Madonas novadā norisināsies lielākās ziemas orientēšanās sacensības pasaulē

Mēneša izskaņā, no 30. janvāra līdz 5. februārim, Latvijā norisināsies sezonas lielākais ziemas orientēšanās pasākums pasaulē, vienlaikus norisinoties Eiropas čempionātam, Pasaules kausa posmam, Pasaules junioru čempionātam un Eiropas junioru čempionātam. Pašlaik dalību apstiprinājušas 16 valstu komandas, kur lielākā pārstāvniecība tradicionāli ir Skandināvijas valstīm – Zviedrija pieteikusi 45 cilvēku komandu, savukārt Somija – 40. Latvija plāno startēt gan EČ/Pasaules kausā, gan Pasaules junioru un Eiropas jauniešu čempionātos, tāpēc sagaidāms, ka Latviju sacensībās pārstāvēs vairāk nekā 20 sportisti.

Sacensības sekojošajās distancēs sporta trasē “Smeceres sils” norisināsies piecas dienas –

sprintā (2,5-4km atkarībā no vecuma grupas), vidējā distancē (6-10km), garajā distancē ar masu startu (15-25km). Garajā distancē uz starta līnijas vīriešu grupā vienlaicīgi stāsies aptuveni 60 sportisti. Sestdien un svētdien pēc čempionātu sacensībām stafetēs, trasē būs iespēja doties arī atklāto sacensību dalībniekiem. Jāatzīmē, ka kontrolpunktu skaits dažādās distancēs atšķiras - sprintā tas ir ap 13-15, garajās distancēs var sasniegt pat 35. Tāpat dažāda ir arī starta kārtība – sprintā  sportisti trasē dosies ar vienas minūtes intervālu, vidējā ar 2 minūšu, garajā distancē ar masu startu.

Dalību sacensībās līdz šim apstiprinājušas komandas no tādām valstīm kā Čehija, Šveice, Somija, Ukraina, Bulgārija, Japāna, Lietuva, Igaunija, Skandināvijas valstis, Austrija, Kazahstāna, Rumānija, kā arī ASV. Vairāki Latvijas orientieristi līdzšinējās sezonās starptautiskās sacensībās uzrādījuši augstvērtīgus sasniegumus, tāpēc ir liela iespēja arī Madonā mēneša beigās notiekošajās sacensībās tiekties uz goda pjedestāla augstākajiem pakāpieniem.

Gustavs Staņa 2022. gadā Pasaules junioru čempionātā izcīnīja 3. vietu, bet Eiropas jauniešu čempionāta stafetē 2021 – sudraba godalgu. Viņš stāsta: “Jāatzīst, ka šoziem gatavošanās process varēja būt labāks, jo vasaras sezona izvērtās garāka nekā plānots, līdz ar ko, nācās ieturēt atslodzes periodu jau laikā, kad bija jāuzsāk gatavošanās ziemas sezonai. Raugoties uz janvāra beigās gaidāmajām sacensībām, vienlīdz gatavojos visām distancēm, bet kā viena no prioritātēm noteikti ir stafete, kur mūsu komanda var cīnīties par augstvērtīgu rezultātu. Smeceres sila trašu tīkls ir interesants, bet no sportistu perspektīvas, gana sarežģīts, tāpēc domāju, ka Latvijas sportistiem varētu būt zināmas priekšrocības, bet tajā pašā laikā, esmu pārliecināts, ka tik sīvā konkurencē, uzvarēs labākais.”

Sacensību direktors un Sporta un atpūtas bāzes "Smeceres sils" vadītājs, Gunārs Ikaunieks stāsta: "Gadu mija nāca ar atkusni un gada pirmajās dienās sniega daudzums, kas ievērojamā daudzumā bija sasnidzis kopš novembra beigām, saruka. Ziemas orientēšanās sportam sniega daudzums ir ļoti būtisks, jo trašu tīkls, kas varētu sasniegt pat 100 kilometrus, stiepjas tālu aiz stadiona robežām, tāpēc tur nav iespējams saražot mākslīgo sniegu. Priecē, ka šobrīd aukstums sāk pieņemties spēkā, un turpmākā prognoze ir labāka, tāpat arī sporta bāzes apkārtnes mežos sniega daudzums vēl ir pietiekams. Gatavošanās darbi noris pilnā sparā – Smeceres silā tiek iekārtots sacensību centrs, būvēta un izvietota sacensībām nepieciešamā papildu infrastruktūra, tiek iebrauktas slēpošanai nepieciešamās trases desmitiem kilometru garumā, lai jau janvāra izskaņā uzņemtu vairāk nekā 500 sportistu un pavadošā personāla.”

Līdz šim Latvijā 2013. gadā ziemas orientēšanās sportā ziemas orientēšanās sportā norisinājies Eiropas čempionāts, bet 2006. gadā – Pasaules kauss. Ziemas orientēšanās ir izturības ziemas sporta veids, kas apvieno divus sporta veidus: orientēšanos un distanču slēpošanu. Sportisti sacensību ietvaros izmanto karti, lai pārvietotos blīvā slēpošanas trašu tīklā un apmeklētu kontrolpunktus pareizajā secībā. Maršruta izvēli veic, pamatojoties uz slēpošanas trašu kvalitāti, reljefu un attālumu. To visu var nolasīt no kartes. Tas nozīmē, ka sportistiem jābūt augstai fiziskajai sagatavotībai, vienlaikus jāspēj izprast karte un jāizvēlas labākie ceļu varianti.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Latvija
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46189213sec.