Viesošanās Alūksnē – ar vienu reizi nepietiks!

Marta Mackeviča, Travelnews.lv uzdevumā: Alūksne kā tūrisma galamērķis noteikti ir vieta, par kuru ir simtreiz dzirdēts, tomēr tā ir arī vieta, uz kuru noteikti ir vērts aizbraukt. Un ne vienu reizi vien! Alūksnes piedāvājums pilsētas viesiem ir tik plašs, ka, braucot uz nedēļas nogali, visu nebūs iespējams pagūt izbaudīt, tāpēc uzreiz jāplāno garākas brīvdienas. Latvijas augstākā pilsētā (jā, tā ir Alūksne) viennozīmīgi ir kā labs ēdiens, kas pasniegts ne pārāk lielā porcijā, pēc kuras esi gardi paēdis un vēlies vēl. Runājot par gastronomisko piedāvājumu pilsētā, jāsaka, ka Alūksne ir vieta, kur vienās brīvdienās var pieņemties svarā par vairākiem kilogramiem vai arī zaudēt vairākus kilogramus – viss atkarīgs, kādas aktivitātes no plašā piedāvājuma tiek izvēlētas. Travelnews redakcija šoreiz gāja kalorijām bagātāko ceļu, tāpēc noteikti brauksim vēl.

Bet, runājot nopietni, jāsaka, ka Alūksne pamielo ne tikai vēderu, bet arī prātu un sirdi. Ikviens pilsētas viesis tiek apčubināts gluži kā atbraucis ciemos pie vecmāmiņas, tomēr vienlaikus tas notiek tik kvalitatīvā līmenī, it kā vecmāmiņa būtu tūrisma un viesmīlības eksperts.

Ziemeru muižas šarms

Savu ceļojumā Travelnews redakcija gan iesāka Alūksnes novadā, apmeklējot radošo un māksliniecisko Ziemeru muižu. Ja no ārpus muiža gluži neaizrauj elpu, tad, kāpjot pāri nama slieksnim, muižas saimnieces, režisores Ditas Baļčus vadībā ikviens viesis nonāks, ja ne gluži simtiem gadus senā pagātnē, tad krāšņā lugā par baroniem un baronesēm pavisam noteikti. Pieņemu, ka muiža kā apskates objekts vairāk patiks daiļā dzimuma pārstāvēm, jo ekskursija sākas ar pārģērbšanos, izvēloties gan krāšņas aizgājušo gadsimtu kleitas, gan cepures, parūkas un citus aksesuārus. Pielaikojot tērpus, baudot saimnieces stāstījumu, klausoties mūziku un nogaršojot īpašo muižas desertu, laiks paskries nemanot, tāpēc ik pa laikam jāiemet acis pulkstenī, jo, kā jau minēju, Alūksnē ir daudz ko redzēt.

Pilis un muižas

Ar piļu un muižu apskati šoreiz neaizrāvāmies, lai gan kopumā Alūksnes pilsētā un novadā ir tieši desmit pilis un muižas, ieskaitot pilsdrupas. Tieši pilsdrupās, kas atrodas Alūksnes ezera lielākajā salā – Pilssalā, noteikti ir vērts paviesoties. Pilsdrupās izvietota arī plaša estrāde, tāpēc, mazinoties pulcēšanās ierobežojumiem, Alūksnes apceļošanu noteikti vērts apvienot ar kādu labu koncertu.

Alūksnes ezera vilinājums

Pilssalā gan ir dažādi laika pavadīšanas veidi arī šobrīd, kad koncerti vēl nenotiek. Aktīvākās atpūtas cienītāji var spēlēt volejbolu vai futbolu labiekārtotajos laukumos, izbraukt pa Alūksnes ezeru ar SUP dēli, katamarānu, kanoe laiviņu vai pat zorbu (milzu piepūšamo bumbu, kurā cilvēku neizprotamā veidā dabū iekšā un viņš vēl neizprotamākā veidā cenšas tajā pārvietoties pa ūdens virsmu). Tie, kurus neaizrauj minētās aktivitātes, var baudīt braucienus ar kuģīti “Marienburg” vai plostu “Kaija”. Travelnews redakcija šoreiz izvēlējās kuģīti un brauciena, kas ilgst aptuveni 40 minūtes, laikā dzirdējām arī interesantu stāstījumu par visām ievērojamākajām vietām, kuras pavērās skatam no ezera. Brauciena noslēgumā tika sagādāts jautrs pārsteigums, bet par to šoreiz nerakstīsim, lai pārsteigums saglabājas arī jums. Vienīgais, ar ko jārēķinās, apmeklējot Pilssalu vai atpūšoties pie Alūksnes ezera, ir odi, bet arī tie šeit ir ļoti viesmīlīgi – nelaiž garām nevienu pilsētas viesi.

