AKCIJAS & SVĒTKI | Diena vēsturē | Lieldienas

Ieteikumi, kā Lieldienās olas padarīt īpaši krāsainas (video)

Krāsotas olas ir viens no Lieldienu populārākajiem simboliem. Tās pasniedz ne vien uz svētku galda, bet dāvina arī dodoties ciemos svētku laikā. Pastāv vairākas versijas par to, kā radusies Lieldienu tradīcija dāvināt un krāsot olas. Leģenda vēsta, ka Lieldienās Marija Magdalēna uzdāvinājusi Romas Imperatoram Tiberiusam olu, kas bija nokrāsota sarkanā – asiņu krāsā, kuras Kristus izlēja, kad bija piekalts pie krusta. Uz olas bija rakstīts "K.A." jeb "Kristus Augšāmcēlies!"

Olu krāsošana:

Olu krāsošanai vislabāk izmantot sīpolu mizas, par kurām jāparūpējas iepriekš. Atkarībā no krāsas, kādā ir sīpolu mizas, olu krāsa sanāk no gaiši zeltainas līdz tumši brūnai. Ja vēlaties, lai krāsa būtu daudz intensīvāka, jāņem pēc iespējas vairāk sīpolu mizas un tās jāvāra apmēram pusstundu. Tikai pēc tam katlā jāliek olas un jāvāra vēl 10 minūtes. No sarkano sīpolu mizām olas sanāk gandrīz lillā. Vēl olas var krāsot ar bērzu lapām vai pārtikas krāsvielām.

Lai olas vārīšanas laikā nepārplīstu, tās apmēram stundu jāpatur siltumā vai istabas temperatūrā, savukārt vārīšanas laikā ūdenim var pievienot ēdamkaroti sāls.

Daudzviet olas krāso ar dažādiem "punktiņu rakstiem". Šim nolūkam mitras olas jāapviļā sausos rīsos, griķos, zirņos vai makaronos, jāietin marlē vai pat sieviešu zeķbiksēs (galus stingri jāsasien ar diegu, lai materiāli pieliptu olai) un jāvāra sīpolu mizās parastā veidā.

Lai krāsotas olas spīdētu, tās jānosusina un jāierīvē ar augu vai olīvu eļļu. Vēl var pirms krāsošanas olas var aptīt ar krāsainiem diegiem, tad sanāks interesanti raksti.

Lai ātri nokrāsotu olas, vāriet tās 10 minūtes kopā ar kādu dārzeni: spināti (zaļa krāsa) vai bietes (spilgti sarkana krāsa). Lai iegūtu marmora efektu, olas jāietin ar sīpolu mizā un pa virsu jāuzsien kādu kokvilnas materiālu.

Dabīgās olu krāsvielas

Violeta - Pievieno karstam ūdenim vijolītes uz ļauj ievilkties visu nakti. Ja Jūs ūdenim pievienosiet klāt nedaudz citronu sulas, iegūsiet lavandas krāsu.

Zila - Divas sarkano kāpostu galviņas sīki sakapā, ieber katlā, pievienot klāt 500 ml ūdens un 6 ēdamkarotes galda etiķa. Ļaut ievilkties visu nakti, lai iegūtu piesātinātu zilu toni.

Zaļa - Pievieno maisījumu, kas paredzēts violetas krāsas iegūšanai, 1 tējkaroti sodas vai arī novāra olas kopā ar spinātiem.

Lavanda - Olas jātur vīnogu sulā.

Pasteļtoņi - Lai iegūtu maigi rozā un gaiši zilus toņus, olu čaumalas jāierīvē ar saujiņu mellenēm vai dzērvenēm.

Brūni sarkana - 4 krūzes sarkano sīpolu mizas. Vāra olas 30 minūtes līdz 1 stundu. Atkarībā no turēšanas ilguma, olas sanāks no spilgti sarkanas līdz tumši sarkanai krāsai.

Zeltīta - Pievieno karstam ūdenim 2-3 ēdamkarotes kurkuma garšvielas, uzvāra, lai krāsa sanāk intensīvāka.

Rozā - Iemērc vārītas olas dzērveņu vai biešu sulā.

Vēl viens veids, kā oriģināli nokrāsot olas, ir ietīt dažādās zīda drānās vai vecās zīda kaklasaitēs. Video dalās ar pamācību, kā jūsu Lieldienu olas padarīt īpaši oriģinālas.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā Tukuma TIC
Tradicionālo svētku svinības jau atkal Tukuma pilsētā! Lieldienu izdarības, radošās darbnīcas, spēles, rotaļas, trušu māja un kazlēni, muzikālā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.35828114sec.