Aicina doties velo braucienā pa Lubānas mitrāju

Gaidām ikvienu aktīvās atpūtas mīli, piedalīties vasaras sākuma braucienā pa Lubāna mitrāju. Velo brauciena starts plkst. 10.00. Plānotais brauciena kopgarums aptuveni 17 km.

Maršruts ved pa Lubāna līdzenumu, kas ļauj iepazīt un izbaudīt Lubāna līdzenuma plašumus, iepazīt Lubāna ezeru, aplūkot dabas mainīgās ainavas. Pārsvarā ir zemes ceļš, kas ved gar Zvidzes kanālu (daļa no Lubāna ezera hidrotehniskās sistēmas), caur Zvidzienas ciemam, kur atrodas Zvidzes akmens laikmeta apmetne. Lai gan mūsdienās vairs dabā grūti atrast liecības no kādreizējās apdzīvotās apmetnes, tomēr apmetne ir nozīmīgs arheoloģijas piemineklis.  

* Akmens laikmetā Lubāna līdzenums bija viens no visblīvāk apdzīvotajiem mikroreģioniem Latvijā, kā arī neeolītiskajā Eiropā, sniedz ieskatu par apdzīvotības ilgtermiņa ciklu 10 000 gadu garumā. Tagad Lubāna mitrāja kartē redzamas 27 akmens laikmeta apmetņu vietas. Arheoloģiskajos izrakumos Osas, Ičas, Piestiņas Zvidzes un Aboras u.c. apmetnēs atrastas vēlā mezolīta, agrā un vidējā neolīta (9000. - 2300. gadu p.m.ē.) perioda senlietas. Atradumi liecina par šo apmetņu iedzīvotāju piederību Narvas kultūrai, vēlāk Ķemmes-bedrīšu kultūrai.

* Lubāna līdzenums atrodas Daugavas pietekas Aiviekstes ūdens sateces baseinā, Lubāna ezera apkārtnē. Līdzenuma virsa atrodas zemāk par apkārtni un tās augstums sasniedz 92 - 96 m, bet ziemeļdaļā, gar Pededzi, tas pieaug līdz 102 m virs jūras līmeņa. Lai auglīgo, bet plūdu dēļ grūti izmantojamo Lubāna līdzenumu pārvērstu cilvēkam noderīgās lauksaimniecības zemēs, mūsu gadsimtā sākās lieli pārveidošanas darbi. Kopš darbu pabeigšanas 80. gadu vidū, ezers ir iedambēts un pārvērsts par regulējamu ūdenskrātuvi, Aiviekste - padziļināta un paplašināta, bet klāni - daļēji nosusināti. Daudzie purvi un Lubāna ezers palēnina pavasara ūdeņu noteci, tāpēc ūdenslīmeņa maksimums šajā rajonā ilgst no aprīļa līdz jūlija beigām.

Pulcējamies plkst. 09.30 pie Lubāna mitrāja informācijas centra (Aiviekstes hidromezgls, Ošupes pag., Madonas nov.), (X: 677420, Y: 6300733; Lat: 56.8165477, Lon: 26.9068168).

Velo braucienā aicināts ikviens, īpaši ģimenes ar bērniem, tomēr paturam prātā, ka maršruta garums ir ~ 17 km. Braukšanas temps būs mierīgs un nesteidzīgs, tomēr apsveriet spēkus, enerģiju un izturību. Īpaši padomājam par ūdens rezervēm. Kā arī sekojam līdzi laikapstākļiem un parūpējamies par piemērotu apģērbu kā siltam un saulainam laikam, tā arī lietum.

* Pēc brauciena visi laipni aicināti uzkavēties pie  Lubāna mitrāja informācijas centra piknika galdiem, kur pēc brauciena baudīsim zupu. * Ja nav savs velosipēds, bet vēlies doties braucienā, nebēdā. Ir pieejama velo noma, ko ir iespēja iznomāt. Velobraucienam nepieciešama iepriekšējā pieteikšanās, var zvanīt pa tel.: 29234956 (Agnese Kruste) vai rakstīt e-pastu uz lubanamitrajs@gmail.com. Dalībnieku skaits ierobežots.

* Velo brauciena dalības maksa 2 EUR, kas tiks ieguldīti gardajā zupā.

Pasākumu organizē Lubāna mitrāja informācijas centrs, 29234956 (Agnese Kruste).

Apciemojot Lubāna ezeru, iesakām aplūkot Lubāna ezera apkārtnes tūrisma karti, ko veidojušas visas Lubāna ezeram pieguļošās pašvaldības. Kartē var atrasts naktsmītnes, ēdināšanas pakalpojumus un apskates objektus:

https://site-371136.mozfiles.com/files/371136/WEB_Lubans_ezera_noslepumi_LAT_2021.pdf

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 26.04.2024 Kāzu ceremoniju vietas Skrīveros Aizkraukles novada TIC
Ieskaties un uzzini par četrām skaistām, mazliet neparastām laulību ceremoniju vietām Skrīveros. Neviens viesis nepaliks vienaldzīgs un kāzu foto būs | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 26.04.2024 UFO stāstīs jokus Tukumā Tukuma TIC
Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu! | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.08379316sec.