Leģendu naktī Durbes pilī notiks vēsturisko tērpu parāde un komponistes Alises Rancānes skaņu instalācijas

29. oktobrī plkst. 18.00 Durbes pilī (M. Parka 7, Tukumā) notiks “Leģendu nakts”, kurā galvenais vadmotīvs ir laiks un tā ritējums. Apmeklētājiem ar Durbes pils pulksteņu palīdzību būs iespēja iesaistīties īpašā spēlē, skatīt vēsturisko tērpu krāšņumu no Tukuma muzeja krājuma un iepazīt nozīmīgas personības, kas saistītas ar Durbes pils vēsturi. Rosinām arī apmeklētājus ģērbties tādos tērpos, kas palīdz iejusties pils gaisotnē.

Leģendu nakts centrālais objekts būs Laika rats, kuru kā skaņu instalāciju veido laikmetīgās mūzikas komponiste Alise Rancāne. Viņa skaņu instalācijā izmantos mūziku, kuru radīja pandēmijas laikā tieši Durbes pilij sadarbībā ar Tumes jaukto kori, koklētāju Māru Rāznu un diriģentu Rūdolfu Bacānu. Skaņu instalācija liks atdzīvoties Durbes pils pulksteņiem.

Galvenais komponistes Alise Rancāne iedvesmas avots ir pieci pulksteņi, kuri darināti klasicisma, bīdermeijera un eklektikas stila formās 19. gadsimtā Francijā, Anglijā un Skotijā un apskatāmi Durbes pils ekspozīcijās. Piemēram, arkveidīgais 19. gadsimta galda pulkstenis ir bijis Aizupes barona Paula fon Hāna īpašumā, bet šobrīd rotā sarkano salonu Durbes pilī, kur rodamas atsauces uz grāfa Johana (Žanno) fon Mēdema laiku. Daži no pulksteņiem turpina skaitīt mūsu, cilvēku, laiku, tomēr daudzi apstājušies un gaida prasmīgās meistara rokas. Cilvēks apzinās laika klātbūtni, mēģina tam sekot, to skaitīt, no tā bēgt un iepazīt. Tomēr, ja nav neviena, kas laiku skaita, vai tas joprojām ir klātesošs? Leģendu naktī laiku kopā ar apmeklētājiem skaitīs muzeja darbinieki un Durbes pils pulksteņi rādīs to laiku, kad fon der Reku ģimenē noticis kas svarīgs.  

Vēsturisko tērpu parādē, kas sāksies 18.30,  būs iespēja novērtēt muzeja kolekciju, kurā ieraugāmas rokoko, ampīra, bīdermeijera, neorokoko, eklektikas un jūgenstila laika tendences vīriešu un sieviešu apģērbu modē un arī izzināt romantiskus, laimīgus un mazāk laimīgus, un pat traģiskus stāstus par  katra tērpa prototipu. Cilvēka likteni lielā mērā nosaka zvaigžņu stāvoklis viņa dzimšanas brīdī un arī vide, kurā viņš nokļūst, tāpēc Leģendu naktī varēs pētīt arī zvaigžņu karti un zvaigžņu globusu, piedalīties radošajā darbnīcā un spēlēs, un arī nesteidzīgi baudīt zāļu tējas, izzinot to veselīgo iedarbību, un pagaršot dažus gardumus, kas gatavoti pils ķēķī.

“Leģendu nakts” ir Latvijas piļu un muižu asociācijas ikgadējs pasākums, kas notiek jau 11. reizi. Leģendu naktī stāsti, nostāsti, vēsturiski fakti kļūst par realitāti un ceļotājs - par daļu no tās.

Ieeja Durbes pils pasākumā EUR 3.00.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
5 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.71414995sec.