Pasaku svētki Džūkstes Pasaku muzejā

2021. gada 28. augustā no pulksten 10:00 līdz 17.00 Džūkstes Pasaku muzejā (Džūkstes pagasts, Lanciņu skola, Tukuma novads) notiks tradicionālie Pasaku svētki “Saredzi! Sadzirdi! Sajūti! Sagaršo!”, kas tiek atzīmēti par godu Ansam Lerhim – Puškaitim (1859-1903), kas tautā  zināms kā latviešu rakstnieks, folklorists, skolotājs, dārznieks, sabiedriskais darbinieks un arī pētnieks.  Pasaku svētki ir diena, ko aizraujoši un izzinoši pavadīt ģimenes lokā, pirms jaunā mācību gada sākuma. Šajā dienā iespēja Džūkstes Pasaku muzeja dārzā, brīvdabas ekspozīcijā “Pa Pasaku tēva pēdām”, piedalīties orientēšanās spēlē, kurā iekļauti vairāk kā 20 pieturas punkti. Par pamatu ņemta Ansa Lerha-Puškaiša vēstītājfolklora, jo teikas un pasakas viņš izmantoja savā darbā, lai attīstītu bērnu iztēli un domāšanu, veidotu latvisko vērtību sistēmu. Spēlē jāspēj saskatīt Puškaiša laika liecības dārzkopībā, rakstniecībā, kā arī dabas daudzveidībā, vienlaikus smeļoties spēku un iedvesmu aktivitāšu vietās. Orientēšanās spēles karti varēs saņemt Džūkstes Pasaku muzeja kasē, iegādājoties muzeja biļeti. Spēlei ir nepieciešams mobilais telefons, rakstāmpiederums, laika apstākļiem atbilstošs apģērbs.  

Brīvdabas ekspozīcija “Pa Pasaku tēva pēdām” ir veltīta folkloristam Ansam Lerhim-Puškaitim (1859.-1903), viņa atstātajam mantojumam – kultūrvēsturiskajam un kultūrvides un latvisko vērtību izpratnei, ko caurvij folklorista dzīvesstāsts un viņa devums folklorā. Ekspozīcijā akcentētas ēkas, kas  ir valsts nozīmes vēstures piemineklis un dārzs, kuru 1883. gadā izveidojis un kopis Anss  Lerhis-Puškaitis, kas ir savdabīgs  augu daudzveidībā.

Pasaku dārza labiekārtošana  un Brīvdabas ekspozīcija ir tapusi ar Tukuma novada Domes atbalstu 100. gades programmas “Tukuma novads ceļā uz Latvijas valsts simtgadi” ietvaros.

Džūkstes Pasaku muzejs atrodas bijušās Lancenieku skolas ēkā, kurā no 1882. gada janvāra līdz 1903. gada martam dzīvoja un strādāja skolotājs, folklorists Anss Lerhis-Puškaitis (1859-1903). Muzejā skatāma ekspozīcija “Anss Lerhis-Puškaitis un pasakas”, kurā ietilpst viņa kabinets, viesistaba un klases telpa un izstāde “Lāča bērni”. Tajā Ansa Lerha-Puškaiša skolnieka Luda Bērziņa (1870–1965) pierakstītās tautas šūpuļdziesmas “Aijā žūžū lāča bērni” attēlotas 16 ilustrācijās, ko darinājis viņa dēls Ansis Bērziņš. Tautas dziesmu par lāča bērniem Ludis Bērziņš pirmo reizi publicēja 1926. gadā un mūsdienās tā joprojām ir vispopulārākā miega dziesmiņa.

Tukuma muzejs izdevis grāmatu “Pasakas par putniem” (Latvijas Muzeju biedrības Gada balvas 2021 nominants), kas kopā lasāma bērniem un pieaugušajiem, kā arī interesanta lasāmviela zinātkārajiem un metodiskais materiāls pedagogiem kompetenču izglītībā.

Ieeja biļete:

Ģimenes biļete:               3.00 EUR

Skolēniem, studentiem: 1.00 EUR

Pieaugušajiem:                 1.50 EUR

Pensionāriem,

personām ar invaliditāti: 1.00 EUR  

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 24.04.2024 Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk
Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 27.04.2024 Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45269704sec.