, un liela daļa autovadītāju, kuri vēl joprojām domā un brauc kā vasarā. Visi šie aspekti nozīmē, ka uz ceļiem sācies gada bīstamākais laiks, tāpēc šoferiem ir laiks pāriet uz “ziemas domāšanu”, būt uzmanīgākiem, papildus rūpēties par redzamību un mierīgāku braukšanas stilu, norāda Drošas braukšanas skolas direktors Jānis Vanks.

Nokritušās lapas var radīt slīdēšanu

Lai gan valstī noteikta mājsēde, no rītiem un vakaros joprojām ir ļoti intensīva satiksme. Īpaši laikā, kad no rīta vēl ir tumšs, vai vakarā, kad jau ir tumšs. Tas būtiski apgrūtina redzamību. Šobrīd, kamēr vēl nav uzsnidzis sniegs, arī cilvēki ir mazāk piesardzīgi. Turklāt, pirms ziemas sākšanās ir arī paaugstināta meža dzīvnieku aktivitāte. Lai gan autovadītāji, lielākoties, vēl domā un brauc tāpat kā vasarā, tas ir jāmaina. Paaugstinātu slīdēšanas risku šajā laikā var radīt gan nokritušās koku lapas, kas samirkstot kļūst par slidenu virsmu. Ārpus pilsētas var būt slidens, jo rit noslēdzošie lauku darbi un lauksaimniecības tehnika uz brauktuves var pārnest dubļus, izbirušus graudus u.tml.

Vasaras riepu gumija paliek cietāka

Tāpat jāņem vērā krasās temperatūras svārstības, piemēram, nakts laikā un no rīta var veidoties melnais ledus, bet dienas vidū temperatūra atkal var sasniegt pat +10 C. Ja automašīnai vēl nav ziemas riepu, jāatceras, ka aptuveni +5C temperatūrā vasaras riepu gumija paliek cietāka un saķere ar segumu vairāk nav tāda, kā nepieciešams. Savukārt, ja automašīnai jau ir ziemas riepas, vadītājam jāatceras, ka liels riepu protektora atlikums, nozīmē arī atšķirīgu auto vadāmību, piemēram, ilgāku bremzēšanas ceļu, aizturi stūres darbībai u.tml.

Pie stūres jāaizmirst par blakus lietām

Neatkarīgi no tā, vai automašīnai jau ir vai vēl nav ziemas riepas, šoferīšiem ir jāmaina braukšanas paradumi un jāpāriet uz ziemas domāšanu. “GO atbildīgas braukšanas indeksa” dati iezīmē būtisku problēmu – liela daļa autovadītāju pie stūres nodarbojas ar blakus lietām. 33% autovadītāju, braucot pie stūres, mēdz runāt pa telefonu, 27% - dzert kafiju, 20% - ēst, bet 5% - rakstīt ziņas telefonā. Savienojumā ar tumšu laiku un “neredzamiem” gājējiem bez atstarotājiem, sekas var būt ļoti smagas, tāpēc ikvienam autovadītājam jādomā par mierīgāku braukšanas stilu un jāizvairās no paralēlām lietām.

Vairāk laika sev un citiem satiksmes dalībniekiem

Ko nozīmē pāriet uz ziemas domāšanu braukšanā? Tas nozīmē dot vairāk laika gan sev, gan automašīnai, gan citiem satiksmes dalībniekiem. Vairāk laika automašīnai nozīmē ieturēt atbilstošu distanci, izvairīties no sasteigtas bremzēšanas u.tml. Vairāk laika citiem satiksmes dalībniekiem nozīmē savlaicīgu pagrieziena rādītāju un citas lietas, savukārt, vairāk dot vairāk laiku sev nozīmē rūpīgi plānot maršrutu, ierēķinot ne tikai braukšanas laiku, bet arī desmit, divdesmit minūtes, kas paiet, sagatavojoties braukšanai, piemēram, skrāpējot stiklus vai sasildot auto. Neierēķinot šo laiku, mēs nereti attopamies, ka kavējam, sākam steigties, izvēlamies neatbilstošu ātrumu un radam paaugstinātus riskus sev un citiem.

Caurspīdīgi un nesabojāti lukturi un stikli

Ļoti svarīgs aspekts ir arī auto sagatavošana braukšanai un maksimālas redzamības nodrošināšana – nepieciešams atbilstošs ziemas logu šķidrums un kvalitatīvas slotiņas. Jārēķinās, ka šajā gadalaikā priekšā braucošie auto var iemest vējstiklā dubļus un netīru lietus ūdeni. Ja auto salonā ātri aizsvīst logi, iespējams, vērts pārbaudīt salona gaisa filtrus, jo labai redzamībai jābūt arī caur sānu logiem. Noteikti jāpārbauda, vai priekšējais vējstikls nav pārāk bojāts un jāparūpējas, lai visi lukturi būtu darba kārtībā. Tā noteikti nav lieta, uz ko jāmēģina ietaupīt. Lukturu aizsargstikliem jābūt caurspīdīgiem – ja gaisma tiek slāpēta, lukturus var nopulēt, tie nav uzreiz jāmaina.

Neredzamie gājēji

Rudens periodā, pirms sniega uzsnigšanas, būtiskus riskus rada arī neredzamie gājēji, kas nelieto atstarotājus. Autovadītājus aicinu būt īpaši uzmanīgus un atcerēties, ka arī pie labi apgaismotām pārejām gājējs var iznirt no tumsas, parādoties ļoti pēkšņi. Pats gājējs domā, ka ir labi redzams, jo pāreja ir apgaismota, tāpēc šoferīšiem jābūt piesardzīgus arī tad, ja no attāluma uz pārejas nevienu neredzat. Tāpat ir vērts atcerēties, ka arī šajā gada laikā uz ceļiem joprojām ir arī motobraucēji un velosipēdisti.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.66518903sec.