Džūkstes Pasaku muzeja dārzā Tukumā turpinās ainavas rekonstrukcijas darbi

Tukuma muzejs turpina darbus pie Džūkstes Pasaku muzeja dārza veidošanas, izmantojot Tukuma novada pašvaldības programmas "Tukuma novads ceļā uz Latvijas simtgadi" piešķirto finansējumu. Tā ietvaros šogad paredzēti gan ainavas kopšanas darbi, gan jaunu stādījumu veidošana, atbilstoši muzeja dārza ainavas rekonstrukcijas plānam.

Koku izzāģēšanas darbi notiks saskaņā ar Džūkstes Pasaku muzeja dārza ainavas rekonstrukcijas plānu, ko izstrādājusi ainavu arhitekte Dace Lukševica. Tas veidots tā, lai esošie un projektētie objekti labāk iekļautos apkārtējā vidē, uzlabotu to estētiku un funkcionalitāti, kā arī būtu vieglāk teritoriju uzturēt ikdienā.

Izvērtējot Pasaku muzeja dārza ainavu, konstatēts, ka vairāki pašizsējas koki, galvenokārt kļavas, ainaviski neiederas vēsturiskajā muzeja dārza ainavā. Vairākas kļavas ieaugušas ozolu vainagos, apdraudot šos valsts aizsargājamos dižozolus un bojājot to varenos vainagus. Tāpat apdraudējumu nākotnē var radīt nokaltušie koki un vienas elektrolīnijas vados ieaugušas kļavas vainags.

Lai realizētu Džūkstes Pasaku muzeja dārza ainavas rekonstrukcijas plānu, Tukuma muzejs ir saņēmis pašizsējas koku ciršanas atļauju no Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes un Tukuma novada pašvaldības Vides komisijas. Plānots nozāģēt 8 pašizsējas rezultātā ieaugušos, daļēji bojātos un kalstošos kokus muzeja dārzā - 6 kļavas, vienu egli un vienu vecajā ābeļdārzā ieaugušo ozolu. Zāģēšanu veiks Artūrs Skrobiks, kam ir pieredze meža darbu veikšanā.

Lancenieku skolas ēka, kur atrodas Džūkstes Pasaku muzejs, ir valsts nozīmes vēstures piemineklis – "A. Lerha-Puškaiša dzīves vieta" (valsts aizsardzības Nr. 9123). Diženais novadnieks, skolotājs, folklorists, publicists, rakstnieks un sabiedriskais darbinieks Anss Lerhis-Puškaitis bijis arī talantīgs dārzkopis. Viņš ne tikai pats ierīkojis Lancenieku skolas dārzu, bet arī projektējis un izveidojis parku pie Džūkstes biedrību nama un rosināja stādīt augļu kokus katrā viensētā. Pie Lancenieku skolas nama joprojām saglabājies vecais augļu dārzs. Gar tā vienu malu aug Pasaku tēva stādītās liepas, gar otru – ozoli, kas sasnieguši dižozolu apmērus. Veicot ainavas rekonstrukcijas darbus, iecerēts atbrīvot dzīves telpu dižozoliem, atjaunot augļu dārzu, papildinot to ar vecajām ābeļu šķirnēm. Iecerēts arī veidot dekoratīvo krūmu stādījumus, ierīkot jaunu rotaļu laukumu bērniem un skaistus stūrīšus atpūtai, iezīmējot arī Pasaku tēva īpašās lapenes vietu, ko savulaik ieskāva krūmu stādījumi.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Latvija
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
5 EUR
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.47244096sec.