Gandrīz piektā daļa autovadītāju uz vasaras riepām pāriet tikai maijā

Gandrīz piektā daļa jeb 18% autovadītāju ziemas riepas pret vasaras riepām maina tikai maijā, 63% to dara aprīlī, 1% - jūnijā vai vēlāk. 9% maina riepas tiklīdz tas ir oficiāli atļauts jeb 1. martā, bet vēl 10% nemaina un visu  gadu brauc ar ziemas riepām, liecina “Carlsberg 0.0 atbildīgas braukšanas indeksa” dati. Desmitā daļa autovadītāju, kuri nemaina riepas, ir tendence, kas bija vērojama arī pērn.

Salīdzinot ar 2021. gadu, ir būtiski samazinājies steidzīgo autovadītāju skaits jeb to, kuri maina riepas tiklīdz tas ir atļauts. Ja pērn riepas 1. martā mainīja 16% šoferu, tad šogad martā to darīja vien 9%. Šogad daudz vairāk autovadītāju riepas mainījuši aprīlī (63%), kas ir par 11% vairāk, nekā pērn. Jau otro gadu vērojama arī tendence, kad aptuveni piektā daļa šo darbu atliek un maiju vai pat jūniju. Autovadītāju paradumi reģionālajā griezumā liecina, ka jau otro gadu riepu maiņu visbiežāk atliek Vidzemes autovadītāji – pērn tie bija 17%, bet šogad jau 25%. Naskākie uz riepu mainīšanu, tiklīdz tas ir atļauts, ir Kurzemes autovadītāji – 17% atzīst, ka maina riepas jau 1. martā.

“Ziemas riepas no vasaras riepām atšķiras ar gumijas sastāvu un to, kā šī gumija reaģē uz temperatūras maiņu. Braucot ar ziemas riepām vasarā, var rasties papildus drošības riski – šīs riepas pastiprināti dilst, ir sliktāka saķere, attiecīgi arī nedrošāka braukšana, sliktāka vadāmība un ekstremālās situācijās arī nepietiekams bremzēšanas ceļš. Daudzi autovadītāji uzskata, ka, izvēloties vienas, vissezonas riepas visam gadam, izdosies ieekonomēt, taču jāņem vērā, ka daļā gadījumu pēc vasaras sezonas nākamajā ziemā riepas var būt nodilušas. Nemainot riepas Latvijas apstākļos, tās visticamāk kalpos daudz īsāku laiku, bet, iegādājoties divus komplektus – ziemas un vasaras – un mainot tos, iespējams braukt ilgāk. Svarīgi arī ņemt vērā, ka ar ziemas riepām vasarā netiek saprastas radžotās lietas, ar tām Latvijā vasarā braukt nedrīkst,” norāda Drošas braukšanas skolas (DBS) vadītājs Jānis Vanks.

Latvijas laikapstākļi bieži vien ir ļoti neparedzami pat vasarā un arī bez sniega vai lietus aukstā laikā būtiski pasliktinās riepu saķere ar ceļu. Arī vasarā var būt situācijas, kad termometra stabiņš nokrīt līdz +1,0 °C. Tas nozīmē, ka autovadītājam jādomā ne tikai par riepu maiņu un jāpārliecinās, ka tās nav nodilušas, bet arī jāizvēlas atbilstošs ātrums, lai spētu reaģēt.

“Runājot par piemērotāko laiku riepu maiņai, būtu jāvadās ne tikai pēc oficiālajiem datumiem, kad tas ir atļauts, bet arī pēc laikapstākļiem un riepu stāvokļa. Marta sākumā nereti vēl ir sniegs un sals, tāpēc likumīgo tiesību izmantošana nav ieteicama, bet, protams, gaidīt +28,0 °C jūlijā arī nevajadzētu,” piebilst Jānis Vanks.

“Carlsberg 0.0 atbildīgas braukšanas indekss” ir bezalkoholiskā alus “Carlsberg 0.0” pētījums, kas tapis sadarbībā ar Drošas braukšanas skolu un pētījumu centru Norstat. Pētījumā, kas veikts aprīlī, piedalījās 1000 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Pētījums veikts ar mērķi sekmēt atbildību braukšanu un izpratni par to, kas rada papildus riskus uz ceļiem, un kā tos novērst.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.23054314sec.