Muzikālā teiksma «MARIENBURGAS ASTOTAIS BRĀLIS»

Alūksnes viduslaiku pils atjaunotā Dienvidu torņa ekspozīcijas – muzikālās teiksmas “MARIENBURGAS ASTOTAIS BRĀLIS” pamatā ir vēstures stāsts, kura iedarbība sakņojas mūzikā un dziedājumā. Stāsts vēstī par Marienburgas pils brāļiem - torņiem, kuri muzikālajā teiksmā pārtop reālās, cauri gadsimtiem dzīvojošās būtnēs, tēlos, ar kuru palīdzību spējam tvert cilvēces universālās kaislības, izjūtas un vērtības.

Dienvidu tornis kā vēstures laikmetu liecinieks ar jauno ekspozīciju “MARIENBURGAS ASTOTAIS BRĀLIS” ir jaunākais un unikālākais tūrisma objekts Alūksnē. Jaunais pakalpojums veicinās tūristu un vēstures mīļotāju interesi par Alūksnes viduslaiku pili. Oriģināla dizaina ekspozīcija inovatīvā veidā izstāsta pils vēsturi, aizvedot apmeklētājus ceļojumā laikā torņa trīs stāvos.

Ar inovatīvu pieeju mūsdienu digitalizācijas laikmetā izveidots aktuāls un apmeklētājiem saistošs piedāvājums. Iedarbojoties uz vairākiem maņu orgāniem vienlaikus, tiek radīts spēcīgs emocionāls pārdzīvojums, kas ļauj vēl ilgi pēc objekta apmeklējuma gremdēties pieredzētajā un ilgoties pēc līdzīga baudījuma.

Inovatīvā tūrisma produkta radīšanā iesaistīti nozares profesionāļi. Ekspozīcijas dizaina koncepcijas autori ir dizaina birojs H2E, kulminācijas oriģinālskaņdarbu un mūzikas audio koncepciju radījis Artūrs Maskats un Sigvards Kļava. Dramaturgs Lauris Gundars izstrādājis ekspozīcijas libretu un tekstus.  

Muzikālās teiksmas atskaņošanas laiks ir 40 minūtes un šajā laikā apmeklētājs ar skaņu un dziedājumu tiek virzīts no pirmā līdz trešajam torņa stāvam. Ekspozīciju Dienvidu tornī var piedzīvot katru nedēļas dienu, izņemot pirmdienas un otrdienas. Ekspozīcijas seansu laiki: pulksten 11.00, 11.40, 12.20, 13.00, 13.40, 14.20, 15.00, 15.40, 16.20, 17.00.

Ekspozīcijas dizaina stratēģijas un satura koncepcijas autori – Ingūna Elere, Lauris Gundars, Holgers Elers, Sigvards Kļava, projekta vadītāja Dagnija Andersone.

Ekspozīcijas dizaina koncepcija, dizains un realizācija - dizaina birojs H2E (Ingūna Elere, Holgers Elers, Ģirts Arājs, Ieva Timoško, Verners Timoško, projekta vadītāja Dagnija Andersone)

Teiksmas teksts – Lauris Gundars

Komponisti – Artūrs Maskats, Mārtiņš Brauns, dziesmas vārdi – Ojārs Vācietis

Gaismas – “Kompānija NA”, Normunds Bļašāns

Apskaņošana – “Audiosonic”, Andris Ūze

Skaņas dizains, realizācija – “Sig.Ma Studio”, Sigvards Kļava, Agnese Streļča

Ierakstīts Mārtiņa Brauna studijā, “Sig.Ma Studio”, Rīgas Skaņu ierakstu studijā un studijā “Green River Music”

Izpildītāji: Marija – Agnese Pauniņa, Astotais brālis – Jānis Strazdiņš, brāļi (solisti) - Pēteris Vaickovskis, Kārlis Rūtentāls, Rūdolfs Bērtiņš, Latvijas Radio kora mākslinieki, stāstnieks – Lauris Gundars, gides – Anna Putniņa un Elīna Bojarkina

Mārtiņš Brauns, Rihards Plešanovs, Sigvards Kļava – taustiņinstrumenti, Ilona Meija – flauta, Rihards Zaļupe – sitaminstrumenti, Valters Pūce – čello, Sandis Šteinbergs - vijole

Alūksnes (Marienburgas) viduslaiku pils Dienvidu tornis

Atjaunots ar Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” prioritārā virziena “Vides aizsardzības resursu izmantošanas efektivitāte” 5.5.1. specifiskā atbalsta mērķa “Saglabāt, aizsargāt un attīstīt nozīmīgu kultūras un dabas mantojumu, kā arī ar to saistītos pakalpojumus” projektā “Gaismas ceļš caur gadsimtiem”.

Alūksnes viduslaiku pils ir valsts nozīmes arheoloģiskais un arhitektūras piemineklis. Pils būvniecība sākta 1342. gada 25. martā, Marijas pasludināšanas dienā, un tā nosaukta par Marienburgu. Lielā Ziemeļu kara laikā pils uzspridzināta.

Dienvidu tornis ir vienīgais no pils astoņiem torņiem, kas līdz mūsdienām saglabājies būtiskā vēsturiskā apjomā. Projektā veikta torņa pārbūve, konservējot tā esošās oriģinālās akmens mūra ārsienas. Torņa zudusī daļa līdz dzegas augstumam papildināta ar koka karkasu, kas no ārpuses apšūts ar vertikāliem dēļiem. Tornim izbūvēts konusveida jumts koka konstrukcijā un segts ar sarkaniem klostera tipa kārniņiem. Atjaunotā torņa trīs stāvos izveidota mūsdienīga ekspozīcija, kas apmeklētājus iepazīstina ar pils vēsturi.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
20.aprīlī 12 - 17 ikviens aicināts uz aktīvās tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu Dzīvesziņas un arodu sētā. | Skatīt vairāk
Latvija
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.55622196sec.