Gardas maltītes ikvienai gaumei

Ļoti viesmīlīgs ir arī personāls restorānos un viesnīcās. Travelnews redakcija baudīja vakariņas viesnīcā “Jolanta”, brokastis viesnīcā “Bahnhofs hotel”, bet nākamās dienas pusdienas – kafejnīcā “Sala”, kas pārsteidza ne tikai ar gardo maltīti, bet neparasto arhitektūru un dizainu. Neraugoties uz to, kāda ir jūsu gastronomiskā gaume, domāju, ka vēl neviens cilvēks nav aizbraucis no Alūksnes izsalcis. Tieši pretēji – mūsu gadījumā no Alūksnes aizbraucām ar domu, ka tā pieēsties nedrīkst, tomēr grūti pretoties, ja piedāvājums ir tik plašs un maltītes - garšīgas. Noteikti vērts atzīmēt, ka Alūksnē iespējams baudīt ne tikai klasiskos ēdienus – sākot no Cēzera salātiem līdz burgeriem un laša steikiem, bet arī vairākus vietējos, novadā iecienītos ēdienus, piemēram, buljonu ar profitroļiem, kas ir tradicionāls Ziemeļvidzemes godu ēdiens.

Obligāts apskates objekts – bānītis

Vēl kāda tradicionāla un neiztrūkstoša Alūksnes sastāvdaļa, kas noteikti jāizbauda, ir šaursliežu dzelzceļa līnija jeb bānītis. Pirms doties uz Alūksni, ieteicams izpētīt bānīša kustības sarakstu, lai veiksmīgāk saplānotu brīvdienas. Brauciens ar bānīti nebūs pilnīgs, ja pirms tam vai pēc tam neapmeklēsiet Alūksnes Bānīša staciju, kurā ir multimediālā ekspozīcija. Ja kādreiz dzirdot vārdus “muzejs” un “dzelzceļš”, man neraisījās sajūsmas pilnas ekspektācijas, tad Alūksne noteikti ir viesusi izmaiņas. Muzejā apvienotas dažādas tehnoloģijas – audiovizuāli risinājumi, virtuālā realitāte u.c. elementi, kas aizraujošā veidā ļauj uzzināt vairāk ne tikai par maršrutu Gulbene – Alūksne, bet arī par vilcieniem un to darbību.

Braucamrīki visai ģimenei

Ja sirdij tuvāka tomēr ir pārvietošanās pa sauszemi, neizmantojot sliežu ceļus, Alūksnē darbojas ar “Veloosta”, kas piedāvā iespēju iznomāt dažādus motorizētus un kājminamus braucamrīkus tuvākiem un tālākiem izbraucieniem pa pilsētu. Mēs šoreiz mēģinājām ģimenes velosipēdu un pēc stundu ilgas pedāļu mīšanas secinājām, ka nākamreiz izvelēsimies kādu motorizētu braucamrīku.

Ekskursija ar kuģīti vai vilcieniņu

Un, ja pēc kuģīša, bānīša un velosipēda ir vēlme izbraukt ar vēl kaut ko interesantu, Alūksnē kursē arī ekskursiju vilcieniņš “Severīns”, kas izvadā pilsētas viesus pa dažādām ieliņām, ļaujot ērti aplūkot virkni apskates objektu. Līdzīgi kā kuģītī “Marienburg”, arī vilcieniņā brauciena laikā var klausīties interesantu stāstījumu. Vislabāk, ja brīvdienās izvēlēsieties abus braucienus – tas ļaus iepazīt pilsētu gan no ezera puses, gan no “iekšpuses”.

Neraugoties uz to, ka Travelnews redakcija Alūksnē aizvadīja ļoti aktīvas un piesātinātas brīvdienas, nepaguvām izbaudīt pat pusi no visa, ko piedāvā pilsēta. Aktivitāšu un apskates objektu loks ir ārkārtīgi plašs, turklāt pārdomāts, tāpēc uz Alūksni droši var doties ar visu ģimeni. Sev tīkamas lietas atradīs gan paši mazākie ģimenes locekļi, gan pieaugušie, seniori un pārīši, jo Alūksnei ir arī romantiskā puse – SPA, naksnīgās pilsētas neskaitāmie gaismas objekti un krāsainās strūklakas un daudz kas cits. Par Alūksni varētu rakstīt gari un plaši, bet šo vietu labāk redzēt savām acīm, nevis tikai lasīt. Un vairākkārt, jo par viesošajos Alūksnē droši var teikt – ar vienu reizi nepietiks!


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Klasiskās indiešu dejas koncerts Valmieras TIC
6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā. | Skatīt vairāk
10 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀  Latvia Tours
Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze. | Skatīt vairāk
no 539.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.14392209sec.